Lassen van metalen met hoogvermogen lasers

Research output: Book/ReportBookProfessional

67 Downloads (Pure)

Abstract

Het lassen van metalen componenten met behulp van een hoogvermogen laser biedt vele voordelen ten opzichte van conventionele lastechnieken. Zo is de lassnelheid hoger en is de warmtebeïnvloede zone in het materiaal kleiner, waardoor er minder vervorming van het product optreedt. In de voorlichtingspublicatie VM 121 “Hoogvermogen lasers voor het bewerken van metalen” [1] worden verschillende (theoretische) onderwerpen die een rol spelen bij het bewerken (snijden, lassen, oppervlaktebewerkingen, enz.) van metalen gedetailleerd(er) behandeld. Deze praktijkaanbeveling wil met name inzicht geven in de praktische aspecten die bij het gebruik van een hoogvermogen laser voor het lassen aan de orde komen.
Original languageUndefined
Place of PublicationZoetermeer
PublisherVereniging FME-CWM
Number of pages16
ISBN (Print)90-75740-25-5
Publication statusPublished - 2002

Publication series

NamePA.02.12
PublisherVereniging FME-CWM

Keywords

  • IR-86312
  • METIS-211202

Cite this

Römer, G. R. B. E., & Meijer, J. (2002). Lassen van metalen met hoogvermogen lasers. (PA.02.12). Zoetermeer: Vereniging FME-CWM.
@book{afab39a1bab444c8ab33da133dcd700b,
title = "Lassen van metalen met hoogvermogen lasers",
abstract = "Het lassen van metalen componenten met behulp van een hoogvermogen laser biedt vele voordelen ten opzichte van conventionele lastechnieken. Zo is de lassnelheid hoger en is de warmtebe{\"i}nvloede zone in het materiaal kleiner, waardoor er minder vervorming van het product optreedt. In de voorlichtingspublicatie VM 121 “Hoogvermogen lasers voor het bewerken van metalen” [1] worden verschillende (theoretische) onderwerpen die een rol spelen bij het bewerken (snijden, lassen, oppervlaktebewerkingen, enz.) van metalen gedetailleerd(er) behandeld. Deze praktijkaanbeveling wil met name inzicht geven in de praktische aspecten die bij het gebruik van een hoogvermogen laser voor het lassen aan de orde komen.",
keywords = "IR-86312, METIS-211202",
author = "R{\"o}mer, {Gerardus Richardus, Bernardus, Engelina} and J. Meijer",
note = "In 2008/2009 is deze publicatie door P.F. Senster (TNO Industrie en Techniek) herzien en licht aangepast aan de huidige stand van de techniek",
year = "2002",
language = "Undefined",
isbn = "90-75740-25-5",
series = "PA.02.12",
publisher = "Vereniging FME-CWM",

}

Römer, GRBE & Meijer, J 2002, Lassen van metalen met hoogvermogen lasers. PA.02.12, Vereniging FME-CWM, Zoetermeer.

Lassen van metalen met hoogvermogen lasers. / Römer, Gerardus Richardus, Bernardus, Engelina; Meijer, J.

Zoetermeer : Vereniging FME-CWM, 2002. 16 p. (PA.02.12).

Research output: Book/ReportBookProfessional

TY - BOOK

T1 - Lassen van metalen met hoogvermogen lasers

AU - Römer, Gerardus Richardus, Bernardus, Engelina

AU - Meijer, J.

N1 - In 2008/2009 is deze publicatie door P.F. Senster (TNO Industrie en Techniek) herzien en licht aangepast aan de huidige stand van de techniek

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Het lassen van metalen componenten met behulp van een hoogvermogen laser biedt vele voordelen ten opzichte van conventionele lastechnieken. Zo is de lassnelheid hoger en is de warmtebeïnvloede zone in het materiaal kleiner, waardoor er minder vervorming van het product optreedt. In de voorlichtingspublicatie VM 121 “Hoogvermogen lasers voor het bewerken van metalen” [1] worden verschillende (theoretische) onderwerpen die een rol spelen bij het bewerken (snijden, lassen, oppervlaktebewerkingen, enz.) van metalen gedetailleerd(er) behandeld. Deze praktijkaanbeveling wil met name inzicht geven in de praktische aspecten die bij het gebruik van een hoogvermogen laser voor het lassen aan de orde komen.

AB - Het lassen van metalen componenten met behulp van een hoogvermogen laser biedt vele voordelen ten opzichte van conventionele lastechnieken. Zo is de lassnelheid hoger en is de warmtebeïnvloede zone in het materiaal kleiner, waardoor er minder vervorming van het product optreedt. In de voorlichtingspublicatie VM 121 “Hoogvermogen lasers voor het bewerken van metalen” [1] worden verschillende (theoretische) onderwerpen die een rol spelen bij het bewerken (snijden, lassen, oppervlaktebewerkingen, enz.) van metalen gedetailleerd(er) behandeld. Deze praktijkaanbeveling wil met name inzicht geven in de praktische aspecten die bij het gebruik van een hoogvermogen laser voor het lassen aan de orde komen.

KW - IR-86312

KW - METIS-211202

M3 - Book

SN - 90-75740-25-5

T3 - PA.02.12

BT - Lassen van metalen met hoogvermogen lasers

PB - Vereniging FME-CWM

CY - Zoetermeer

ER -

Römer GRBE, Meijer J. Lassen van metalen met hoogvermogen lasers. Zoetermeer: Vereniging FME-CWM, 2002. 16 p. (PA.02.12).