Over uitbesteding van voedingsverzorging in de zorgsector

Aart van Harten, E.J. Braakman, D. Schuilenberg, J.P. Papenhuizen

Research output: Book/ReportReportProfessional

16 Downloads (Pure)

Abstract

In het bedrijfsleven en ook bij de overheid valt een trend van steeds verdergaande uitbesteding van activiteiten waar te nemen. Daaraan gerelateerd is of men zo'n activiteit tot de kernactiviteiten rekent. In dit artikel wordt ingegaan op de stand van zaken m.b.t. uitbesteding als fenomeen bij voedingsverzorging in de zorgsector. Daarbij wordt een relatie gelegd met het instellingsbeleid, waarin de status van voedingsverzorging als al dan niet kernactiviteit voor het primaire zorgprodukt, wordt vastgelegd. De belangrijkste factoren, welke men op directieniveau relevant acht bij uitbestedingsbeslissingen, worden geïdentificeerd en er wordt een beslissingsondersteunend model voor uitbesteding gepresenteerd en aan de praktijk getoetst. Opmerkelijke uitkomst is dat kostenoverwegingen daarbij een relatief lage prioriteit innemen. Dit werk is gebaseerd op de resultaten van een enquete- en diepteinterviews bij ziekenhuizen, verpleeginrichtingen en bejaardentehuizen. Verschillen tussen deze deelsectoren zullen worden bediscussieerd. Tevens wordt uitbesteding in de zorgsector van voedingsverzorging vergeleken met het algemene beeld van uitbesteding van activiteiten in ons land.
Original languageDutch
Place of PublicationEnschede
PublisherUniversity of Twente, Research School for Operations Management and Logistics (BETA)
Number of pages21
ISBN (Print)9036509432
Publication statusPublished - 1997

Publication series

NameBETA Preprints
PublisherUniversity of Enschede, BETA
No.P-3

Keywords

  • METIS-127997
  • IR-95690

Cite this

van Harten, A., Braakman, E. J., Schuilenberg, D., & Papenhuizen, J. P. (1997). Over uitbesteding van voedingsverzorging in de zorgsector. (BETA Preprints; No. P-3). Enschede: University of Twente, Research School for Operations Management and Logistics (BETA).
van Harten, Aart ; Braakman, E.J. ; Schuilenberg, D. ; Papenhuizen, J.P. / Over uitbesteding van voedingsverzorging in de zorgsector. Enschede : University of Twente, Research School for Operations Management and Logistics (BETA), 1997. 21 p. (BETA Preprints; P-3).
@book{9348b317f4de4ce5bc393787e898a4b0,
title = "Over uitbesteding van voedingsverzorging in de zorgsector",
abstract = "In het bedrijfsleven en ook bij de overheid valt een trend van steeds verdergaande uitbesteding van activiteiten waar te nemen. Daaraan gerelateerd is of men zo'n activiteit tot de kernactiviteiten rekent. In dit artikel wordt ingegaan op de stand van zaken m.b.t. uitbesteding als fenomeen bij voedingsverzorging in de zorgsector. Daarbij wordt een relatie gelegd met het instellingsbeleid, waarin de status van voedingsverzorging als al dan niet kernactiviteit voor het primaire zorgprodukt, wordt vastgelegd. De belangrijkste factoren, welke men op directieniveau relevant acht bij uitbestedingsbeslissingen, worden ge{\"i}dentificeerd en er wordt een beslissingsondersteunend model voor uitbesteding gepresenteerd en aan de praktijk getoetst. Opmerkelijke uitkomst is dat kostenoverwegingen daarbij een relatief lage prioriteit innemen. Dit werk is gebaseerd op de resultaten van een enquete- en diepteinterviews bij ziekenhuizen, verpleeginrichtingen en bejaardentehuizen. Verschillen tussen deze deelsectoren zullen worden bediscussieerd. Tevens wordt uitbesteding in de zorgsector van voedingsverzorging vergeleken met het algemene beeld van uitbesteding van activiteiten in ons land.",
keywords = "METIS-127997, IR-95690",
author = "{van Harten}, Aart and E.J. Braakman and D. Schuilenberg and J.P. Papenhuizen",
year = "1997",
language = "Dutch",
isbn = "9036509432",
series = "BETA Preprints",
publisher = "University of Twente, Research School for Operations Management and Logistics (BETA)",
number = "P-3",
address = "Netherlands",

}

van Harten, A, Braakman, EJ, Schuilenberg, D & Papenhuizen, JP 1997, Over uitbesteding van voedingsverzorging in de zorgsector. BETA Preprints, no. P-3, University of Twente, Research School for Operations Management and Logistics (BETA), Enschede.

Over uitbesteding van voedingsverzorging in de zorgsector. / van Harten, Aart; Braakman, E.J.; Schuilenberg, D.; Papenhuizen, J.P.

Enschede : University of Twente, Research School for Operations Management and Logistics (BETA), 1997. 21 p. (BETA Preprints; No. P-3).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Over uitbesteding van voedingsverzorging in de zorgsector

AU - van Harten, Aart

AU - Braakman, E.J.

AU - Schuilenberg, D.

AU - Papenhuizen, J.P.

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - In het bedrijfsleven en ook bij de overheid valt een trend van steeds verdergaande uitbesteding van activiteiten waar te nemen. Daaraan gerelateerd is of men zo'n activiteit tot de kernactiviteiten rekent. In dit artikel wordt ingegaan op de stand van zaken m.b.t. uitbesteding als fenomeen bij voedingsverzorging in de zorgsector. Daarbij wordt een relatie gelegd met het instellingsbeleid, waarin de status van voedingsverzorging als al dan niet kernactiviteit voor het primaire zorgprodukt, wordt vastgelegd. De belangrijkste factoren, welke men op directieniveau relevant acht bij uitbestedingsbeslissingen, worden geïdentificeerd en er wordt een beslissingsondersteunend model voor uitbesteding gepresenteerd en aan de praktijk getoetst. Opmerkelijke uitkomst is dat kostenoverwegingen daarbij een relatief lage prioriteit innemen. Dit werk is gebaseerd op de resultaten van een enquete- en diepteinterviews bij ziekenhuizen, verpleeginrichtingen en bejaardentehuizen. Verschillen tussen deze deelsectoren zullen worden bediscussieerd. Tevens wordt uitbesteding in de zorgsector van voedingsverzorging vergeleken met het algemene beeld van uitbesteding van activiteiten in ons land.

AB - In het bedrijfsleven en ook bij de overheid valt een trend van steeds verdergaande uitbesteding van activiteiten waar te nemen. Daaraan gerelateerd is of men zo'n activiteit tot de kernactiviteiten rekent. In dit artikel wordt ingegaan op de stand van zaken m.b.t. uitbesteding als fenomeen bij voedingsverzorging in de zorgsector. Daarbij wordt een relatie gelegd met het instellingsbeleid, waarin de status van voedingsverzorging als al dan niet kernactiviteit voor het primaire zorgprodukt, wordt vastgelegd. De belangrijkste factoren, welke men op directieniveau relevant acht bij uitbestedingsbeslissingen, worden geïdentificeerd en er wordt een beslissingsondersteunend model voor uitbesteding gepresenteerd en aan de praktijk getoetst. Opmerkelijke uitkomst is dat kostenoverwegingen daarbij een relatief lage prioriteit innemen. Dit werk is gebaseerd op de resultaten van een enquete- en diepteinterviews bij ziekenhuizen, verpleeginrichtingen en bejaardentehuizen. Verschillen tussen deze deelsectoren zullen worden bediscussieerd. Tevens wordt uitbesteding in de zorgsector van voedingsverzorging vergeleken met het algemene beeld van uitbesteding van activiteiten in ons land.

KW - METIS-127997

KW - IR-95690

M3 - Report

SN - 9036509432

T3 - BETA Preprints

BT - Over uitbesteding van voedingsverzorging in de zorgsector

PB - University of Twente, Research School for Operations Management and Logistics (BETA)

CY - Enschede

ER -

van Harten A, Braakman EJ, Schuilenberg D, Papenhuizen JP. Over uitbesteding van voedingsverzorging in de zorgsector. Enschede: University of Twente, Research School for Operations Management and Logistics (BETA), 1997. 21 p. (BETA Preprints; P-3).