RFID sensoren voor asfaltmetingen

Sjon van Dijk, Seirgei Miller, Marco Oosterveld

Research output: Contribution to conferencePaper

5 Citations (Scopus)
98 Downloads (Pure)

Abstract

RFID technologie, een technologie om contactloos informatie over te zetten, is onderzocht op de bruikbaarheid voor temperatuur en drukmetingen in asfalt. De technologie kan mogelijk als platform dienen voor het uitlezen van vele verschillende parameters in asfalt. Het doel van dit project was om te testen of RFID technologie inderdaad klein en robuust genoeg is om de hoge asfalt temperaturen en hoge verdichtingsdruk van walsen te kunnen weerstaan. Daarnaast wordt getracht de asfalt temperatuur tijdens vorst-dooi cyclussen expliciet te maken.

Er is gekozen om passieve sensoren in dit onderzoek te testen vanwege hun mogelijke voordelen. Passieve sensoren zijn klein, gebruiken een externe energie bron (reader) en zijn relatief goedkoop vergeleken met actieve sensoren. Door gebrek aan druksensoren, is dit gedeelte van het project gestopt en is de focus volledig gericht op temperatuursensoren.

De sensoren zijn in verschillende fasen in de laboratorium en op de bouwplaats getest. In het lab is onderzocht hoe de sensoren worden geplaatst en of ze de hoge temperatuur overleven. Op verschillende bouwplaatsen zijn diverse plaatsingsmethodieken afzonderlijk getest. Een aantal sensoren zijn vervolgens binnen nieuwe wegdekken rondom Enschede geplaatst.

Uiteindelijk bleken de sensoren te functioneren in asfalt. Asfalt temperatuur onder de 125°C (lage temperatuur mengsels) en druk van walsen leveren geen problemen voor de sensoren. Hoewel de temperaturen boven de 130°C slecht werden uitgelezen. Verschillende manieren om sensoren op de plaats te houden bleken te werken. Door combinatie van deze resultaten lijkt het dat RFID sensoren kunnen dienen als platform voor het verkrijgen van informatie uit het asfalt. Verder onderzoek is benodigd naar sensoren met een betere uitleesafstand en een hoger temperatuur meetbereik. Daarnaast kan er worden overgestapt op andere data dan temperatuur alleen. Het onderzoek naar de vorst- en dooi cyclussen is reeds begonnen en wordt verder doorgezet. Tot nu toe werken de gebruikte sensoren goed en is er nog geen temperatuur onder de 0°C in het binnenste van het asfalt waargenomen.
Original languageDutch
Pages1-9
Number of pages9
Publication statusPublished - 2016
EventCROW Infradagen 2016 - Congrescentrum Papendal, Arnhem, Netherlands
Duration: 22 Jun 201623 Jun 2018

Conference

ConferenceCROW Infradagen 2016
Country/TerritoryNetherlands
CityArnhem
Period22/06/1623/06/18

Cite this