Patiënt-specifieke 3D virtuele chirurgische planning om sacro-iliacale fusies beter te kunnen uitvoeren: een retrospectieve cohortstudie

Research output: Contribution to conferenceAbstractAcademic

Abstract

Inleiding
In 15-25% van de patiënten met lage rugpijn is sacro-iliacale (SI) dysfunctie de oorzaak. Op indicatie kan het SI-gewricht met implantaten worden gestabiliseerd. Deze procedure is uitdagend met risico’s op malpositie en zenuwschade. De hypothese is dat virtueel chirurgisch plannen (VCP) van de ingreep, de operatie en het postoperatieve resultaat verbetert. In deze studie wordt een methode voor VCP bij SI-fusies geëvalueerd.

Methode
Een methode voor VCP werd ontwikkeld voor SI-fusies. Uniek aan deze VCP is dat er ook virtuele doorlichtingsbeelden worden gemaakt die tijdens de operatie als vergelijking gebruikt kunnen worden. Achtentwintig SI-fusies werden met VCP uitgevoerd. Preoperatief werd op basis van de CT een VCP gemaakt, deze VCP werd peroperatief als ondersteuning gebruikt. Postoperatief werd de positie van de implantaten op een CT-scan beoordeeld. Nauwkeurigheid van de positionering, complicaties, leercurve en mening van de chirurg werden geëvalueerd.

Resultaten
Drieëntachtig van de 84 implantaten werden met behulp van VCP geplaatst. De implantaten werden met een gemiddelde nauwkeurigheid van 5.0 mm en 4.4° geplaatst. Eén complicatie werd gevonden zonder klinische consequenties. Er was geen trend zichtbaar in de leercurve. De chirurg vond de VCP van grote toegevoegde waarde.

Conclusie
Operaties werden uitgevoerd volgens VCP naar tevredenheid van de chirurg en met relatief hoge nauwkeurigheid. Het was voor de chirurg eenvoudig om met de VCP te leren werken, wat toekomstige multicenterimplementatie ten goede komt. Om de meerwaarde van VCP t.a.v. de conventionele procedure aan te tonen is een RCT aanbevolen.
Original languageEnglish
Publication statusPublished - May 2023
EventJaarcongres Nederlandse Orthopaedische Vereniging, NOV-dag 2023 - Beatrix gebouw , Utrecht, Netherlands
Duration: 25 May 202326 May 2023
https://www.nov-congressen.org/nov-dag/

Conference

ConferenceJaarcongres Nederlandse Orthopaedische Vereniging, NOV-dag 2023
Country/TerritoryNetherlands
CityUtrecht
Period25/05/2326/05/23
Internet address

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Patiënt-specifieke 3D virtuele chirurgische planning om sacro-iliacale fusies beter te kunnen uitvoeren: een retrospectieve cohortstudie'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this