Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advice on scope and detail of environmental impact assessment

H.R.G.K. Hack, Robert Geerts, Earl L.V. Goetheer, Jeltje Siedsma, Bert van der Valk, Rob L. Vogel, Harry Webers, Gerrit de Zoeten

Research output: Book/ReportReportProfessional

16 Downloads (Pure)

Abstract

De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK)1, Havenbedrijf Rotterdam, Nederlandse Gasunie en Energie Beheer Nederland2 willen infrastructuur aanleggen voor de opslag van CO2 in twee nagenoeg lege gasreservoirs onder de Noordzee. Hiervoor is het Rotterdam CCUS3-project (Porthos) gestart. Bedrijven in het Rotterdamse havengebied krijgen hierdoor de mogelijkheid om de door hen geproduceerde CO2 aan te bieden voor de opslag in gasreservoirs. Ze doen dat via een zelf te bouwen afvanginstallatie en een zelf aan te leggen toevoerleiding naar de hoofdleiding.
Translated title of the contribution Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advice on scope and detail of environmental impact assessment
Original languageDutch
Place of PublicationUtrecht
PublisherCommissie voor de Millieueffectrapportage (MER)
Number of pages19
Publication statusPublished - 2 May 2019

Publication series

NameMER Milieu - Effectrapportage
PublisherCommissie voor de milieueffectrapportage (MER)
Volume3338

Fingerprint

environmental assessment
hens

Keywords

  • CCS
  • CO2
  • Porthos
  • gas reservoir
  • Rotterdam
  • CCUS
  • Capture
  • Sequestration
  • ITC-GOLD

Cite this

Hack, H. R. G. K., Geerts, R., Goetheer, E. L. V., Siedsma, J., van der Valk, B., Vogel, R. L., ... de Zoeten, G. (2019). Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport. (MER Milieu - Effectrapportage; Vol. 3338). Utrecht: Commissie voor de Millieueffectrapportage (MER).
Hack, H.R.G.K. ; Geerts, Robert ; Goetheer, Earl L.V. ; Siedsma, Jeltje ; van der Valk, Bert ; Vogel, Rob L. ; Webers, Harry ; de Zoeten, Gerrit. / Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport. Utrecht : Commissie voor de Millieueffectrapportage (MER), 2019. 19 p. (MER Milieu - Effectrapportage).
@book{1ac4b536ff184a868c7aa654393a1618,
title = "Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport",
abstract = "De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK)1, Havenbedrijf Rotterdam, Nederlandse Gasunie en Energie Beheer Nederland2 willen infrastructuur aanleggen voor de opslag van CO2 in twee nagenoeg lege gasreservoirs onder de Noordzee. Hiervoor is het Rotterdam CCUS3-project (Porthos) gestart. Bedrijven in het Rotterdamse havengebied krijgen hierdoor de mogelijkheid om de door hen geproduceerde CO2 aan te bieden voor de opslag in gasreservoirs. Ze doen dat via een zelf te bouwen afvanginstallatie en een zelf aan te leggen toevoerleiding naar de hoofdleiding.",
keywords = "CCS, CO2, Porthos, gas reservoir, Rotterdam, CCUS, Capture, Sequestration, ITC-GOLD",
author = "H.R.G.K. Hack and Robert Geerts and Goetheer, {Earl L.V.} and Jeltje Siedsma and {van der Valk}, Bert and Vogel, {Rob L.} and Harry Webers and {de Zoeten}, Gerrit",
year = "2019",
month = "5",
day = "2",
language = "Dutch",
series = "MER Milieu - Effectrapportage",
publisher = "Commissie voor de Millieueffectrapportage (MER)",

}

Hack, HRGK, Geerts, R, Goetheer, ELV, Siedsma, J, van der Valk, B, Vogel, RL, Webers, H & de Zoeten, G 2019, Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport. MER Milieu - Effectrapportage, vol. 3338, Commissie voor de Millieueffectrapportage (MER), Utrecht.

Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport. / Hack, H.R.G.K.; Geerts, Robert; Goetheer, Earl L.V.; Siedsma, Jeltje; van der Valk, Bert; Vogel, Rob L.; Webers, Harry; de Zoeten, Gerrit.

Utrecht : Commissie voor de Millieueffectrapportage (MER), 2019. 19 p. (MER Milieu - Effectrapportage; Vol. 3338).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport

AU - Hack, H.R.G.K.

AU - Geerts, Robert

AU - Goetheer, Earl L.V.

AU - Siedsma, Jeltje

AU - van der Valk, Bert

AU - Vogel, Rob L.

AU - Webers, Harry

AU - de Zoeten, Gerrit

PY - 2019/5/2

Y1 - 2019/5/2

N2 - De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK)1, Havenbedrijf Rotterdam, Nederlandse Gasunie en Energie Beheer Nederland2 willen infrastructuur aanleggen voor de opslag van CO2 in twee nagenoeg lege gasreservoirs onder de Noordzee. Hiervoor is het Rotterdam CCUS3-project (Porthos) gestart. Bedrijven in het Rotterdamse havengebied krijgen hierdoor de mogelijkheid om de door hen geproduceerde CO2 aan te bieden voor de opslag in gasreservoirs. Ze doen dat via een zelf te bouwen afvanginstallatie en een zelf aan te leggen toevoerleiding naar de hoofdleiding.

AB - De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK)1, Havenbedrijf Rotterdam, Nederlandse Gasunie en Energie Beheer Nederland2 willen infrastructuur aanleggen voor de opslag van CO2 in twee nagenoeg lege gasreservoirs onder de Noordzee. Hiervoor is het Rotterdam CCUS3-project (Porthos) gestart. Bedrijven in het Rotterdamse havengebied krijgen hierdoor de mogelijkheid om de door hen geproduceerde CO2 aan te bieden voor de opslag in gasreservoirs. Ze doen dat via een zelf te bouwen afvanginstallatie en een zelf aan te leggen toevoerleiding naar de hoofdleiding.

KW - CCS

KW - CO2

KW - Porthos

KW - gas reservoir

KW - Rotterdam

KW - CCUS

KW - Capture

KW - Sequestration

KW - ITC-GOLD

UR - https://ezproxy2.utwente.nl/login?url=https://library.itc.utwente.nl/login/2019/scie/hack_rot.pdf

M3 - Report

T3 - MER Milieu - Effectrapportage

BT - Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport

PB - Commissie voor de Millieueffectrapportage (MER)

CY - Utrecht

ER -

Hack HRGK, Geerts R, Goetheer ELV, Siedsma J, van der Valk B, Vogel RL et al. Rotterdam CCUS Project (Porthos); Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport. Utrecht: Commissie voor de Millieueffectrapportage (MER), 2019. 19 p. (MER Milieu - Effectrapportage).