Psychometrische evaluatie van een beoordelaarsschaal voor het meten van de behandelintegriteit bij de uitvoering van Kortdurende Psycho-analytische Steungevende Psychotherapie (KPSP)

Translated title of the contribution: Psychometric evaluation of an instrument to measure adherence in the practice of Short- term Psychoanalytic Supportive Psychotherapy (KPSP) Introduction:

Matthijs Vroegop, René Hendriksen Mariëlle Kortrijk, Peter ten Klooster, Rien Van, Jack Dekker, Maarten van Dijk

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

22 Downloads (Pure)

Abstract

Kortdurende Psychoanalytische Steungevende Psychotherapie (kpsp) is een behandelme- thode voor de behandeling van depressie die qua effectiviteit niet onder lijkt te doen voor die van Cognitieve Gedragstherapie (cgt). Claims met betrekking tot de non-inferioriteit ondervinden nadeel van het feit dat voor kpsp nog geen instrument bestaat om de behandelintegriteit te bepalen. De ontwikkeling van een dergelijk instrument wordt beschreven. Initiële items werden geformuleerd. De psychometrische kwaliteit van het instrument werd bepaald. Resultaten: De interne consistentie van het instrument is hoog, de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid is redelijk tot goed en het lijkt mogelijk om een significant verschil aan te tonen tussen de scores van ervaren en minder ervaren therapeuten. Een betrouwbaar en valide instrument voor het meten van de behandelintegriteit bij kpsp lijkt binnen handbereik. Meer onderzoek naar de psychometrische eigenschappen van het instrument is evenwel nodig, uitgevoerd bij een grotere steekproef van met kpsp behandelde patiënten.
Translated title of the contributionPsychometric evaluation of an instrument to measure adherence in the practice of Short- term Psychoanalytic Supportive Psychotherapy (KPSP) Introduction:
Original languageDutch
Pages (from-to)227-244
Number of pages18
JournalTijdschrift voor psychotherapie
Volume48
Issue number3
Publication statusPublished - 11 May 2022

Keywords

  • 22/2 OA procedure

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Psychometric evaluation of an instrument to measure adherence in the practice of Short- term Psychoanalytic Supportive Psychotherapy (KPSP) Introduction:'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this