Leerachterstanden van vertraagde leerlingen op normaalvorderende leeftijdgenoten

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

45 Downloads (Pure)

Abstract

Deze bijdrage brengt de achterstand in kaart van vertraagde leerlingen op normaalvorderende leerlingen in groep 4 van het Nederlandse basisonderwijs voor Technisch Lezen, Spelling en Rekenen-Wiskunde. Zowel de achterstand van vertraagde leerlingen in hetzelfde leerjaar als die van vertraagde leeftijdgenoten in groep 3 worden gerapporteerd. Daarnaast is onderzocht in hoeverre verschillen tussen vertraagde en normaalvorderende leerlingen van dezelfde leeftijd kunnen worden toegeschreven aan een verlengde kleuterperiode. Met propensity score matching zijn vergelijkbare groepen van vertraagde en niet-vertraagde leerlingen samengesteld. De prestaties van vertraagde leerlingen blijven duidelijk achter bij die van hun klasgenoten, maar nog veel meer bij die van leeftijdgenoten in hogere leerjaren.
Original languageEnglish
Pages (from-to)45-57
Number of pages13
JournalPedagogische studiën
Volume90
Issue number5
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • IR-88383
  • METIS-299749

Cite this

@article{ed38ff7eb449469ba91c5091d16f0542,
title = "Leerachterstanden van vertraagde leerlingen op normaalvorderende leeftijdgenoten",
abstract = "Deze bijdrage brengt de achterstand in kaart van vertraagde leerlingen op normaalvorderende leerlingen in groep 4 van het Nederlandse basisonderwijs voor Technisch Lezen, Spelling en Rekenen-Wiskunde. Zowel de achterstand van vertraagde leerlingen in hetzelfde leerjaar als die van vertraagde leeftijdgenoten in groep 3 worden gerapporteerd. Daarnaast is onderzocht in hoeverre verschillen tussen vertraagde en normaalvorderende leerlingen van dezelfde leeftijd kunnen worden toegeschreven aan een verlengde kleuterperiode. Met propensity score matching zijn vergelijkbare groepen van vertraagde en niet-vertraagde leerlingen samengesteld. De prestaties van vertraagde leerlingen blijven duidelijk achter bij die van hun klasgenoten, maar nog veel meer bij die van leeftijdgenoten in hogere leerjaren.",
keywords = "IR-88383, METIS-299749",
author = "Luyten, {Johannes W.} and Laura Staman and Visscher, {Arend J.}",
year = "2013",
language = "English",
volume = "90",
pages = "45--57",
journal = "Pedagogische studi{\"e}n",
issn = "0165-0645",
publisher = "Vereniging voor Onderwijs Research (VOR)",
number = "5",

}

Leerachterstanden van vertraagde leerlingen op normaalvorderende leeftijdgenoten. / Luyten, Johannes W.; Staman, Laura; Visscher, Arend J.

In: Pedagogische studiën, Vol. 90, No. 5, 2013, p. 45-57.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Leerachterstanden van vertraagde leerlingen op normaalvorderende leeftijdgenoten

AU - Luyten, Johannes W.

AU - Staman, Laura

AU - Visscher, Arend J.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Deze bijdrage brengt de achterstand in kaart van vertraagde leerlingen op normaalvorderende leerlingen in groep 4 van het Nederlandse basisonderwijs voor Technisch Lezen, Spelling en Rekenen-Wiskunde. Zowel de achterstand van vertraagde leerlingen in hetzelfde leerjaar als die van vertraagde leeftijdgenoten in groep 3 worden gerapporteerd. Daarnaast is onderzocht in hoeverre verschillen tussen vertraagde en normaalvorderende leerlingen van dezelfde leeftijd kunnen worden toegeschreven aan een verlengde kleuterperiode. Met propensity score matching zijn vergelijkbare groepen van vertraagde en niet-vertraagde leerlingen samengesteld. De prestaties van vertraagde leerlingen blijven duidelijk achter bij die van hun klasgenoten, maar nog veel meer bij die van leeftijdgenoten in hogere leerjaren.

AB - Deze bijdrage brengt de achterstand in kaart van vertraagde leerlingen op normaalvorderende leerlingen in groep 4 van het Nederlandse basisonderwijs voor Technisch Lezen, Spelling en Rekenen-Wiskunde. Zowel de achterstand van vertraagde leerlingen in hetzelfde leerjaar als die van vertraagde leeftijdgenoten in groep 3 worden gerapporteerd. Daarnaast is onderzocht in hoeverre verschillen tussen vertraagde en normaalvorderende leerlingen van dezelfde leeftijd kunnen worden toegeschreven aan een verlengde kleuterperiode. Met propensity score matching zijn vergelijkbare groepen van vertraagde en niet-vertraagde leerlingen samengesteld. De prestaties van vertraagde leerlingen blijven duidelijk achter bij die van hun klasgenoten, maar nog veel meer bij die van leeftijdgenoten in hogere leerjaren.

KW - IR-88383

KW - METIS-299749

M3 - Article

VL - 90

SP - 45

EP - 57

JO - Pedagogische studiën

JF - Pedagogische studiën

SN - 0165-0645

IS - 5

ER -