Risicopersonalisatie en haar falen in collectieve vraagstukken

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

Abstract

Waar risicomanagement eerst vooral het domein van bedrijven en overheden was, wordt dit in toenemende mate ook mogelijk voor consumenten. Daarbij wordt het nemen van risico’s gepresenteerd als een individuele keuze, waarbij de autonomie van het individu om zich al dan niet te onderwerpen aan potentiële gevaren voorop staat. Enerzijds biedt deze ontwikkeling individuen de mogelijkheid hun leven vorm te geven op basis van hun eigen houding ten opzichte van risico (risk-averse of risk-seeking). Anderzijds wekt zij de suggestie dat personalisatie van risico een algemene mogelijkheid voor risicoproblemen is, niet slechts één met een beperkte toepassing. Dan worden ook zaken als klimaatverandering – en het al dan niet bestrijden daarvan – mogelijk tot object van individuele beslissingen gemaakt. In deze bijdrage analyseer ik wat deze ‘risicopersonalisatie’ betekent voor verschillende typen risico’s en hun rol in de samenleving. In het bijzonder ga ik in op de mogelijke effecten van risicopersonalisatie op het klimaatdebat.
Original languageDutch
Title of host publicationKennisklimaat
Subtitle of host publication(On)macht van de wetenschap in het klimaatdebat
EditorsGerard Alberts, Kees Boersma, Bertien Broekhans, Anne Dijkstra, Wolter Pieters, Marcus Popkema, Tomas Vanheste
Place of PublicationAmsterdam
PublisherAmsterdam University Press
Pages197-207
Number of pages11
ISBN (Print)978-90-8964-401-5
Publication statusPublished - Dec 2011

Publication series

NameJaarboek Kennissamenleving
PublisherAmsterdam University Press
Number7
ISSN (Print)1871-0034

Keywords

  • METIS-281590
  • Risicopersonalisatie
  • EWI-20885
  • Klimaatdebat
  • SCS-Cybersecurity
  • IR-78652

Cite this

Pieters, W. (2011). Risicopersonalisatie en haar falen in collectieve vraagstukken. In G. Alberts, K. Boersma, B. Broekhans, A. Dijkstra, W. Pieters, M. Popkema, & T. Vanheste (Eds.), Kennisklimaat: (On)macht van de wetenschap in het klimaatdebat (pp. 197-207). (Jaarboek Kennissamenleving; No. 7). Amsterdam: Amsterdam University Press.
Pieters, Wolter. / Risicopersonalisatie en haar falen in collectieve vraagstukken. Kennisklimaat: (On)macht van de wetenschap in het klimaatdebat. editor / Gerard Alberts ; Kees Boersma ; Bertien Broekhans ; Anne Dijkstra ; Wolter Pieters ; Marcus Popkema ; Tomas Vanheste. Amsterdam : Amsterdam University Press, 2011. pp. 197-207 (Jaarboek Kennissamenleving; 7).
@inbook{ed5b4103283843f5be69419ae69754e4,
title = "Risicopersonalisatie en haar falen in collectieve vraagstukken",
abstract = "Waar risicomanagement eerst vooral het domein van bedrijven en overheden was, wordt dit in toenemende mate ook mogelijk voor consumenten. Daarbij wordt het nemen van risico’s gepresenteerd als een individuele keuze, waarbij de autonomie van het individu om zich al dan niet te onderwerpen aan potenti{\"e}le gevaren voorop staat. Enerzijds biedt deze ontwikkeling individuen de mogelijkheid hun leven vorm te geven op basis van hun eigen houding ten opzichte van risico (risk-averse of risk-seeking). Anderzijds wekt zij de suggestie dat personalisatie van risico een algemene mogelijkheid voor risicoproblemen is, niet slechts {\'e}{\'e}n met een beperkte toepassing. Dan worden ook zaken als klimaatverandering – en het al dan niet bestrijden daarvan – mogelijk tot object van individuele beslissingen gemaakt. In deze bijdrage analyseer ik wat deze ‘risicopersonalisatie’ betekent voor verschillende typen risico’s en hun rol in de samenleving. In het bijzonder ga ik in op de mogelijke effecten van risicopersonalisatie op het klimaatdebat.",
keywords = "METIS-281590, Risicopersonalisatie, EWI-20885, Klimaatdebat, SCS-Cybersecurity, IR-78652",
author = "Wolter Pieters",
year = "2011",
month = "12",
language = "Dutch",
isbn = "978-90-8964-401-5",
series = "Jaarboek Kennissamenleving",
publisher = "Amsterdam University Press",
number = "7",
pages = "197--207",
editor = "Gerard Alberts and Kees Boersma and Bertien Broekhans and Anne Dijkstra and Wolter Pieters and Marcus Popkema and Tomas Vanheste",
booktitle = "Kennisklimaat",
address = "Netherlands",

}

Pieters, W 2011, Risicopersonalisatie en haar falen in collectieve vraagstukken. in G Alberts, K Boersma, B Broekhans, A Dijkstra, W Pieters, M Popkema & T Vanheste (eds), Kennisklimaat: (On)macht van de wetenschap in het klimaatdebat. Jaarboek Kennissamenleving, no. 7, Amsterdam University Press, Amsterdam, pp. 197-207.

Risicopersonalisatie en haar falen in collectieve vraagstukken. / Pieters, Wolter.

Kennisklimaat: (On)macht van de wetenschap in het klimaatdebat. ed. / Gerard Alberts; Kees Boersma; Bertien Broekhans; Anne Dijkstra; Wolter Pieters; Marcus Popkema; Tomas Vanheste. Amsterdam : Amsterdam University Press, 2011. p. 197-207 (Jaarboek Kennissamenleving; No. 7).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

TY - CHAP

T1 - Risicopersonalisatie en haar falen in collectieve vraagstukken

AU - Pieters, Wolter

PY - 2011/12

Y1 - 2011/12

N2 - Waar risicomanagement eerst vooral het domein van bedrijven en overheden was, wordt dit in toenemende mate ook mogelijk voor consumenten. Daarbij wordt het nemen van risico’s gepresenteerd als een individuele keuze, waarbij de autonomie van het individu om zich al dan niet te onderwerpen aan potentiële gevaren voorop staat. Enerzijds biedt deze ontwikkeling individuen de mogelijkheid hun leven vorm te geven op basis van hun eigen houding ten opzichte van risico (risk-averse of risk-seeking). Anderzijds wekt zij de suggestie dat personalisatie van risico een algemene mogelijkheid voor risicoproblemen is, niet slechts één met een beperkte toepassing. Dan worden ook zaken als klimaatverandering – en het al dan niet bestrijden daarvan – mogelijk tot object van individuele beslissingen gemaakt. In deze bijdrage analyseer ik wat deze ‘risicopersonalisatie’ betekent voor verschillende typen risico’s en hun rol in de samenleving. In het bijzonder ga ik in op de mogelijke effecten van risicopersonalisatie op het klimaatdebat.

AB - Waar risicomanagement eerst vooral het domein van bedrijven en overheden was, wordt dit in toenemende mate ook mogelijk voor consumenten. Daarbij wordt het nemen van risico’s gepresenteerd als een individuele keuze, waarbij de autonomie van het individu om zich al dan niet te onderwerpen aan potentiële gevaren voorop staat. Enerzijds biedt deze ontwikkeling individuen de mogelijkheid hun leven vorm te geven op basis van hun eigen houding ten opzichte van risico (risk-averse of risk-seeking). Anderzijds wekt zij de suggestie dat personalisatie van risico een algemene mogelijkheid voor risicoproblemen is, niet slechts één met een beperkte toepassing. Dan worden ook zaken als klimaatverandering – en het al dan niet bestrijden daarvan – mogelijk tot object van individuele beslissingen gemaakt. In deze bijdrage analyseer ik wat deze ‘risicopersonalisatie’ betekent voor verschillende typen risico’s en hun rol in de samenleving. In het bijzonder ga ik in op de mogelijke effecten van risicopersonalisatie op het klimaatdebat.

KW - METIS-281590

KW - Risicopersonalisatie

KW - EWI-20885

KW - Klimaatdebat

KW - SCS-Cybersecurity

KW - IR-78652

M3 - Chapter

SN - 978-90-8964-401-5

T3 - Jaarboek Kennissamenleving

SP - 197

EP - 207

BT - Kennisklimaat

A2 - Alberts, Gerard

A2 - Boersma, Kees

A2 - Broekhans, Bertien

A2 - Dijkstra, Anne

A2 - Pieters, Wolter

A2 - Popkema, Marcus

A2 - Vanheste, Tomas

PB - Amsterdam University Press

CY - Amsterdam

ER -

Pieters W. Risicopersonalisatie en haar falen in collectieve vraagstukken. In Alberts G, Boersma K, Broekhans B, Dijkstra A, Pieters W, Popkema M, Vanheste T, editors, Kennisklimaat: (On)macht van de wetenschap in het klimaatdebat. Amsterdam: Amsterdam University Press. 2011. p. 197-207. (Jaarboek Kennissamenleving; 7).