Naar een raamwerk voor talentontwikkeling

Juliette Walma van der Molen, Tessa Eysink, Tim Post, Sandra van Aalderen-Smeets

Research output: Book/ReportReportProfessional

917 Downloads (Pure)

Abstract

In het voortgezet onderwijs is de laatste jaren veel verbeterd in de voorlichting
en advisering aan leerlingen met behulp van het bèta mentality model. Dit model
beschrijft vier typen motivatieprofielen waardoor scholen beter in staat zijn
te differentiëren en leerlingen te motiveren op het gebied van bèta profielen.
Afgelopen jaar is aan dit mentality model een nieuw model toegevoegd dat zich
richt op de houding en motivatie van leerlingen uit het voortgezet onderwijs
ten opzichte van hun eigen talenten en de wens om te excelleren (het zgn.
Excellentie Model). Wat er in die keten van mentaliteits-voorlichting nog
ontbreekt is de schakel naar het basisonderwijs.
Internationaal onderzoek laat zien dat in het reguliere basisonderwijs minder dan
20% van de talentvolle leerlingen wordt uitgedaagd en dat leerkrachten vaak
niet weten hoe zij dit moeten doen. Wanneer leerlingen aan het einde van het
basisonderwijs niet al voldoende positieve kennis en houding hebben opgebouwd
over hun eigen talentontwikkeling, wordt het moeilijker om deze beeldvorming
in het voortgezet onderwijs nog bij te sturen. Ook kan een betere voorlichting en
een positievere attitude ten opzichte van het eigen talent zorgen voor een betere
en gerichtere doorstroom naar de verschillende typen voortgezet onderwijs.
Vanuit de gedachte van beeldvorming en bewustwording ligt hier dus een
sleutelrol voor het basisonderwijs en voor basisschoolleerkrachten.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Haag
PublisherPlatform Bèta Techniek
Publication statusPublished - 2013

Cite this

Walma van der Molen, J., Eysink, T., Post, T., & van Aalderen-Smeets, S. (2013). Naar een raamwerk voor talentontwikkeling. Den Haag: Platform Bèta Techniek.
Walma van der Molen, Juliette ; Eysink, Tessa ; Post, Tim ; van Aalderen-Smeets, Sandra. / Naar een raamwerk voor talentontwikkeling. Den Haag : Platform Bèta Techniek, 2013.
@book{eebde31d0d6a49a89c87c2df37843ae2,
title = "Naar een raamwerk voor talentontwikkeling",
abstract = "In het voortgezet onderwijs is de laatste jaren veel verbeterd in de voorlichtingen advisering aan leerlingen met behulp van het b{\`e}ta mentality model. Dit modelbeschrijft vier typen motivatieprofielen waardoor scholen beter in staat zijnte differenti{\"e}ren en leerlingen te motiveren op het gebied van b{\`e}ta profielen.Afgelopen jaar is aan dit mentality model een nieuw model toegevoegd dat zichricht op de houding en motivatie van leerlingen uit het voortgezet onderwijsten opzichte van hun eigen talenten en de wens om te excelleren (het zgn.Excellentie Model). Wat er in die keten van mentaliteits-voorlichting nogontbreekt is de schakel naar het basisonderwijs.Internationaal onderzoek laat zien dat in het reguliere basisonderwijs minder dan20{\%} van de talentvolle leerlingen wordt uitgedaagd en dat leerkrachten vaakniet weten hoe zij dit moeten doen. Wanneer leerlingen aan het einde van hetbasisonderwijs niet al voldoende positieve kennis en houding hebben opgebouwdover hun eigen talentontwikkeling, wordt het moeilijker om deze beeldvormingin het voortgezet onderwijs nog bij te sturen. Ook kan een betere voorlichting eneen positievere attitude ten opzichte van het eigen talent zorgen voor een betereen gerichtere doorstroom naar de verschillende typen voortgezet onderwijs.Vanuit de gedachte van beeldvorming en bewustwording ligt hier dus eensleutelrol voor het basisonderwijs en voor basisschoolleerkrachten.",
author = "{Walma van der Molen}, Juliette and Tessa Eysink and Tim Post and {van Aalderen-Smeets}, Sandra",
note = "Brochure School aan Zet",
year = "2013",
language = "Dutch",
publisher = "Platform B{\`e}ta Techniek",

}

Walma van der Molen, J, Eysink, T, Post, T & van Aalderen-Smeets, S 2013, Naar een raamwerk voor talentontwikkeling. Platform Bèta Techniek, Den Haag.

Naar een raamwerk voor talentontwikkeling. / Walma van der Molen, Juliette; Eysink, Tessa; Post, Tim; van Aalderen-Smeets, Sandra.

Den Haag : Platform Bèta Techniek, 2013.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Naar een raamwerk voor talentontwikkeling

AU - Walma van der Molen, Juliette

AU - Eysink, Tessa

AU - Post, Tim

AU - van Aalderen-Smeets, Sandra

N1 - Brochure School aan Zet

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - In het voortgezet onderwijs is de laatste jaren veel verbeterd in de voorlichtingen advisering aan leerlingen met behulp van het bèta mentality model. Dit modelbeschrijft vier typen motivatieprofielen waardoor scholen beter in staat zijnte differentiëren en leerlingen te motiveren op het gebied van bèta profielen.Afgelopen jaar is aan dit mentality model een nieuw model toegevoegd dat zichricht op de houding en motivatie van leerlingen uit het voortgezet onderwijsten opzichte van hun eigen talenten en de wens om te excelleren (het zgn.Excellentie Model). Wat er in die keten van mentaliteits-voorlichting nogontbreekt is de schakel naar het basisonderwijs.Internationaal onderzoek laat zien dat in het reguliere basisonderwijs minder dan20% van de talentvolle leerlingen wordt uitgedaagd en dat leerkrachten vaakniet weten hoe zij dit moeten doen. Wanneer leerlingen aan het einde van hetbasisonderwijs niet al voldoende positieve kennis en houding hebben opgebouwdover hun eigen talentontwikkeling, wordt het moeilijker om deze beeldvormingin het voortgezet onderwijs nog bij te sturen. Ook kan een betere voorlichting eneen positievere attitude ten opzichte van het eigen talent zorgen voor een betereen gerichtere doorstroom naar de verschillende typen voortgezet onderwijs.Vanuit de gedachte van beeldvorming en bewustwording ligt hier dus eensleutelrol voor het basisonderwijs en voor basisschoolleerkrachten.

AB - In het voortgezet onderwijs is de laatste jaren veel verbeterd in de voorlichtingen advisering aan leerlingen met behulp van het bèta mentality model. Dit modelbeschrijft vier typen motivatieprofielen waardoor scholen beter in staat zijnte differentiëren en leerlingen te motiveren op het gebied van bèta profielen.Afgelopen jaar is aan dit mentality model een nieuw model toegevoegd dat zichricht op de houding en motivatie van leerlingen uit het voortgezet onderwijsten opzichte van hun eigen talenten en de wens om te excelleren (het zgn.Excellentie Model). Wat er in die keten van mentaliteits-voorlichting nogontbreekt is de schakel naar het basisonderwijs.Internationaal onderzoek laat zien dat in het reguliere basisonderwijs minder dan20% van de talentvolle leerlingen wordt uitgedaagd en dat leerkrachten vaakniet weten hoe zij dit moeten doen. Wanneer leerlingen aan het einde van hetbasisonderwijs niet al voldoende positieve kennis en houding hebben opgebouwdover hun eigen talentontwikkeling, wordt het moeilijker om deze beeldvormingin het voortgezet onderwijs nog bij te sturen. Ook kan een betere voorlichting eneen positievere attitude ten opzichte van het eigen talent zorgen voor een betereen gerichtere doorstroom naar de verschillende typen voortgezet onderwijs.Vanuit de gedachte van beeldvorming en bewustwording ligt hier dus eensleutelrol voor het basisonderwijs en voor basisschoolleerkrachten.

M3 - Report

BT - Naar een raamwerk voor talentontwikkeling

PB - Platform Bèta Techniek

CY - Den Haag

ER -

Walma van der Molen J, Eysink T, Post T, van Aalderen-Smeets S. Naar een raamwerk voor talentontwikkeling. Den Haag: Platform Bèta Techniek, 2013.