Rubber-gemodificeerd asfalt, een nieuw concept

Henny ter Huerne, Wilma Dierkes, Anke Blume, Jacques Noordermeer

Research output: Contribution to conferencePaperAcademic

141 Downloads (Pure)

Abstract

Rubber-gemodificeerd asfalt door toepassen van synthetische thermoplastische rubber (SBS) in bitumen is reeds jaren in gebruik. Voordelen van deze modificatie zijn meer elastisch gedrag in plaats van vloeistof gedrag bij hoge temperatuur en elastischer, minder bros gedrag bij lage temperatuur. Daar staan echter hogere kosten en nog niet bewezen hergebruik mogelijkheden van asfaltgranulaat tegenover.
Naast de behoefte aan verbeterde, eigenschappen van het asfalt spelen ook wensen naar verminderde geluidsproductie van wegen een rol. Ook hier komt rubber-gemodificeerde asfalt als optie naar voren. Dit resulteert inderdaad in lagere verkeersgeluid emissies en hergebruik van versleten autobanden. Oude autobanden is een reëel probleem: Er worden jaarlijks wereldwijd 800 miljoen banden afgedankt waar tot op heden nauwelijks (her)bestemming voor bestaat.
Door twee Tire Road Consortium leerstoelen binnen de Universiteit Twente wordt onderzoek gepleegd naar een asfalt, waarin door de-vulkaniseren van personenwagen-banden aangemaakte “vloeibare/plastische” rubber in bitumen is ingemengd. Dit de-vulkaniseren van synthetische autobanden rubber is “state of the art” technology. Dit proces brengt de synthetische rubber daadwerkelijk weer in een (semi)vloeibare fase. Let wel: het inmengen van de-vulkanisaat in bitumen is een volledig andere oplossing dan het inmengen van rubber granulaat in asfalt.
De paper beschrijft het inmengen van “vloeibare” rubber in traditionele bitumen waarbij diverse methoden en hoeveelheden van in-mengen zijn getest en de eigenschappen van de gemodificeerde bitumina zijn bepaald.
Uit metingen blijkt dat de bitumeneigenschappen verbeteren en dus het rubber zijn werk doet, maar uiteraard is meer test en ontwikkelwerk nodig. Met de gemodificeerde bitumen zijn asfalt proefstukken vervaardigd en ITS waarden bepaald bij 0 en 15°C. Ook deze bevestigden de positieve invloed van de rubbermodificatie.
Original languageDutch
Pages1-12
Publication statusPublished - 2016
EventCROW Infradagen 2016 - Congrescentrum Papendal, Arnhem, Netherlands
Duration: 22 Jun 201623 Jun 2018

Conference

ConferenceCROW Infradagen 2016
Country/TerritoryNetherlands
CityArnhem
Period22/06/1623/06/18

Keywords

  • De-vulkanisatie rubber
  • Gemodificeerde bitumen
  • Synthetische rubber
  • Black diagram
  • Dynamische viscositeit
  • ITSR

Cite this