Nanotechnologie in dienst van veiligheid en justitie: Verkenning van toepassingsmogelijkheden

Verena C. Schulze Greiving, Haico te Kulve, Kornelia Elke Konrad, Stefan Kuhlmann, Pepijn Willemszoon Harry Pinkse

Research output: Book/ReportReportProfessional

34 Downloads (Pure)

Abstract

In de afgelopen 15 jaar is nanotechnologie steeds meer onder de aandacht gekomen en heeft de financiering van nanotechnologisch onderzoek een grote vlucht genomen. Een aantal producten op basis van nanotechnologie is reeds op de markt verschenen. Over het algemeen is nanotechnologie nog steeds een opkomende technologie en zijn toepassingen nog in ontwikkeling. In dit rapport wordt de betekenis van nanotechnologie voor civiele veiligheidstoepassingen besproken en de studie geeft een breed overzicht van opkomende nanotechnologieën en toepassingsdomeinen. De focus in dit rapport ligt op de kansen die nanotechnologie biedt voor veiligheidstoepassingen. Mogelijke risico’s op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid en milieu worden niet besproken. Op basis van een meta-literatuurstudie zijn verschillende toepassingsdomeinen geïdentificeerd en besproken in dit rapport: (i) detectie, (ii) bescherming, (iii) veilige identificatie en communicatie en (iv) defensie. Hiernaast zijn mogelijk interessante nanotechnologieën voor de veiligheidstoepassingen in deze domeinen beschreven en toegelicht.
Original languageDutch
PublisherUniversiteit Twente - Department of Science, Technology and Policy Studies (STePS)
Number of pages67
Publication statusPublished - 2016

Publication series

Name
PublisherUniversiteit Twente - Department of Science, Technology and Policy Studies (STePS)

Keywords

  • METIS-319205
  • IR-102364

Cite this

Schulze Greiving, V. C., te Kulve, H., Konrad, K. E., Kuhlmann, S., & Pinkse, P. W. H. (2016). Nanotechnologie in dienst van veiligheid en justitie: Verkenning van toepassingsmogelijkheden. Universiteit Twente - Department of Science, Technology and Policy Studies (STePS).
Schulze Greiving, Verena C. ; te Kulve, Haico ; Konrad, Kornelia Elke ; Kuhlmann, Stefan ; Pinkse, Pepijn Willemszoon Harry. / Nanotechnologie in dienst van veiligheid en justitie: Verkenning van toepassingsmogelijkheden. Universiteit Twente - Department of Science, Technology and Policy Studies (STePS), 2016. 67 p.
@book{d3bb8e8614534b9f9b941d8aacf1a34b,
title = "Nanotechnologie in dienst van veiligheid en justitie: Verkenning van toepassingsmogelijkheden",
abstract = "In de afgelopen 15 jaar is nanotechnologie steeds meer onder de aandacht gekomen en heeft de financiering van nanotechnologisch onderzoek een grote vlucht genomen. Een aantal producten op basis van nanotechnologie is reeds op de markt verschenen. Over het algemeen is nanotechnologie nog steeds een opkomende technologie en zijn toepassingen nog in ontwikkeling. In dit rapport wordt de betekenis van nanotechnologie voor civiele veiligheidstoepassingen besproken en de studie geeft een breed overzicht van opkomende nanotechnologie{\"e}n en toepassingsdomeinen. De focus in dit rapport ligt op de kansen die nanotechnologie biedt voor veiligheidstoepassingen. Mogelijke risico’s op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid en milieu worden niet besproken. Op basis van een meta-literatuurstudie zijn verschillende toepassingsdomeinen ge{\"i}dentificeerd en besproken in dit rapport: (i) detectie, (ii) bescherming, (iii) veilige identificatie en communicatie en (iv) defensie. Hiernaast zijn mogelijk interessante nanotechnologie{\"e}n voor de veiligheidstoepassingen in deze domeinen beschreven en toegelicht.",
keywords = "METIS-319205, IR-102364",
author = "{Schulze Greiving}, {Verena C.} and {te Kulve}, Haico and Konrad, {Kornelia Elke} and Stefan Kuhlmann and Pinkse, {Pepijn Willemszoon Harry}",
year = "2016",
language = "Dutch",
publisher = "Universiteit Twente - Department of Science, Technology and Policy Studies (STePS)",

}

Schulze Greiving, VC, te Kulve, H, Konrad, KE, Kuhlmann, S & Pinkse, PWH 2016, Nanotechnologie in dienst van veiligheid en justitie: Verkenning van toepassingsmogelijkheden. Universiteit Twente - Department of Science, Technology and Policy Studies (STePS).

Nanotechnologie in dienst van veiligheid en justitie: Verkenning van toepassingsmogelijkheden. / Schulze Greiving, Verena C.; te Kulve, Haico; Konrad, Kornelia Elke; Kuhlmann, Stefan; Pinkse, Pepijn Willemszoon Harry.

Universiteit Twente - Department of Science, Technology and Policy Studies (STePS), 2016. 67 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Nanotechnologie in dienst van veiligheid en justitie: Verkenning van toepassingsmogelijkheden

AU - Schulze Greiving, Verena C.

AU - te Kulve, Haico

AU - Konrad, Kornelia Elke

AU - Kuhlmann, Stefan

AU - Pinkse, Pepijn Willemszoon Harry

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - In de afgelopen 15 jaar is nanotechnologie steeds meer onder de aandacht gekomen en heeft de financiering van nanotechnologisch onderzoek een grote vlucht genomen. Een aantal producten op basis van nanotechnologie is reeds op de markt verschenen. Over het algemeen is nanotechnologie nog steeds een opkomende technologie en zijn toepassingen nog in ontwikkeling. In dit rapport wordt de betekenis van nanotechnologie voor civiele veiligheidstoepassingen besproken en de studie geeft een breed overzicht van opkomende nanotechnologieën en toepassingsdomeinen. De focus in dit rapport ligt op de kansen die nanotechnologie biedt voor veiligheidstoepassingen. Mogelijke risico’s op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid en milieu worden niet besproken. Op basis van een meta-literatuurstudie zijn verschillende toepassingsdomeinen geïdentificeerd en besproken in dit rapport: (i) detectie, (ii) bescherming, (iii) veilige identificatie en communicatie en (iv) defensie. Hiernaast zijn mogelijk interessante nanotechnologieën voor de veiligheidstoepassingen in deze domeinen beschreven en toegelicht.

AB - In de afgelopen 15 jaar is nanotechnologie steeds meer onder de aandacht gekomen en heeft de financiering van nanotechnologisch onderzoek een grote vlucht genomen. Een aantal producten op basis van nanotechnologie is reeds op de markt verschenen. Over het algemeen is nanotechnologie nog steeds een opkomende technologie en zijn toepassingen nog in ontwikkeling. In dit rapport wordt de betekenis van nanotechnologie voor civiele veiligheidstoepassingen besproken en de studie geeft een breed overzicht van opkomende nanotechnologieën en toepassingsdomeinen. De focus in dit rapport ligt op de kansen die nanotechnologie biedt voor veiligheidstoepassingen. Mogelijke risico’s op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid en milieu worden niet besproken. Op basis van een meta-literatuurstudie zijn verschillende toepassingsdomeinen geïdentificeerd en besproken in dit rapport: (i) detectie, (ii) bescherming, (iii) veilige identificatie en communicatie en (iv) defensie. Hiernaast zijn mogelijk interessante nanotechnologieën voor de veiligheidstoepassingen in deze domeinen beschreven en toegelicht.

KW - METIS-319205

KW - IR-102364

M3 - Report

BT - Nanotechnologie in dienst van veiligheid en justitie: Verkenning van toepassingsmogelijkheden

PB - Universiteit Twente - Department of Science, Technology and Policy Studies (STePS)

ER -

Schulze Greiving VC, te Kulve H, Konrad KE, Kuhlmann S, Pinkse PWH. Nanotechnologie in dienst van veiligheid en justitie: Verkenning van toepassingsmogelijkheden. Universiteit Twente - Department of Science, Technology and Policy Studies (STePS), 2016. 67 p.