(On)gemerkt bijzonder: Levensverhalen van resisters en de betekenis van uitblijven van een criminele carrière

Translated title of the contribution: (Un)marked extraordinary: Lifestories of resisters and the meaning of the lack of a criminal career

Sheila Adjiembaks*

*Corresponding author for this work

Research output: ThesisPhD Thesis - Research external, graduation external

Abstract

Aandacht voor bronnen van veerkracht vanaf kindertijd
Het uitblijven van crimineel gedrag hangt samen met vier opgaven gedurende het leven en zes bronnen van veerkracht. Zo benadrukken de betrokken resisters dat zij (te) vroeg volwassen en anders dan andere leeftijdsgenoten zijn, mede omdat zij ‘in twee werelden leven’. Ook helpen bijvoorbeeld gevoelens van schaamte naar de eigen sociale groep, erkenning en waardering krijgen van anderen en het najagen van aspiraties bij het uitblijven van delictgedrag. Bovendien bleek uit het merendeel van de levensverhalen dat de verschillende bronnen zich reeds in de kindertijd betekenisvol manifesteren. 'Mijn bevindingen geven onder meer aanleiding om meer aandacht te schenken aan het vinden en vergroten van bijvoorbeeld deze geïdentificeerde betekenisvolle bronnen van veerkracht vanaf de kindertijd vanuit het eigen, individuele verhaal. Wat betekent bijvoorbeeld die criminele broer of vader nu eigenlijk voor dat jongere broertje in relatie tot de eigen rol en het eigen (toekomstig) levensverhaal? Criminele actoren in iemands omgeving hoeven nu eenmaal niet per se een risicofactor te zijn maar kunnen evengoed motiveren niet de criminaliteit in te stappen. Denk bijvoorbeeld aan een criminele vader die negatieve druk uitoefent op het gezinsleven, maar als een stimulerende derde fungeert voor zijn kinderen: je wilt niet dezelfde fout maken.

Een positieve benadering biedt een podium voor een geheim verhaal
Hoe kunnen professionals de bevindingen van dit onderzoek nu toepassen in hun eigen werkveld? 'Laat resisters niet links liggen maar luister naar hun verhalen. Benader hen niet zozeer vanuit de veronderstelde risico’s maar vanuit een positieve invalshoek dat toestaat samen op zoek te gaan naar wat betekenisvol is. Een verhalende methode kan daarbij als podium fungeren voor het (doorgaans geheime ) verhaal van resisters. Het kan lang zwijgen doorbreken, erkenning geven, en ruimte verschaffen om veerkracht en doorzettingsvermogen in positieve zin in een criminele context te voeden'. Ook vanuit sociaal-maatschappelijk oogpunt is meer beleidsmatige aandacht voor resisters te beargumenteren: juist hùn verhalen werken mogelijk inspirerend voor anderen in soortgelijke situaties en kunnen stimuleren vanuit een positieve benadering (on)gemerkt te bijzonder te (mogen) zijn.
Translated title of the contribution(Un)marked extraordinary: Lifestories of resisters and the meaning of the lack of a criminal career
Original languageDutch
QualificationDoctor of Philosophy
Awarding Institution
  • Open Universiteit Heerlen
Supervisors/Advisors
  • Kolthoff, Emile, Supervisor, External person
  • Vogelvang, Bas, Co-Supervisor, External person
  • Sools, Anneke M., Co-Supervisor
Award date6 Jun 2018
Place of PublicationDen Haag
Publisher
Print ISBNs9789462748958
Publication statusPublished - 6 Jun 2018
Externally publishedYes

Fingerprint

Dive into the research topics of '(Un)marked extraordinary: Lifestories of resisters and the meaning of the lack of a criminal career'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this