Schaalveranderingen

Elke Devroe (Editor), Paul Ponsaers (Editor), Marleen Easton (Editor), Lex Cachet (Editor), Guus Meershoek (Editor)

  Research output: Book/ReportBookAcademic

  Abstract

  Beleidsmatig duikt de roep om schaalverandering in het politie en het justitiedomein te pas en te onpas de kop op. In België wordt gedacht aan een vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen van 27 naar 11, waardoor deze zouden samenvallen met de bestuurskundige indeling van de provincies. Hierdoor zou het parket effi ciënter en vooral kostenbesparender moeten gaan werken. De inkapseling van kleine zones in grotere politiezones, en een algemene drastische beperking van het aantal politiezones, zou economische schaalvoordelen kunnen realiseren en concurrentiële diensten kunnen uitschakelen. In Nederland komt één Nationale Politie met één korpschef die tien territoriale eenheden kent. Van regio’s zal dan geen sprake meer zijn. De ratio achter deze schaalveranderingen is meestal het spreiden van kosten, het vergroten van netwerking tussen diensten en het ontsluiten van informatiefl ows. Dit Cahier onderzoekt de huidige tendenzen inzake schaalveranderingen in het politie,- en justitiedomein, gaat op zoek naar de voor- en nadelen en gaat een discussie aan over de wenselijkheid en/of haalbaarheid ervan.
  Original languageDutch
  Place of PublicationAntwerpen
  PublisherMaklu
  Number of pages256
  ISBN (Print)9789046605769
  Publication statusPublished - 2013

  Publication series

  NameCahiers politiestudies
  No.26
  Volume1
  ISSN (Print)1874-5300

  Keywords

  • METIS-299188
  • IR-88930

  Cite this

  Devroe, E., Ponsaers, P., Easton, M., Cachet, L., & Meershoek, G. (Eds.) (2013). Schaalveranderingen. (Cahiers politiestudies; Vol. 1, No. 26). Antwerpen: Maklu.
  Devroe, Elke (Editor) ; Ponsaers, Paul (Editor) ; Easton, Marleen (Editor) ; Cachet, Lex (Editor) ; Meershoek, Guus (Editor). / Schaalveranderingen. Antwerpen : Maklu, 2013. 256 p. (Cahiers politiestudies; 26).
  @book{9dd8e24513604475a7e1e800554fc7bf,
  title = "Schaalveranderingen",
  abstract = "Beleidsmatig duikt de roep om schaalverandering in het politie en het justitiedomein te pas en te onpas de kop op. In Belgi{\"e} wordt gedacht aan een vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen van 27 naar 11, waardoor deze zouden samenvallen met de bestuurskundige indeling van de provincies. Hierdoor zou het parket effi ci{\"e}nter en vooral kostenbesparender moeten gaan werken. De inkapseling van kleine zones in grotere politiezones, en een algemene drastische beperking van het aantal politiezones, zou economische schaalvoordelen kunnen realiseren en concurrenti{\"e}le diensten kunnen uitschakelen. In Nederland komt {\'e}{\'e}n Nationale Politie met {\'e}{\'e}n korpschef die tien territoriale eenheden kent. Van regio’s zal dan geen sprake meer zijn. De ratio achter deze schaalveranderingen is meestal het spreiden van kosten, het vergroten van netwerking tussen diensten en het ontsluiten van informatiefl ows. Dit Cahier onderzoekt de huidige tendenzen inzake schaalveranderingen in het politie,- en justitiedomein, gaat op zoek naar de voor- en nadelen en gaat een discussie aan over de wenselijkheid en/of haalbaarheid ervan.",
  keywords = "METIS-299188, IR-88930",
  editor = "Elke Devroe and Paul Ponsaers and Marleen Easton and Lex Cachet and Guus Meershoek",
  year = "2013",
  language = "Dutch",
  isbn = "9789046605769",
  series = "Cahiers politiestudies",
  publisher = "Maklu",
  number = "26",

  }

  Devroe, E, Ponsaers, P, Easton, M, Cachet, L & Meershoek, G (eds) 2013, Schaalveranderingen. Cahiers politiestudies, no. 26, vol. 1, Maklu, Antwerpen.

  Schaalveranderingen. / Devroe, Elke (Editor); Ponsaers, Paul (Editor); Easton, Marleen (Editor); Cachet, Lex (Editor); Meershoek, Guus (Editor).

  Antwerpen : Maklu, 2013. 256 p. (Cahiers politiestudies; Vol. 1, No. 26).

  Research output: Book/ReportBookAcademic

  TY - BOOK

  T1 - Schaalveranderingen

  A2 - Devroe, Elke

  A2 - Ponsaers, Paul

  A2 - Easton, Marleen

  A2 - Cachet, Lex

  A2 - Meershoek, Guus

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Beleidsmatig duikt de roep om schaalverandering in het politie en het justitiedomein te pas en te onpas de kop op. In België wordt gedacht aan een vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen van 27 naar 11, waardoor deze zouden samenvallen met de bestuurskundige indeling van de provincies. Hierdoor zou het parket effi ciënter en vooral kostenbesparender moeten gaan werken. De inkapseling van kleine zones in grotere politiezones, en een algemene drastische beperking van het aantal politiezones, zou economische schaalvoordelen kunnen realiseren en concurrentiële diensten kunnen uitschakelen. In Nederland komt één Nationale Politie met één korpschef die tien territoriale eenheden kent. Van regio’s zal dan geen sprake meer zijn. De ratio achter deze schaalveranderingen is meestal het spreiden van kosten, het vergroten van netwerking tussen diensten en het ontsluiten van informatiefl ows. Dit Cahier onderzoekt de huidige tendenzen inzake schaalveranderingen in het politie,- en justitiedomein, gaat op zoek naar de voor- en nadelen en gaat een discussie aan over de wenselijkheid en/of haalbaarheid ervan.

  AB - Beleidsmatig duikt de roep om schaalverandering in het politie en het justitiedomein te pas en te onpas de kop op. In België wordt gedacht aan een vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen van 27 naar 11, waardoor deze zouden samenvallen met de bestuurskundige indeling van de provincies. Hierdoor zou het parket effi ciënter en vooral kostenbesparender moeten gaan werken. De inkapseling van kleine zones in grotere politiezones, en een algemene drastische beperking van het aantal politiezones, zou economische schaalvoordelen kunnen realiseren en concurrentiële diensten kunnen uitschakelen. In Nederland komt één Nationale Politie met één korpschef die tien territoriale eenheden kent. Van regio’s zal dan geen sprake meer zijn. De ratio achter deze schaalveranderingen is meestal het spreiden van kosten, het vergroten van netwerking tussen diensten en het ontsluiten van informatiefl ows. Dit Cahier onderzoekt de huidige tendenzen inzake schaalveranderingen in het politie,- en justitiedomein, gaat op zoek naar de voor- en nadelen en gaat een discussie aan over de wenselijkheid en/of haalbaarheid ervan.

  KW - METIS-299188

  KW - IR-88930

  M3 - Book

  SN - 9789046605769

  T3 - Cahiers politiestudies

  BT - Schaalveranderingen

  PB - Maklu

  CY - Antwerpen

  ER -

  Devroe E, (ed.), Ponsaers P, (ed.), Easton M, (ed.), Cachet L, (ed.), Meershoek G, (ed.). Schaalveranderingen. Antwerpen: Maklu, 2013. 256 p. (Cahiers politiestudies; 26).