Proces- en produktevaluatie

Tj. Plomp

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademicpeer-review

  47 Downloads (Pure)

  Abstract

  Evaluatie is een hulpmiddel bij het nemen van beslissingen in bet onderwijs. Het doel van evaluatie is het beschikbaar maken van informatie die van belang is voor de verschillende keuzemogelijkheden in de beslissingssituatie.
  Beperkt men zich tot beslissingen over het al of niet wijzigen van een kursus of een kurrikulum dan heeft de evaluatie twee aspekten. Evaluatie kan betrekking bebben op bet vaststellen of de feitelijke onderwijsresultaten overeenkomen met de beoogde resultaten (produktevaluatie). Ook kan de evaluatie zich richten op bet feitelijke onderwijsproces met het doel eventuele problemen te signaleren en te analyseren (procesevaluatie).
  In deze bijdrage zullen de beide evaluatietypen worden gedefinieerd. Ook wordt in het kort ingegaan op de instrumenten die nodig zijn om relevante informatie te verzamelen en de kriteria op grond waarvan beslissingen moeten worden genomen. Aan een voorbeeld wordt geillustreerd op welke wijze proces- en produktevaluatie bij kursuskonstruktie kunnen worden toegepast.
  Original languageDutch
  Title of host publicationOnderwijsresearch & praktijk
  Subtitle of host publicationDerde nationaal congres Onderzoek van wetenschappelijk onderwijs, 15-16 januari 1976, Aula Technische Hogeschool Delft
  EditorsA.I. Vroeijenstijn, W.M. van Woerden
  Place of PublicationDelft
  PublisherDelftse Universitaire Pers
  Pages213-223
  Volume1
  Publication statusPublished - 1976
  Event3e Nationaal Congres Onderzoek van Wetenschappelijk Onderwijs 1976: Onderwijsresearch & Praktijk - Aula Technische Hogeschool Delft, Delft, Netherlands
  Duration: 15 Jan 197616 Jan 1976
  Conference number: 3

  Conference

  Conference3e Nationaal Congres Onderzoek van Wetenschappelijk Onderwijs 1976
  Country/TerritoryNetherlands
  CityDelft
  Period15/01/7616/01/76

  Cite this