Politiek: de knikkers en het spel

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

Abstract

De regering regeert en het parlement controleert. Zo worden de verhoudingen tussen ministers en Kamerleden vaak kernachtig samengevat. Het feitelijke politieke spel is minder eenduidig. Politieke conflicten spelen zich niet alleen af tussen regering en parlement, maar ook binnen de regering en binnen het parlement. Andere belangrijke tegenstellingen zijn die tussen Tweede Kamer en Eerste Kamer, tussen individuele bewindslieden en hun eigen Kamerfracties, tussen Kamerfracties en individuele leden uit deze fracties, tussen de ‘Haagse afdeling’ van politieke partijen (bewindslieden en Kamerleden) en de partijelite of partijleden, en ten slotte tussen individuele politici. Politiek is eigenlijk een spel waarbij door vele actoren tegelijk op vele borden wordt geschaakt. Waar in het vorige hoofdstuk vooral de knikkers centraal hebben gestaan, richten we in dit hoofdstuk de aandacht op het spel.
Original languageUndefined
Title of host publicationEen verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006
EditorsK. Aarts, Kees Aarts, H. van der Kolk, Hendrik van der Kolk, Martin Rosema, M. Rosema
Place of PublicationUtrecht
PublisherSpectrum
Pages54-73
Number of pages310
ISBN (Print)978-90-274-4786-9
Publication statusPublished - 2007

Publication series

Name
PublisherSpectrum

Keywords

  • METIS-243591
  • IR-76853

Cite this

van der Kolk, H., Aarts, K., & Rosema, M. (2007). Politiek: de knikkers en het spel. In K. Aarts, K. Aarts, H. van der Kolk, H. van der Kolk, M. Rosema, & M. Rosema (Eds.), Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006 (pp. 54-73). Utrecht: Spectrum.
van der Kolk, Hendrik ; Aarts, Kees ; Rosema, Martin . / Politiek: de knikkers en het spel. Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006. editor / K. Aarts ; Kees Aarts ; H. van der Kolk ; Hendrik van der Kolk ; Martin Rosema ; M. Rosema. Utrecht : Spectrum, 2007. pp. 54-73
@inbook{a67fdf590d9b427c96c0794ed7ba954e,
title = "Politiek: de knikkers en het spel",
abstract = "De regering regeert en het parlement controleert. Zo worden de verhoudingen tussen ministers en Kamerleden vaak kernachtig samengevat. Het feitelijke politieke spel is minder eenduidig. Politieke conflicten spelen zich niet alleen af tussen regering en parlement, maar ook binnen de regering en binnen het parlement. Andere belangrijke tegenstellingen zijn die tussen Tweede Kamer en Eerste Kamer, tussen individuele bewindslieden en hun eigen Kamerfracties, tussen Kamerfracties en individuele leden uit deze fracties, tussen de ‘Haagse afdeling’ van politieke partijen (bewindslieden en Kamerleden) en de partijelite of partijleden, en ten slotte tussen individuele politici. Politiek is eigenlijk een spel waarbij door vele actoren tegelijk op vele borden wordt geschaakt. Waar in het vorige hoofdstuk vooral de knikkers centraal hebben gestaan, richten we in dit hoofdstuk de aandacht op het spel.",
keywords = "METIS-243591, IR-76853",
author = "{van der Kolk}, Hendrik and Kees Aarts and Martin Rosema",
year = "2007",
language = "Undefined",
isbn = "978-90-274-4786-9",
publisher = "Spectrum",
pages = "54--73",
editor = "K. Aarts and Kees Aarts and {van der Kolk}, H. and {van der Kolk}, Hendrik and Martin Rosema and M. Rosema",
booktitle = "Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006",

}

van der Kolk, H, Aarts, K & Rosema, M 2007, Politiek: de knikkers en het spel. in K Aarts, K Aarts, H van der Kolk, H van der Kolk, M Rosema & M Rosema (eds), Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006. Spectrum, Utrecht, pp. 54-73.

Politiek: de knikkers en het spel. / van der Kolk, Hendrik ; Aarts, Kees; Rosema, Martin .

Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006. ed. / K. Aarts; Kees Aarts; H. van der Kolk; Hendrik van der Kolk; Martin Rosema; M. Rosema. Utrecht : Spectrum, 2007. p. 54-73.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Politiek: de knikkers en het spel

AU - van der Kolk, Hendrik

AU - Aarts, Kees

AU - Rosema, Martin

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - De regering regeert en het parlement controleert. Zo worden de verhoudingen tussen ministers en Kamerleden vaak kernachtig samengevat. Het feitelijke politieke spel is minder eenduidig. Politieke conflicten spelen zich niet alleen af tussen regering en parlement, maar ook binnen de regering en binnen het parlement. Andere belangrijke tegenstellingen zijn die tussen Tweede Kamer en Eerste Kamer, tussen individuele bewindslieden en hun eigen Kamerfracties, tussen Kamerfracties en individuele leden uit deze fracties, tussen de ‘Haagse afdeling’ van politieke partijen (bewindslieden en Kamerleden) en de partijelite of partijleden, en ten slotte tussen individuele politici. Politiek is eigenlijk een spel waarbij door vele actoren tegelijk op vele borden wordt geschaakt. Waar in het vorige hoofdstuk vooral de knikkers centraal hebben gestaan, richten we in dit hoofdstuk de aandacht op het spel.

AB - De regering regeert en het parlement controleert. Zo worden de verhoudingen tussen ministers en Kamerleden vaak kernachtig samengevat. Het feitelijke politieke spel is minder eenduidig. Politieke conflicten spelen zich niet alleen af tussen regering en parlement, maar ook binnen de regering en binnen het parlement. Andere belangrijke tegenstellingen zijn die tussen Tweede Kamer en Eerste Kamer, tussen individuele bewindslieden en hun eigen Kamerfracties, tussen Kamerfracties en individuele leden uit deze fracties, tussen de ‘Haagse afdeling’ van politieke partijen (bewindslieden en Kamerleden) en de partijelite of partijleden, en ten slotte tussen individuele politici. Politiek is eigenlijk een spel waarbij door vele actoren tegelijk op vele borden wordt geschaakt. Waar in het vorige hoofdstuk vooral de knikkers centraal hebben gestaan, richten we in dit hoofdstuk de aandacht op het spel.

KW - METIS-243591

KW - IR-76853

M3 - Chapter

SN - 978-90-274-4786-9

SP - 54

EP - 73

BT - Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006

A2 - Aarts, K.

A2 - Aarts, Kees

A2 - van der Kolk, H.

A2 - van der Kolk, Hendrik

A2 - Rosema, Martin

A2 - Rosema, M.

PB - Spectrum

CY - Utrecht

ER -

van der Kolk H, Aarts K, Rosema M. Politiek: de knikkers en het spel. In Aarts K, Aarts K, van der Kolk H, van der Kolk H, Rosema M, Rosema M, editors, Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006. Utrecht: Spectrum. 2007. p. 54-73