Regulering voor Experimenteren met Emergente Robot Technologie

Eduard Fosch Villaronga, Michiel A. Heldeweg

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

76 Downloads (Pure)

Abstract

De verwachtingen rond robotisering zijn hooggespannen en betreffen
toepassingen op vele gebieden en in vele vormen, zoals bij industriële robots,
drones, zelfrijdende auto’s en zorgrobots. Mogelijke voor- en nadelen van
robotisering verlangen een zorgvuldige analyse en afweging, bij ontwerpers en
producenten, maar ook bij instanties met relevante regelgevende bevoegdheden.
Aandacht moet uitgaan naar kansen en risico’s op technologische aspecten, maar ook naar de ethisch-maatschappelijke waardering.2 Die vormen van aandacht zijn met name aangewezen bij de overgang van in silico en in vitro fases van ontwerp en ontwikkeling van robots, naar het in vivo testen en uiteindelijk toepassen daarvan.
Original languageEnglish
Title of host publicationConstitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving
EditorsM.A. Heldeweg, V.I. Daskalova
Pages89-107
Number of pages18
Publication statusPublished - Nov 2017

Publication series

NameConstitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving
PublisherWolf Productions
Number20

Fingerprint

Robot
Names
Drone

Cite this

Fosch Villaronga, E., & Heldeweg, M. A. (2017). Regulering voor Experimenteren met Emergente Robot Technologie. In M. A. Heldeweg, & V. I. Daskalova (Eds.), Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving (pp. 89-107). (Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving; No. 20).
Fosch Villaronga, Eduard ; Heldeweg, Michiel A. / Regulering voor Experimenteren met Emergente Robot Technologie. Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving. editor / M.A. Heldeweg ; V.I. Daskalova. 2017. pp. 89-107 (Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving; 20).
@inbook{c5e5405efd864802bee3ceb27681b0eb,
title = "Regulering voor Experimenteren met Emergente Robot Technologie",
abstract = "De verwachtingen rond robotisering zijn hooggespannen en betreffentoepassingen op vele gebieden en in vele vormen, zoals bij industri{\"e}le robots,drones, zelfrijdende auto’s en zorgrobots. Mogelijke voor- en nadelen vanrobotisering verlangen een zorgvuldige analyse en afweging, bij ontwerpers enproducenten, maar ook bij instanties met relevante regelgevende bevoegdheden.Aandacht moet uitgaan naar kansen en risico’s op technologische aspecten, maar ook naar de ethisch-maatschappelijke waardering.2 Die vormen van aandacht zijn met name aangewezen bij de overgang van in silico en in vitro fases van ontwerp en ontwikkeling van robots, naar het in vivo testen en uiteindelijk toepassen daarvan.",
author = "{Fosch Villaronga}, Eduard and Heldeweg, {Michiel A.}",
year = "2017",
month = "11",
language = "English",
isbn = "9789462404441",
series = "Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving",
publisher = "Wolf Productions",
number = "20",
pages = "89--107",
editor = "M.A. Heldeweg and V.I. Daskalova",
booktitle = "Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving",

}

Fosch Villaronga, E & Heldeweg, MA 2017, Regulering voor Experimenteren met Emergente Robot Technologie. in MA Heldeweg & VI Daskalova (eds), Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving. Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving, no. 20, pp. 89-107.

Regulering voor Experimenteren met Emergente Robot Technologie. / Fosch Villaronga, Eduard ; Heldeweg, Michiel A.

Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving. ed. / M.A. Heldeweg; V.I. Daskalova. 2017. p. 89-107 (Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving; No. 20).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Regulering voor Experimenteren met Emergente Robot Technologie

AU - Fosch Villaronga, Eduard

AU - Heldeweg, Michiel A.

PY - 2017/11

Y1 - 2017/11

N2 - De verwachtingen rond robotisering zijn hooggespannen en betreffentoepassingen op vele gebieden en in vele vormen, zoals bij industriële robots,drones, zelfrijdende auto’s en zorgrobots. Mogelijke voor- en nadelen vanrobotisering verlangen een zorgvuldige analyse en afweging, bij ontwerpers enproducenten, maar ook bij instanties met relevante regelgevende bevoegdheden.Aandacht moet uitgaan naar kansen en risico’s op technologische aspecten, maar ook naar de ethisch-maatschappelijke waardering.2 Die vormen van aandacht zijn met name aangewezen bij de overgang van in silico en in vitro fases van ontwerp en ontwikkeling van robots, naar het in vivo testen en uiteindelijk toepassen daarvan.

AB - De verwachtingen rond robotisering zijn hooggespannen en betreffentoepassingen op vele gebieden en in vele vormen, zoals bij industriële robots,drones, zelfrijdende auto’s en zorgrobots. Mogelijke voor- en nadelen vanrobotisering verlangen een zorgvuldige analyse en afweging, bij ontwerpers enproducenten, maar ook bij instanties met relevante regelgevende bevoegdheden.Aandacht moet uitgaan naar kansen en risico’s op technologische aspecten, maar ook naar de ethisch-maatschappelijke waardering.2 Die vormen van aandacht zijn met name aangewezen bij de overgang van in silico en in vitro fases van ontwerp en ontwikkeling van robots, naar het in vivo testen en uiteindelijk toepassen daarvan.

M3 - Chapter

SN - 9789462404441

T3 - Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving

SP - 89

EP - 107

BT - Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving

A2 - Heldeweg, M.A.

A2 - Daskalova, V.I.

ER -

Fosch Villaronga E, Heldeweg MA. Regulering voor Experimenteren met Emergente Robot Technologie. In Heldeweg MA, Daskalova VI, editors, Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving. 2017. p. 89-107. (Constitutionele mogelijkheden en beperkingen voor experimenteel handelen en experimentele wetgeving; 20).