Shuttle buggy vs. feeder - lessen uit een praktijkcase

Berwich Sluer, Seirgei Miller

Research output: Contribution to conferencePaper

87 Downloads (Pure)

Abstract

In de Nederlandse wegenbouwpraktijk wordt al sinds 2007 met succes gebruik gemaakt van voorladers bij de asfaltverwerking. Een voorlader is een materieelstuk dat tussen een vrachtauto en een asfaltspreidmachine wordt geplaatst met enerzijds als doel asfaltspecie te bufferen bij de aanvoer naar de spreidmachine en anderzijds door enige namenging de temperatuurhomogeniteit te bevorderen en ontmenging van de asfaltspecie te beperken. Het uiteindelijk resultaat van de toepassing van voorladers is verwerkt asfalt van hogere kwaliteit als gevolg van de betere temperatuur – en mengselhomogeniteit en een betere vlakheid van deklagen, omdat door de voorlader er niet meer door vrachtwagens tegen de asfaltspreidmachine wordt aangestoten bij het lossen van asfaltspecie. In de praktijk is er echter al lange tijd een discussie gaande over de functionaliteit van de verschillende typen voorladers en onder andere de provincie Gelderland schreef in haar contracten de toepassing van een specifieke voorlader, de Roadtec Shuttle Buggy, voor. Het is echter de vraag of deze voorkeurspositie voor een specifiek type voorlader wel terecht is en of de toepassing van andere typen voorladers niet tot gelijkwaardige resultaten leidt.
Boskalis heeft als eigenaar van een Vögele MT3000 voorlader een validatieonderzoek uitgevoerd om de gelijkwaardigheid aan de Shuttle Buggy aan te tonen. De basis voor het onderzoeksplan werd gevormd door de monitoring- en registratietechnieken die in ASPARi-verband sinds 2007 zijn ontwikkeld. Bij het rijbaanbreed ‘warm in warm‘ aanbrengen van een nieuwe deklaag op de A67 zijn twee identieke asfaltspreidmachines uitgerust met identieke linescanners en hoogwaardige GPS-apparatuur voor het verkrijgen van geogerefereerde temperatuurcontourplots van de temperatuur achter de balk van de spreimachines. De ene asfaltspreidmachine werd gevoed door een Shuttle Buggy en de andere door een MT3000. De temperatuur van de asfaltspecie is gemeten bij het laden bij de asfaltcentrale, in de hopper van de voorladers en achter de balk van de spreidmachine. De resultaten van de metingen zijn onder andere middels een statistische procescontrole technieken [Miller, 2010] geanalyseerd om conclusies over de prestaties van de voorladers te kunnen komen.
De resultaten van het onderzoek tonen een prachtige case van de inzet van de in ASPARi-verband ontwikkelde monitoring- en registratietechnieken voor de continue ontwikkeling en verbetering van het wegenbouwproces. In deze paper is beschreven hoe met de inzet van het beschikbare arsenaal aan nieuwe technieken aangetoond kan worden dat de beide beproefde voorladers gelijkwaardige prestaties leveren, uiteindelijk resulterend in de acceptatie van de MT3000 op werken van de provincie Gelderland.
Original languageDutch
Pages1-14
Publication statusPublished - 2016
EventCROW Infradagen 2016 - Congrescentrum Papendal, Arnhem, Netherlands
Duration: 22 Jun 201623 Jun 2018

Conference

ConferenceCROW Infradagen 2016
CountryNetherlands
CityArnhem
Period22/06/1623/06/18

Keywords

  • Voorlader
  • Temperatuur
  • Homogeniteit
  • Ontmenging
  • Asfalt
  • Verwerking

Cite this