Professionalisering asfaltuitvoeringsproces: synthetiseren informatietechnologie, ervaringskennis en laboratoriumprocedures

Frank Bijleveld, Seirgei Miller, André Dorée

Research output: Contribution to conferencePaper

71 Downloads (Pure)

Abstract

Dit onderzoek gaat over de noodzaak om het asfaltuitvoeringsproces en de operationele strategieën van asfaltploegen op de bouwplaats te verbeteren. Sinds 2005 wordt er in ASPARi-verband inspanning geleverd om het asfaltuitvoeringsproces te professionaliseren. In de huidige markt zoeken opdrachtnemers (aannemers) naar gerichte procesbeheersing, maar de noodzakelijke kennis over het ervaring gedreven proces ontbreekt grotendeels.
De inspanningen van het ASPARi-netwerk in de afgelopen jaren hebben geresulteerd in: Een verbeterd PQi (Process Quality improvement) framework geïmplementeerd in de praktijk, een dataset van ca. 50 systematisch gemonitorde projecten, een overzicht van variabiliteit in het uitvoeringsproces, een leermodel, empirisch geteste relaties in het laboratorium tussen uitvoeringsprocessen en mechanische eigenschappen en procedures om verdichting in het laboratorium beter te verbinden met asfaltverdichting op de bouwplaats.
De resultaten van het onderzoek hebben geleidt tot een triangulatie-aanpak voor opdrachtnemers om operationele strategieën van asfaltploegen stapsgewijs te kunnen verbeteren door: (1) technologie uitbreiding en implementatie in het asfaltuitvoeringsproces; (2) het toepassen van consistente en methoden gebaseerde operationele strategieën inclusief feedbacksessies met asfaltploegen; en (3) het relateren van ontwerpprocedures in het laboratorium aan het uitvoeringsproces op de bouwplaats. Dit leidt tot procesverbeteringen, een meer consistente asfaltkwaliteit en meer professionele vakmensen en asfaltwegenbouwbedrijven.
De paper zal ingaan op de ontwikkelde triangulatie-aanpak om het asfaltuitvoeringsproces te verbeteren, onderbouwd en toegelicht met behulp van voorbeelden en lessen uit de praktijk. Vervolgens geeft de paper een vooruitblik naar ‘de bouwplaats van de toekomst’. Tot slot beschrijft de paper mogelijke EMVI-criteria voor opdrachtgevers om de professionalisering van het asfaltuitvoeringsproces te stimuleren.
Original languageDutch
Pages1-11
Publication statusPublished - 2016
EventCROW Infradagen 2016 - Congrescentrum Papendal, Arnhem, Netherlands
Duration: 22 Jun 201623 Jun 2018

Conference

ConferenceCROW Infradagen 2016
Country/TerritoryNetherlands
CityArnhem
Period22/06/1623/06/18

Keywords

  • Professionalisering
  • Asfaltuitvoering
  • Proces
  • Technologieën
  • Ervaringskennis
  • Laboratorium experimenten

Cite this