Mastermind voor Bloodmatching

Josephus Henricus Jacobus van Sambeeck, C. Ellen van der Schoot, N. M. van Dijk, Henk Schonewille, Mart P. Janssen

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

5 Downloads (Pure)

Abstract

Een bloedtransfusie is een veilige, veel voorkomende en soms levensreddende medische behandeling, waarbij rode bloedcellen afkomstig van een donor worden ingebracht in de bloedbaan van een transfusieontvanger die deze nodig heeft vanwege bijvoorbeeld een chirurgische ingreep (orgaantransplantatie, hartchirurgie) of een hematologische aandoening (leukemie, sikkelcelanemie, thalassemie). Hierbij is het van belang dat de bloedgroepen van de donor en transfusieontvanger zoveel mogelijk overeenkomen, of anders gezegd, dat hun bloedgroepen matchen.
Original languageEnglish
Pages (from-to)26-29
Number of pages4
JournalSTAtOR
Volume2019
Issue number2
Publication statusPublished - 1 Jun 2018

Fingerprint

Die

Keywords

  • Bloodmatching
  • Transfusion medicine
  • Red blood cell
  • Alloimmunization
  • Mathematical modeling

Cite this

van Sambeeck, J. H. J., van der Schoot, C. E., van Dijk, N. M., Schonewille, H., & Janssen, M. P. (2018). Mastermind voor Bloodmatching. STAtOR, 2019(2), 26-29.
van Sambeeck, Josephus Henricus Jacobus ; van der Schoot, C. Ellen ; van Dijk, N. M. ; Schonewille, Henk ; Janssen, Mart P. / Mastermind voor Bloodmatching. In: STAtOR. 2018 ; Vol. 2019, No. 2. pp. 26-29.
@article{80ae5b10e857403fbacfafefe0052fcc,
title = "Mastermind voor Bloodmatching",
abstract = "Een bloedtransfusie is een veilige, veel voorkomende en soms levensreddende medische behandeling, waarbij rode bloedcellen afkomstig van een donor worden ingebracht in de bloedbaan van een transfusieontvanger die deze nodig heeft vanwege bijvoorbeeld een chirurgische ingreep (orgaantransplantatie, hartchirurgie) of een hematologische aandoening (leukemie, sikkelcelanemie, thalassemie). Hierbij is het van belang dat de bloedgroepen van de donor en transfusieontvanger zoveel mogelijk overeenkomen, of anders gezegd, dat hun bloedgroepen matchen.",
keywords = "Bloodmatching, Transfusion medicine, Red blood cell, Alloimmunization, Mathematical modeling",
author = "{van Sambeeck}, {Josephus Henricus Jacobus} and {van der Schoot}, {C. Ellen} and {van Dijk}, {N. M.} and Henk Schonewille and Janssen, {Mart P.}",
note = "Research project Blood Match (PPOC-14-25) of SANQUIN",
year = "2018",
month = "6",
day = "1",
language = "English",
volume = "2019",
pages = "26--29",
journal = "STAtOR",
issn = "1567-3383",
publisher = "Vereniging voor Statistiek",
number = "2",

}

van Sambeeck, JHJ, van der Schoot, CE, van Dijk, NM, Schonewille, H & Janssen, MP 2018, 'Mastermind voor Bloodmatching' STAtOR, vol. 2019, no. 2, pp. 26-29.

Mastermind voor Bloodmatching. / van Sambeeck, Josephus Henricus Jacobus; van der Schoot, C. Ellen; van Dijk, N. M.; Schonewille, Henk; Janssen, Mart P.

In: STAtOR, Vol. 2019, No. 2, 01.06.2018, p. 26-29.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Mastermind voor Bloodmatching

AU - van Sambeeck, Josephus Henricus Jacobus

AU - van der Schoot, C. Ellen

AU - van Dijk, N. M.

AU - Schonewille, Henk

AU - Janssen, Mart P.

N1 - Research project Blood Match (PPOC-14-25) of SANQUIN

PY - 2018/6/1

Y1 - 2018/6/1

N2 - Een bloedtransfusie is een veilige, veel voorkomende en soms levensreddende medische behandeling, waarbij rode bloedcellen afkomstig van een donor worden ingebracht in de bloedbaan van een transfusieontvanger die deze nodig heeft vanwege bijvoorbeeld een chirurgische ingreep (orgaantransplantatie, hartchirurgie) of een hematologische aandoening (leukemie, sikkelcelanemie, thalassemie). Hierbij is het van belang dat de bloedgroepen van de donor en transfusieontvanger zoveel mogelijk overeenkomen, of anders gezegd, dat hun bloedgroepen matchen.

AB - Een bloedtransfusie is een veilige, veel voorkomende en soms levensreddende medische behandeling, waarbij rode bloedcellen afkomstig van een donor worden ingebracht in de bloedbaan van een transfusieontvanger die deze nodig heeft vanwege bijvoorbeeld een chirurgische ingreep (orgaantransplantatie, hartchirurgie) of een hematologische aandoening (leukemie, sikkelcelanemie, thalassemie). Hierbij is het van belang dat de bloedgroepen van de donor en transfusieontvanger zoveel mogelijk overeenkomen, of anders gezegd, dat hun bloedgroepen matchen.

KW - Bloodmatching

KW - Transfusion medicine

KW - Red blood cell

KW - Alloimmunization

KW - Mathematical modeling

UR - https://www.vvsor.nl/members/pages/publications/stator/archive-stator/

M3 - Article

VL - 2019

SP - 26

EP - 29

JO - STAtOR

JF - STAtOR

SN - 1567-3383

IS - 2

ER -

van Sambeeck JHJ, van der Schoot CE, van Dijk NM, Schonewille H, Janssen MP. Mastermind voor Bloodmatching. STAtOR. 2018 Jun 1;2019(2):26-29.