Proces- en produktevaluatie

Tj. Plomp

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademicpeer-review

4 Downloads (Pure)

Abstract

Evaluatie is een hulpmiddel bij het nemen van beslissingen in bet onderwijs. Het doel van evaluatie is het beschikbaar maken van informatie die van belang is voor de verschillende keuzemogelijkheden in de beslissingssituatie.
Beperkt men zich tot beslissingen over het al of niet wijzigen van een kursus of een kurrikulum dan heeft de evaluatie twee aspekten. Evaluatie kan betrekking bebben op bet vaststellen of de feitelijke onderwijsresultaten overeenkomen met de beoogde resultaten (produktevaluatie). Ook kan de evaluatie zich richten op bet feitelijke onderwijsproces met het doel eventuele problemen te signaleren en te analyseren (procesevaluatie).
In deze bijdrage zullen de beide evaluatietypen worden gedefinieerd. Ook wordt in het kort ingegaan op de instrumenten die nodig zijn om relevante informatie te verzamelen en de kriteria op grond waarvan beslissingen moeten worden genomen. Aan een voorbeeld wordt geillustreerd op welke wijze proces- en produktevaluatie bij kursuskonstruktie kunnen worden toegepast.
Original languageDutch
Title of host publicationOnderwijsresearch & praktijk
Subtitle of host publicationDerde nationaal congres Onderzoek van wetenschappelijk onderwijs, 15-16 januari 1976, Aula Technische Hogeschool Delft
EditorsA.I. Vroeijenstijn, W.M. van Woerden
Place of PublicationDelft
PublisherDelftse Universitaire Pers
Pages213-223
Volume1
Publication statusPublished - 1976
Event3e Nationaal Congres Onderzoek van Wetenschappelijk Onderwijs 1976: Onderwijsresearch & Praktijk - Aula Technische Hogeschool Delft, Delft, Netherlands
Duration: 15 Jan 197616 Jan 1976
Conference number: 3

Conference

Conference3e Nationaal Congres Onderzoek van Wetenschappelijk Onderwijs 1976
CountryNetherlands
CityDelft
Period15/01/7616/01/76

Cite this

Plomp, T. (1976). Proces- en produktevaluatie. In A. I. Vroeijenstijn, & W. M. van Woerden (Eds.), Onderwijsresearch & praktijk: Derde nationaal congres Onderzoek van wetenschappelijk onderwijs, 15-16 januari 1976, Aula Technische Hogeschool Delft (Vol. 1, pp. 213-223). Delft: Delftse Universitaire Pers.
Plomp, Tj. / Proces- en produktevaluatie. Onderwijsresearch & praktijk: Derde nationaal congres Onderzoek van wetenschappelijk onderwijs, 15-16 januari 1976, Aula Technische Hogeschool Delft. editor / A.I. Vroeijenstijn ; W.M. van Woerden. Vol. 1 Delft : Delftse Universitaire Pers, 1976. pp. 213-223
@inproceedings{f5d65786d62145f5ab11b74ede6dd1ae,
title = "Proces- en produktevaluatie",
abstract = "Evaluatie is een hulpmiddel bij het nemen van beslissingen in bet onderwijs. Het doel van evaluatie is het beschikbaar maken van informatie die van belang is voor de verschillende keuzemogelijkheden in de beslissingssituatie.Beperkt men zich tot beslissingen over het al of niet wijzigen van een kursus of een kurrikulum dan heeft de evaluatie twee aspekten. Evaluatie kan betrekking bebben op bet vaststellen of de feitelijke onderwijsresultaten overeenkomen met de beoogde resultaten (produktevaluatie). Ook kan de evaluatie zich richten op bet feitelijke onderwijsproces met het doel eventuele problemen te signaleren en te analyseren (procesevaluatie).In deze bijdrage zullen de beide evaluatietypen worden gedefinieerd. Ook wordt in het kort ingegaan op de instrumenten die nodig zijn om relevante informatie te verzamelen en de kriteria op grond waarvan beslissingen moeten worden genomen. Aan een voorbeeld wordt geillustreerd op welke wijze proces- en produktevaluatie bij kursuskonstruktie kunnen worden toegepast.",
author = "Tj. Plomp",
year = "1976",
language = "Dutch",
volume = "1",
pages = "213--223",
editor = "A.I. Vroeijenstijn and {van Woerden}, W.M.",
booktitle = "Onderwijsresearch & praktijk",
publisher = "Delftse Universitaire Pers",

}

Plomp, T 1976, Proces- en produktevaluatie. in AI Vroeijenstijn & WM van Woerden (eds), Onderwijsresearch & praktijk: Derde nationaal congres Onderzoek van wetenschappelijk onderwijs, 15-16 januari 1976, Aula Technische Hogeschool Delft. vol. 1, Delftse Universitaire Pers, Delft, pp. 213-223, 3e Nationaal Congres Onderzoek van Wetenschappelijk Onderwijs 1976, Delft, Netherlands, 15/01/76.

Proces- en produktevaluatie. / Plomp, Tj.

Onderwijsresearch & praktijk: Derde nationaal congres Onderzoek van wetenschappelijk onderwijs, 15-16 januari 1976, Aula Technische Hogeschool Delft. ed. / A.I. Vroeijenstijn; W.M. van Woerden. Vol. 1 Delft : Delftse Universitaire Pers, 1976. p. 213-223.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademicpeer-review

TY - GEN

T1 - Proces- en produktevaluatie

AU - Plomp, Tj.

PY - 1976

Y1 - 1976

N2 - Evaluatie is een hulpmiddel bij het nemen van beslissingen in bet onderwijs. Het doel van evaluatie is het beschikbaar maken van informatie die van belang is voor de verschillende keuzemogelijkheden in de beslissingssituatie.Beperkt men zich tot beslissingen over het al of niet wijzigen van een kursus of een kurrikulum dan heeft de evaluatie twee aspekten. Evaluatie kan betrekking bebben op bet vaststellen of de feitelijke onderwijsresultaten overeenkomen met de beoogde resultaten (produktevaluatie). Ook kan de evaluatie zich richten op bet feitelijke onderwijsproces met het doel eventuele problemen te signaleren en te analyseren (procesevaluatie).In deze bijdrage zullen de beide evaluatietypen worden gedefinieerd. Ook wordt in het kort ingegaan op de instrumenten die nodig zijn om relevante informatie te verzamelen en de kriteria op grond waarvan beslissingen moeten worden genomen. Aan een voorbeeld wordt geillustreerd op welke wijze proces- en produktevaluatie bij kursuskonstruktie kunnen worden toegepast.

AB - Evaluatie is een hulpmiddel bij het nemen van beslissingen in bet onderwijs. Het doel van evaluatie is het beschikbaar maken van informatie die van belang is voor de verschillende keuzemogelijkheden in de beslissingssituatie.Beperkt men zich tot beslissingen over het al of niet wijzigen van een kursus of een kurrikulum dan heeft de evaluatie twee aspekten. Evaluatie kan betrekking bebben op bet vaststellen of de feitelijke onderwijsresultaten overeenkomen met de beoogde resultaten (produktevaluatie). Ook kan de evaluatie zich richten op bet feitelijke onderwijsproces met het doel eventuele problemen te signaleren en te analyseren (procesevaluatie).In deze bijdrage zullen de beide evaluatietypen worden gedefinieerd. Ook wordt in het kort ingegaan op de instrumenten die nodig zijn om relevante informatie te verzamelen en de kriteria op grond waarvan beslissingen moeten worden genomen. Aan een voorbeeld wordt geillustreerd op welke wijze proces- en produktevaluatie bij kursuskonstruktie kunnen worden toegepast.

M3 - Conference contribution

VL - 1

SP - 213

EP - 223

BT - Onderwijsresearch & praktijk

A2 - Vroeijenstijn, A.I.

A2 - van Woerden, W.M.

PB - Delftse Universitaire Pers

CY - Delft

ER -

Plomp T. Proces- en produktevaluatie. In Vroeijenstijn AI, van Woerden WM, editors, Onderwijsresearch & praktijk: Derde nationaal congres Onderzoek van wetenschappelijk onderwijs, 15-16 januari 1976, Aula Technische Hogeschool Delft. Vol. 1. Delft: Delftse Universitaire Pers. 1976. p. 213-223