Regionale traumaregistratie: de in- en exclusie van patiënten in de praktijk

D.D. Hesselink* (Corresponding Author), J.J. Vos, D. van den Berg, R. Egberink, S.H. van Helden, Catharina Jacoba Maria Doggen

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

Abstract

Doel: Inzicht krijgen in de nauwkeurigheid van in- en exclusie van traumapatiënten in een regionale traumaregistratie op basis van ziekenhuisdata.

Design: Pilotonderzoek in twee level 2-ziekenhuizen in de acute zorg regio Zwolle. In het ene ziekenhuis is het proces voor de in- en exclusie van patiënten geautomatiseerd en het andere ziekenhuis in- en excludeert patiënten handmatig.

Methode: Aan de hand van de door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) opgestelde specifieke criteria voor in- en exclusie van patiënten in de traumaregistratie zijn alle patiënten die de Spoedeisende Hulp (SEH) van een van de twee ziekenhuizen bezochten, in december 2013 herbeoordeeld. Het totaal aantal door de onderzoeker geïncludeerde patiënten is vergeleken met het aantal geregistreerde patiënten in de landelijke traumaregistratie (LTR). Sensitiviteit en specificiteit zijn berekend.

Resultaten: In het ziekenhuis met het geautomatiseerde systeem bleek 57,1% van de door de onderzoeker geïncludeerde patiënten te ontbreken in de LTR. De sensitiviteit was 42,9% en indiceert een onnauwkeurige inclusie van patiënten. De specificiteit in dit ziekenhuis was 99,9% en geeft aan dat de exclusie nauwkeurig is. In het ziekenhuis waar patiënten handmatig worden geïncludeerd en geëxcludeerd, was de sensitiviteit 93,8% en de specificiteit 99,6%. Dit indiceert dat zowel de inals de exclusie van patiënten tamelijk nauwkeurig is.

Conclusie: Er is grote variatie in nauwkeurigheid van in- en exclusie van patiënten voor de landelijke traumaregistratie in twee ziekenhuizen in de regio Zwolle. De oorzaak lijkt te liggen in de inrichting van het geautomatiseerde systeem en de gebruikte query’s en algoritmen.
Original languageDutch
Pages (from-to)2-7
Number of pages6
JournalNederlands tijdschrift voor traumachirurgie
Volume24
Issue number2
DOIs
Publication statusPublished - 2016

Cite this