Patroonherkenning en beeldbewerking

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

Abstract

Beeldbewerking is de verzamelterm voor een zeer diverse reeks methoden om allerhande operaties op beelden te verrichten. Deze operaties omvatten de opname, opslag, codering, maar ook bijvoorbeeld object herkenning. Bij al deze operaties speelt de patroonherkenning, d.w.z. het automatisch herkennen van terugkerende patronen en vormen in beelden, een grote rol. De toepassingen van de beeldbewerking zijn legio, van verbetering van de zichtbaarheid van bepaalde organen in medische beelden tot objectherkenning voor industriële robots en gezichtsherkenning voor persoonsidentificatie op vliegvelden.In dit hoofdstuk zullen eerst de belangrijkste deelgebieden van de beeldverwerking (1.2) aan bod komen. Vervolgens wordt dieper ingegaan op enkele belangrijke methoden in de beeldbewerking (1.3). Tenslotte wordt een aantal van de belangrijkste toepassingen beschreven in 1.4.
Original languageUndefined
Title of host publicationICT zakboek
EditorsT.M.A. Bemelmans, Maurice van Keulen, R.J. Kusters, M. Looijen
Place of PublicationDoetinchem
PublisherReed Business BV
Pages289-298
Number of pages9
ISBN (Print)978-90-6228-671-3
Publication statusPublished - 1 Jul 2007

Publication series

Name
PublisherReed Business bv
Number8

Keywords

  • SCS-Safety
  • EWI-11964
  • IR-62178
  • METIS-247055

Cite this

van der Heijden, F., & Spreeuwers, L. J. (2007). Patroonherkenning en beeldbewerking. In T. M. A. Bemelmans, M. van Keulen, R. J. Kusters, & M. Looijen (Eds.), ICT zakboek (pp. 289-298). Doetinchem: Reed Business BV.
van der Heijden, Ferdinand ; Spreeuwers, Lieuwe Jan. / Patroonherkenning en beeldbewerking. ICT zakboek. editor / T.M.A. Bemelmans ; Maurice van Keulen ; R.J. Kusters ; M. Looijen. Doetinchem : Reed Business BV, 2007. pp. 289-298
@inbook{d5fee8d640324cafb4cc3878aac4df0f,
title = "Patroonherkenning en beeldbewerking",
abstract = "Beeldbewerking is de verzamelterm voor een zeer diverse reeks methoden om allerhande operaties op beelden te verrichten. Deze operaties omvatten de opname, opslag, codering, maar ook bijvoorbeeld object herkenning. Bij al deze operaties speelt de patroonherkenning, d.w.z. het automatisch herkennen van terugkerende patronen en vormen in beelden, een grote rol. De toepassingen van de beeldbewerking zijn legio, van verbetering van de zichtbaarheid van bepaalde organen in medische beelden tot objectherkenning voor industri{\"e}le robots en gezichtsherkenning voor persoonsidentificatie op vliegvelden.In dit hoofdstuk zullen eerst de belangrijkste deelgebieden van de beeldverwerking (1.2) aan bod komen. Vervolgens wordt dieper ingegaan op enkele belangrijke methoden in de beeldbewerking (1.3). Tenslotte wordt een aantal van de belangrijkste toepassingen beschreven in 1.4.",
keywords = "SCS-Safety, EWI-11964, IR-62178, METIS-247055",
author = "{van der Heijden}, Ferdinand and Spreeuwers, {Lieuwe Jan}",
year = "2007",
month = "7",
day = "1",
language = "Undefined",
isbn = "978-90-6228-671-3",
publisher = "Reed Business BV",
number = "8",
pages = "289--298",
editor = "T.M.A. Bemelmans and {van Keulen}, Maurice and R.J. Kusters and M. Looijen",
booktitle = "ICT zakboek",
address = "Netherlands",

}

van der Heijden, F & Spreeuwers, LJ 2007, Patroonherkenning en beeldbewerking. in TMA Bemelmans, M van Keulen, RJ Kusters & M Looijen (eds), ICT zakboek. Reed Business BV, Doetinchem, pp. 289-298.

Patroonherkenning en beeldbewerking. / van der Heijden, Ferdinand; Spreeuwers, Lieuwe Jan.

ICT zakboek. ed. / T.M.A. Bemelmans; Maurice van Keulen; R.J. Kusters; M. Looijen. Doetinchem : Reed Business BV, 2007. p. 289-298.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

TY - CHAP

T1 - Patroonherkenning en beeldbewerking

AU - van der Heijden, Ferdinand

AU - Spreeuwers, Lieuwe Jan

PY - 2007/7/1

Y1 - 2007/7/1

N2 - Beeldbewerking is de verzamelterm voor een zeer diverse reeks methoden om allerhande operaties op beelden te verrichten. Deze operaties omvatten de opname, opslag, codering, maar ook bijvoorbeeld object herkenning. Bij al deze operaties speelt de patroonherkenning, d.w.z. het automatisch herkennen van terugkerende patronen en vormen in beelden, een grote rol. De toepassingen van de beeldbewerking zijn legio, van verbetering van de zichtbaarheid van bepaalde organen in medische beelden tot objectherkenning voor industriële robots en gezichtsherkenning voor persoonsidentificatie op vliegvelden.In dit hoofdstuk zullen eerst de belangrijkste deelgebieden van de beeldverwerking (1.2) aan bod komen. Vervolgens wordt dieper ingegaan op enkele belangrijke methoden in de beeldbewerking (1.3). Tenslotte wordt een aantal van de belangrijkste toepassingen beschreven in 1.4.

AB - Beeldbewerking is de verzamelterm voor een zeer diverse reeks methoden om allerhande operaties op beelden te verrichten. Deze operaties omvatten de opname, opslag, codering, maar ook bijvoorbeeld object herkenning. Bij al deze operaties speelt de patroonherkenning, d.w.z. het automatisch herkennen van terugkerende patronen en vormen in beelden, een grote rol. De toepassingen van de beeldbewerking zijn legio, van verbetering van de zichtbaarheid van bepaalde organen in medische beelden tot objectherkenning voor industriële robots en gezichtsherkenning voor persoonsidentificatie op vliegvelden.In dit hoofdstuk zullen eerst de belangrijkste deelgebieden van de beeldverwerking (1.2) aan bod komen. Vervolgens wordt dieper ingegaan op enkele belangrijke methoden in de beeldbewerking (1.3). Tenslotte wordt een aantal van de belangrijkste toepassingen beschreven in 1.4.

KW - SCS-Safety

KW - EWI-11964

KW - IR-62178

KW - METIS-247055

M3 - Chapter

SN - 978-90-6228-671-3

SP - 289

EP - 298

BT - ICT zakboek

A2 - Bemelmans, T.M.A.

A2 - van Keulen, Maurice

A2 - Kusters, R.J.

A2 - Looijen, M.

PB - Reed Business BV

CY - Doetinchem

ER -

van der Heijden F, Spreeuwers LJ. Patroonherkenning en beeldbewerking. In Bemelmans TMA, van Keulen M, Kusters RJ, Looijen M, editors, ICT zakboek. Doetinchem: Reed Business BV. 2007. p. 289-298