Preventie van depressie en angst in verzorgingstehuizen

Els Dozeman, Harm van Marwijk, Digna J.F. van Schaik, Filip Smit, Max Stek, Henriëtte E. van der Horst, Ernst Thomas Bohlmeijer, Aartjan T.F. Beekman

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

58 Downloads (Pure)

Abstract

Achtergrond Bewoners van verzorgingshuizen vormen een risicogroep voor het ontwikkelen van een depressieve en/of angststoornis. Deze stoornissen komen veel voor en hebben een grote impact op het welzijn en functioneren van de betrokkene, maar worden vaak slecht herkend. Wij vroegen ons af of een stepped-care programma ter preventie van depressieve en angststoornissen in verzorgingshuizen haalbaar en effectief zou kunnen zijn. Methoden In een pragmatische gerandomiseerde gecontroleerde trial vergeleken we de effecten van het programma met gebruikelijke zorg in veertien verzorgingshuizen. In totaal deden 185 bewoners mee, die op de Centre for Epidemiologic Studies Depression Scale (CES-D) minstens 8 punten scoorden, niet leden aan een depressieve of angststoornis en ook niet aan een ernstige cognitieve stoornis. De deelnemers kregen een stepped-care preventieprogramma (n = 93) of gebruikelijke behandeling (n = 92). De deelnemers aan het preventieprogramma kregen eerst een afwachtend beleid en als ze niet opknapten achtereenvolgens een zelfhulpinterventie, een psychologische life-review en een verwijzing naar de huisarts. Onze primaire uitkomstmaat was de incidentie van een depressieve stoornis of angststoornis gedurende het jaar na inclusie. Resultaten De incidentie van depressie en angst samen nam niet af door de interventie: de gecombineerde incidence rate ratio (IRR) was 0,50 (95%-betrouwbaarheidsinterval (BI) 0,23 tot 1,12). Ten opzichte van de gebruikelijke zorg bracht het preventieprogramma wel het indicentierisico voor depressie omlaag (IRR 0,26; 95%-BI 0,12 tot 0,80) maar niet dat voor angst (IRR 1,32; 95%-BI 0,48 tot 3,62). Conclusie De resultaten suggereren dat het toegepaste steppedcare preventieprogramma bij ouderen in verzorgingshuizen wel helpt tegen depressie, maar niet tegen angst.
Original languageDutch
Pages (from-to)154-158
Number of pages5
JournalHuisarts en wetenschap
Volume56
Issue number4/April
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • IR-89017
  • METIS-300358

Cite this

Dozeman, E., van Marwijk, H., van Schaik, D. J. F., Smit, F., Stek, M., van der Horst, H. E., ... Beekman, A. T. F. (2013). Preventie van depressie en angst in verzorgingstehuizen. Huisarts en wetenschap, 56(4/April), 154-158.
Dozeman, Els ; van Marwijk, Harm ; van Schaik, Digna J.F. ; Smit, Filip ; Stek, Max ; van der Horst, Henriëtte E. ; Bohlmeijer, Ernst Thomas ; Beekman, Aartjan T.F. / Preventie van depressie en angst in verzorgingstehuizen. In: Huisarts en wetenschap. 2013 ; Vol. 56, No. 4/April. pp. 154-158.
@article{f6da823319694ffc9f15490424870dc8,
title = "Preventie van depressie en angst in verzorgingstehuizen",
abstract = "Achtergrond Bewoners van verzorgingshuizen vormen een risicogroep voor het ontwikkelen van een depressieve en/of angststoornis. Deze stoornissen komen veel voor en hebben een grote impact op het welzijn en functioneren van de betrokkene, maar worden vaak slecht herkend. Wij vroegen ons af of een stepped-care programma ter preventie van depressieve en angststoornissen in verzorgingshuizen haalbaar en effectief zou kunnen zijn. Methoden In een pragmatische gerandomiseerde gecontroleerde trial vergeleken we de effecten van het programma met gebruikelijke zorg in veertien verzorgingshuizen. In totaal deden 185 bewoners mee, die op de Centre for Epidemiologic Studies Depression Scale (CES-D) minstens 8 punten scoorden, niet leden aan een depressieve of angststoornis en ook niet aan een ernstige cognitieve stoornis. De deelnemers kregen een stepped-care preventieprogramma (n = 93) of gebruikelijke behandeling (n = 92). De deelnemers aan het preventieprogramma kregen eerst een afwachtend beleid en als ze niet opknapten achtereenvolgens een zelfhulpinterventie, een psychologische life-review en een verwijzing naar de huisarts. Onze primaire uitkomstmaat was de incidentie van een depressieve stoornis of angststoornis gedurende het jaar na inclusie. Resultaten De incidentie van depressie en angst samen nam niet af door de interventie: de gecombineerde incidence rate ratio (IRR) was 0,50 (95{\%}-betrouwbaarheidsinterval (BI) 0,23 tot 1,12). Ten opzichte van de gebruikelijke zorg bracht het preventieprogramma wel het indicentierisico voor depressie omlaag (IRR 0,26; 95{\%}-BI 0,12 tot 0,80) maar niet dat voor angst (IRR 1,32; 95{\%}-BI 0,48 tot 3,62). Conclusie De resultaten suggereren dat het toegepaste steppedcare preventieprogramma bij ouderen in verzorgingshuizen wel helpt tegen depressie, maar niet tegen angst.",
keywords = "IR-89017, METIS-300358",
author = "Els Dozeman and {van Marwijk}, Harm and {van Schaik}, {Digna J.F.} and Filip Smit and Max Stek and {van der Horst}, {Henri{\"e}tte E.} and Bohlmeijer, {Ernst Thomas} and Beekman, {Aartjan T.F.}",
year = "2013",
language = "Dutch",
volume = "56",
pages = "154--158",
journal = "Huisarts en wetenschap",
issn = "0018-7070",
publisher = "Bohn Stafleu Van Loghum",
number = "4/April",

}

Dozeman, E, van Marwijk, H, van Schaik, DJF, Smit, F, Stek, M, van der Horst, HE, Bohlmeijer, ET & Beekman, ATF 2013, 'Preventie van depressie en angst in verzorgingstehuizen' Huisarts en wetenschap, vol. 56, no. 4/April, pp. 154-158.

Preventie van depressie en angst in verzorgingstehuizen. / Dozeman, Els; van Marwijk, Harm; van Schaik, Digna J.F.; Smit, Filip; Stek, Max; van der Horst, Henriëtte E.; Bohlmeijer, Ernst Thomas; Beekman, Aartjan T.F.

In: Huisarts en wetenschap, Vol. 56, No. 4/April, 2013, p. 154-158.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Preventie van depressie en angst in verzorgingstehuizen

AU - Dozeman, Els

AU - van Marwijk, Harm

AU - van Schaik, Digna J.F.

AU - Smit, Filip

AU - Stek, Max

AU - van der Horst, Henriëtte E.

AU - Bohlmeijer, Ernst Thomas

AU - Beekman, Aartjan T.F.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Achtergrond Bewoners van verzorgingshuizen vormen een risicogroep voor het ontwikkelen van een depressieve en/of angststoornis. Deze stoornissen komen veel voor en hebben een grote impact op het welzijn en functioneren van de betrokkene, maar worden vaak slecht herkend. Wij vroegen ons af of een stepped-care programma ter preventie van depressieve en angststoornissen in verzorgingshuizen haalbaar en effectief zou kunnen zijn. Methoden In een pragmatische gerandomiseerde gecontroleerde trial vergeleken we de effecten van het programma met gebruikelijke zorg in veertien verzorgingshuizen. In totaal deden 185 bewoners mee, die op de Centre for Epidemiologic Studies Depression Scale (CES-D) minstens 8 punten scoorden, niet leden aan een depressieve of angststoornis en ook niet aan een ernstige cognitieve stoornis. De deelnemers kregen een stepped-care preventieprogramma (n = 93) of gebruikelijke behandeling (n = 92). De deelnemers aan het preventieprogramma kregen eerst een afwachtend beleid en als ze niet opknapten achtereenvolgens een zelfhulpinterventie, een psychologische life-review en een verwijzing naar de huisarts. Onze primaire uitkomstmaat was de incidentie van een depressieve stoornis of angststoornis gedurende het jaar na inclusie. Resultaten De incidentie van depressie en angst samen nam niet af door de interventie: de gecombineerde incidence rate ratio (IRR) was 0,50 (95%-betrouwbaarheidsinterval (BI) 0,23 tot 1,12). Ten opzichte van de gebruikelijke zorg bracht het preventieprogramma wel het indicentierisico voor depressie omlaag (IRR 0,26; 95%-BI 0,12 tot 0,80) maar niet dat voor angst (IRR 1,32; 95%-BI 0,48 tot 3,62). Conclusie De resultaten suggereren dat het toegepaste steppedcare preventieprogramma bij ouderen in verzorgingshuizen wel helpt tegen depressie, maar niet tegen angst.

AB - Achtergrond Bewoners van verzorgingshuizen vormen een risicogroep voor het ontwikkelen van een depressieve en/of angststoornis. Deze stoornissen komen veel voor en hebben een grote impact op het welzijn en functioneren van de betrokkene, maar worden vaak slecht herkend. Wij vroegen ons af of een stepped-care programma ter preventie van depressieve en angststoornissen in verzorgingshuizen haalbaar en effectief zou kunnen zijn. Methoden In een pragmatische gerandomiseerde gecontroleerde trial vergeleken we de effecten van het programma met gebruikelijke zorg in veertien verzorgingshuizen. In totaal deden 185 bewoners mee, die op de Centre for Epidemiologic Studies Depression Scale (CES-D) minstens 8 punten scoorden, niet leden aan een depressieve of angststoornis en ook niet aan een ernstige cognitieve stoornis. De deelnemers kregen een stepped-care preventieprogramma (n = 93) of gebruikelijke behandeling (n = 92). De deelnemers aan het preventieprogramma kregen eerst een afwachtend beleid en als ze niet opknapten achtereenvolgens een zelfhulpinterventie, een psychologische life-review en een verwijzing naar de huisarts. Onze primaire uitkomstmaat was de incidentie van een depressieve stoornis of angststoornis gedurende het jaar na inclusie. Resultaten De incidentie van depressie en angst samen nam niet af door de interventie: de gecombineerde incidence rate ratio (IRR) was 0,50 (95%-betrouwbaarheidsinterval (BI) 0,23 tot 1,12). Ten opzichte van de gebruikelijke zorg bracht het preventieprogramma wel het indicentierisico voor depressie omlaag (IRR 0,26; 95%-BI 0,12 tot 0,80) maar niet dat voor angst (IRR 1,32; 95%-BI 0,48 tot 3,62). Conclusie De resultaten suggereren dat het toegepaste steppedcare preventieprogramma bij ouderen in verzorgingshuizen wel helpt tegen depressie, maar niet tegen angst.

KW - IR-89017

KW - METIS-300358

M3 - Article

VL - 56

SP - 154

EP - 158

JO - Huisarts en wetenschap

JF - Huisarts en wetenschap

SN - 0018-7070

IS - 4/April

ER -

Dozeman E, van Marwijk H, van Schaik DJF, Smit F, Stek M, van der Horst HE et al. Preventie van depressie en angst in verzorgingstehuizen. Huisarts en wetenschap. 2013;56(4/April):154-158.