Positieve gezondheid versterken via narratieve toekomstverbeelding

Anna Maria Sools, J.H.M. Mooren, T. Tromp

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

Abstract

In dit hoofdstuk gaan we in op de relatie tussen narratieve toekomstverbeelding en positieve gezondheid. We doen dit aan de hand van een schets van een onderzoeksproject van het ‘Levensverhalen lab’ van de Universiteit Twente. In dit onderzoeksproject wordt de psychologische werking onderzocht van het schrijven en delen van ‘brieven vanuit de toekomst’. Wij gaan uit van de aanname dat verhalen mensen in staat stellen zich een nieuwe, hoopvolle en motiverende werkelijkheid voor te stellen en deze tegelijkertijd als ‘echt’ te ervaren. Na een theoretische begripsverkenning en samenvatting van wat uit empirisch onderzoek bekend is over de werking van toekomstverbeelding ter bevordering van de gezondheid, sluit dit hoofdstuk af met een beschrijving van een werkwijze om individueel en in groepsverband narratieve toekomstverbeelding in te zetten.
Original languageDutch
Title of host publicationHandboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek, toepassingen
EditorsE.T. Bohlmeijer, L Bolier, G Westerhof, J.A. Walburg
Place of PublicationAmsterdam
PublisherUitgeverij Boom
Pages-
Publication statusPublished - 2013

Publication series

Name
PublisherBoom

Keywords

  • IR-89757
  • METIS-297999

Cite this

Sools, A. M., Mooren, J. H. M., & Tromp, T. (2013). Positieve gezondheid versterken via narratieve toekomstverbeelding. In E. T. Bohlmeijer, L. Bolier, G. Westerhof, & J. A. Walburg (Eds.), Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek, toepassingen (pp. -). Amsterdam: Uitgeverij Boom.
Sools, Anna Maria ; Mooren, J.H.M. ; Tromp, T. / Positieve gezondheid versterken via narratieve toekomstverbeelding. Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek, toepassingen. editor / E.T. Bohlmeijer ; L Bolier ; G Westerhof ; J.A. Walburg. Amsterdam : Uitgeverij Boom, 2013. pp. -
@inbook{115bc3276baa433bb58c8f28bb9d7b31,
title = "Positieve gezondheid versterken via narratieve toekomstverbeelding",
abstract = "In dit hoofdstuk gaan we in op de relatie tussen narratieve toekomstverbeelding en positieve gezondheid. We doen dit aan de hand van een schets van een onderzoeksproject van het ‘Levensverhalen lab’ van de Universiteit Twente. In dit onderzoeksproject wordt de psychologische werking onderzocht van het schrijven en delen van ‘brieven vanuit de toekomst’. Wij gaan uit van de aanname dat verhalen mensen in staat stellen zich een nieuwe, hoopvolle en motiverende werkelijkheid voor te stellen en deze tegelijkertijd als ‘echt’ te ervaren. Na een theoretische begripsverkenning en samenvatting van wat uit empirisch onderzoek bekend is over de werking van toekomstverbeelding ter bevordering van de gezondheid, sluit dit hoofdstuk af met een beschrijving van een werkwijze om individueel en in groepsverband narratieve toekomstverbeelding in te zetten.",
keywords = "IR-89757, METIS-297999",
author = "Sools, {Anna Maria} and J.H.M. Mooren and T. Tromp",
year = "2013",
language = "Dutch",
publisher = "Uitgeverij Boom",
pages = "--",
editor = "E.T. Bohlmeijer and L Bolier and G Westerhof and J.A. Walburg",
booktitle = "Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek, toepassingen",
address = "Netherlands",

}

Sools, AM, Mooren, JHM & Tromp, T 2013, Positieve gezondheid versterken via narratieve toekomstverbeelding. in ET Bohlmeijer, L Bolier, G Westerhof & JA Walburg (eds), Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek, toepassingen. Uitgeverij Boom, Amsterdam, pp. -.

Positieve gezondheid versterken via narratieve toekomstverbeelding. / Sools, Anna Maria; Mooren, J.H.M.; Tromp, T.

Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek, toepassingen. ed. / E.T. Bohlmeijer; L Bolier; G Westerhof; J.A. Walburg. Amsterdam : Uitgeverij Boom, 2013. p. -.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Positieve gezondheid versterken via narratieve toekomstverbeelding

AU - Sools, Anna Maria

AU - Mooren, J.H.M.

AU - Tromp, T.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - In dit hoofdstuk gaan we in op de relatie tussen narratieve toekomstverbeelding en positieve gezondheid. We doen dit aan de hand van een schets van een onderzoeksproject van het ‘Levensverhalen lab’ van de Universiteit Twente. In dit onderzoeksproject wordt de psychologische werking onderzocht van het schrijven en delen van ‘brieven vanuit de toekomst’. Wij gaan uit van de aanname dat verhalen mensen in staat stellen zich een nieuwe, hoopvolle en motiverende werkelijkheid voor te stellen en deze tegelijkertijd als ‘echt’ te ervaren. Na een theoretische begripsverkenning en samenvatting van wat uit empirisch onderzoek bekend is over de werking van toekomstverbeelding ter bevordering van de gezondheid, sluit dit hoofdstuk af met een beschrijving van een werkwijze om individueel en in groepsverband narratieve toekomstverbeelding in te zetten.

AB - In dit hoofdstuk gaan we in op de relatie tussen narratieve toekomstverbeelding en positieve gezondheid. We doen dit aan de hand van een schets van een onderzoeksproject van het ‘Levensverhalen lab’ van de Universiteit Twente. In dit onderzoeksproject wordt de psychologische werking onderzocht van het schrijven en delen van ‘brieven vanuit de toekomst’. Wij gaan uit van de aanname dat verhalen mensen in staat stellen zich een nieuwe, hoopvolle en motiverende werkelijkheid voor te stellen en deze tegelijkertijd als ‘echt’ te ervaren. Na een theoretische begripsverkenning en samenvatting van wat uit empirisch onderzoek bekend is over de werking van toekomstverbeelding ter bevordering van de gezondheid, sluit dit hoofdstuk af met een beschrijving van een werkwijze om individueel en in groepsverband narratieve toekomstverbeelding in te zetten.

KW - IR-89757

KW - METIS-297999

M3 - Chapter

SP - -

BT - Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek, toepassingen

A2 - Bohlmeijer, E.T.

A2 - Bolier, L

A2 - Westerhof, G

A2 - Walburg, J.A.

PB - Uitgeverij Boom

CY - Amsterdam

ER -

Sools AM, Mooren JHM, Tromp T. Positieve gezondheid versterken via narratieve toekomstverbeelding. In Bohlmeijer ET, Bolier L, Westerhof G, Walburg JA, editors, Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek, toepassingen. Amsterdam: Uitgeverij Boom. 2013. p. -