Objectief in kaart brengen van patiëntmobilisatie na hartchirurgie met behulp van accelerometers: Op weg naar patiënt-specifieke strategieën

Translated title of the contribution: Objective assessment of patient mobilisation after cardiac surgery with accelerometers: On our way to patient-specific strategies

Marianne P.T. Reintjes, Ying Wang, Robby van Delden, Randy Klaassen, Winston Lynch, Peter H. Veltink, J.G. Grandjean, F.R. Halfwerk*

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to conferenceAbstractAcademic

Abstract

Introductie

Vroegtijdige mobilisatie heeft een positief effect op het herstel van patiënten na hartchirurgie. Toch zijn patiënten vaak inactief, omdat het belang van mobilisatie onduidelijk is en objectieve informatie over hun voortgang ontbreekt.

Doel

Ontwikkelen en valideren van een methode om de mobilisatie van patiënten na hartchirurgie objectief in kaart te brengen met accelerometers.

Methode

Met twee accelerometers (AX3, Axivity), lateroproximaal op de bovenarm en anterodistaal op het bovenbeen zijn bewegingen van patiënten na hartchirurgie gemeten. Een artificieel neuraal netwerk is ontwikkeld om de accelerometer data te classificeren als liggen, zitten, staan, lopen, fietsen en traplopen. Dit netwerk is gevalideerd door patiëntactiviteit te meten en te labellen tijdens oefenmomenten met de fysiotherapie. De primaire uitkomst was de duur van elke activiteit tussen ’7:00 en 23:00, gemeten met een linear mixed model.

Resultaat

Preoperatieve data van 31 patiënten en postoperatieve data van 14 patiënten heeft geresulteerd in een getraind neuraal netwerk met een classificatie nauwkeurigheid van 93%. Postoperatieve activiteit was geclassificeerd voor 29 patiënten. Patiënten spenderen gemiddeld 41 (20-62) minuten minder tijd in bed voor iedere volgende opnamedag (p<0.001). Staan (p=0.004), lopen (p<0.001) en traplopen (p=0.001) namen significant toe tijdens de ziekenhuisopname. Patiënten lagen ‘s middags vaker in bed dan ‘s ochtends.

Conclusie

De ontwikkelde methode is geschikt om alle zes activiteiten te meten en om postoperatief herstel van patiënten na hartchirurgie te monitoren. Een volgende stap is om deze informatie om te zetten naar patiënt-specifieke mobilisatie strategieën om patiënten te motiveren meer te mobiliseren en zo het herstel te versnellen.
Translated title of the contributionObjective assessment of patient mobilisation after cardiac surgery with accelerometers: On our way to patient-specific strategies
Original languageDutch
Publication statusPublished - 30 Jun 2022
EventWetenschapsdag Medisch Spectrum Twente 2022 - Medisch Spectrum Twente, Enschede, Netherlands
Duration: 30 Jun 202230 Jun 2022
https://www.mst.nl/over-mst/wetenschap-en-onderzoek/wetenschapsdag/

Conference

ConferenceWetenschapsdag Medisch Spectrum Twente 2022
Abbreviated titleMST Wetenschapssymposium 2022
Country/TerritoryNetherlands
CityEnschede
Period30/06/2230/06/22
Internet address

Keywords

  • in-hospital mobilisation
  • cardiac surgery
  • Accelerometry

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Objective assessment of patient mobilisation after cardiac surgery with accelerometers: On our way to patient-specific strategies'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this