Politieke houdingen, tevredenheid en de beoordeling van partijen en politici

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

Abstract

Voor een goed functionerende democratie is betrokkenheid van de burgers een vereiste. Als er in een samenleving bijvoorbeeld geen enkele belangstelling bestaat voor de totstandkoming en de uitvoering van het overheidsbeleid, kan de overheid haar gang gaan zonder dat dit op enige wijze wordt gecorrigeerd. Als politieke belangstelling ontbreekt, is het immers lastig voor te stellen dat mensen serieuze meningen vormen over politieke problemen en daarop vervolgens ook hun stemgedrag baseren. Politieke belangstelling kan dus worden gezien als een noodzakelijke voorwaarde voor het functioneren van een democratie.
Original languageDutch
Title of host publicationEen verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006
EditorsKees Aarts, K. Aarts, H. van der Kolk, Hendrik van der Kolk, Martin Rosema, M. Rosema
Place of PublicationUtrecht
PublisherSpectrum
Pages189-210
Number of pages310
ISBN (Print)978-90-274-4786-9
Publication statusPublished - 2007

Publication series

Name
PublisherSpectrum

Keywords

  • IR-76856
  • METIS-243593

Cite this

Aarts, K., van der Kolk, H., & Rosema, M. (2007). Politieke houdingen, tevredenheid en de beoordeling van partijen en politici. In K. Aarts, K. Aarts, H. van der Kolk, H. van der Kolk, M. Rosema, & M. Rosema (Eds.), Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006 (pp. 189-210). Utrecht: Spectrum.
Aarts, Kees ; van der Kolk, Hendrik ; Rosema, Martin . / Politieke houdingen, tevredenheid en de beoordeling van partijen en politici. Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006. editor / Kees Aarts ; K. Aarts ; H. van der Kolk ; Hendrik van der Kolk ; Martin Rosema ; M. Rosema. Utrecht : Spectrum, 2007. pp. 189-210
@inbook{cc6fd89ffbf74deabf050a572cff7323,
title = "Politieke houdingen, tevredenheid en de beoordeling van partijen en politici",
abstract = "Voor een goed functionerende democratie is betrokkenheid van de burgers een vereiste. Als er in een samenleving bijvoorbeeld geen enkele belangstelling bestaat voor de totstandkoming en de uitvoering van het overheidsbeleid, kan de overheid haar gang gaan zonder dat dit op enige wijze wordt gecorrigeerd. Als politieke belangstelling ontbreekt, is het immers lastig voor te stellen dat mensen serieuze meningen vormen over politieke problemen en daarop vervolgens ook hun stemgedrag baseren. Politieke belangstelling kan dus worden gezien als een noodzakelijke voorwaarde voor het functioneren van een democratie.",
keywords = "IR-76856, METIS-243593",
author = "Kees Aarts and {van der Kolk}, Hendrik and Martin Rosema",
year = "2007",
language = "Dutch",
isbn = "978-90-274-4786-9",
publisher = "Spectrum",
pages = "189--210",
editor = "Kees Aarts and K. Aarts and {van der Kolk}, H. and {van der Kolk}, Hendrik and Martin Rosema and M. Rosema",
booktitle = "Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006",

}

Aarts, K, van der Kolk, H & Rosema, M 2007, Politieke houdingen, tevredenheid en de beoordeling van partijen en politici. in K Aarts, K Aarts, H van der Kolk, H van der Kolk, M Rosema & M Rosema (eds), Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006. Spectrum, Utrecht, pp. 189-210.

Politieke houdingen, tevredenheid en de beoordeling van partijen en politici. / Aarts, Kees; van der Kolk, Hendrik ; Rosema, Martin .

Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006. ed. / Kees Aarts; K. Aarts; H. van der Kolk; Hendrik van der Kolk; Martin Rosema; M. Rosema. Utrecht : Spectrum, 2007. p. 189-210.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Politieke houdingen, tevredenheid en de beoordeling van partijen en politici

AU - Aarts, Kees

AU - van der Kolk, Hendrik

AU - Rosema, Martin

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Voor een goed functionerende democratie is betrokkenheid van de burgers een vereiste. Als er in een samenleving bijvoorbeeld geen enkele belangstelling bestaat voor de totstandkoming en de uitvoering van het overheidsbeleid, kan de overheid haar gang gaan zonder dat dit op enige wijze wordt gecorrigeerd. Als politieke belangstelling ontbreekt, is het immers lastig voor te stellen dat mensen serieuze meningen vormen over politieke problemen en daarop vervolgens ook hun stemgedrag baseren. Politieke belangstelling kan dus worden gezien als een noodzakelijke voorwaarde voor het functioneren van een democratie.

AB - Voor een goed functionerende democratie is betrokkenheid van de burgers een vereiste. Als er in een samenleving bijvoorbeeld geen enkele belangstelling bestaat voor de totstandkoming en de uitvoering van het overheidsbeleid, kan de overheid haar gang gaan zonder dat dit op enige wijze wordt gecorrigeerd. Als politieke belangstelling ontbreekt, is het immers lastig voor te stellen dat mensen serieuze meningen vormen over politieke problemen en daarop vervolgens ook hun stemgedrag baseren. Politieke belangstelling kan dus worden gezien als een noodzakelijke voorwaarde voor het functioneren van een democratie.

KW - IR-76856

KW - METIS-243593

M3 - Chapter

SN - 978-90-274-4786-9

SP - 189

EP - 210

BT - Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006

A2 - Aarts, Kees

A2 - Aarts, K.

A2 - van der Kolk, H.

A2 - van der Kolk, Hendrik

A2 - Rosema, Martin

A2 - Rosema, M.

PB - Spectrum

CY - Utrecht

ER -

Aarts K, van der Kolk H, Rosema M. Politieke houdingen, tevredenheid en de beoordeling van partijen en politici. In Aarts K, Aarts K, van der Kolk H, van der Kolk H, Rosema M, Rosema M, editors, Een verdeeld electoraat, de verkiezingen van 2006. Utrecht: Spectrum. 2007. p. 189-210