Tevreden met goed onderwijs? De beperkte maakbaarheid van onderwijs

Translated title of the contribution: Satisfied with good education?: The limited malleability of education

Jan Hoogland (Editor)

Research output: Book/ReportBook editingProfessional

296 Downloads (Pure)

Abstract

Het lijkt er op dat het onderwijs voortdurend onder druk staat om nog hogere prestaties en nog betere kwaliteit te leveren en voor de buitenwacht zichtbaar te maken. Tegelijk is er veel consensus over dat de prestaties van een school maar voor een gedeelte zicht geven op wat een school is en moet doen. De wijze waarop een school leerlingen ‘vormt voor het leven’ is alleen zichtbaar te maken in de prestatie-scores. De auteurs van het boek wijzen daarom op het gevaar dat de aandacht van de onderwijsprofessionals zich vooral richt op de prestaties en veel minder op de vormende functie van de school.
In dit boek voeren de auteurs een pleidooi voor een andere invalshoek. Zou het kunnen dat scholen bevangen zijn door de waan van de dag en teveel opgaan in het streven naar de optimalisering en perfectionering van de resultaten? Zou het kunnen dat zij daardoor de dikwijls kleine, maar o zo belangrijke stappen in de vorming van de volwassen mensen van de toekomst dreigen te verwaarlozen? Vraagt dat niet om een mentaliteitsverandering? Eén waarbij de kwaliteit centraal blijft staan, maar niet alleen wordt gezocht in de verbetering van de scores? Het is nodig om met alle betrokkenen binnen de schoolgemeenschap steeds opnieuw in gesprek te zijn over de vraag wat goed onderwijs is. Alleen op die manier kan men de inspiratie vinden om blijvend te werken aan de verbetering van kwaliteit.
Translated title of the contributionSatisfied with good education?: The limited malleability of education
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherBuijten en Schipperheijn
Number of pages166
ISBN (Print)9789058819734
Publication statusPublished - Nov 2017

Keywords

  • Onderwijs
  • burgerschapsvorming
  • persoonsvorming
  • ouderbetrokkenheid
  • bijzonder onderwijs

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Satisfied with good education? The limited malleability of education'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this