Sturing en beleidsinstrumentanalyse: Beleidsdoorlichting Hoger Onderwijs 2015-2018

Translated title of the contribution: Steering and policy instrument analyses: Policy Review Higher Education 2015-2018

Research output: Book/ReportReportProfessional

12 Downloads (Pure)

Abstract

De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat het beleidsinstrumentarium van het ministerie van OCW kan worden verbeterd door in verschillende stadia van de beleidscyclus meer technologie-gedreven methoden van informatieverzameling, -analyse en -verwerking te gebruiken en door het instrumentarium beter in balans te brengen met een hernieuwde besturingsfilosofie. Er moeten andere accenten worden gelegd in de beleidsinstrumentenmix: minder sturen door middel van regelgeving en meer sturen op basis van overleg en transparantie-instrumenten. Opwaardering van een permanente dialoog wordt als zeer wenselijk gezien.
Dit blijkt uit de beleidsinstrumentenanalyse die door Renze Kolster, Don Westerheijden en Harry de Boer van CHEPS in opdracht van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) is uitgevoerd. Het onderzoek, gebruikt als input voor de nieuwe strategische agenda hoger onderwijs (verschenen op 2 december 2019), richtte zich op twee vragen: 1) wordt bij het ontwerpen en inzet van beleidsinstrumenten voldoende gebruik gemaakt van beleidsrelevante informatie en 2) sluit het beleidsinstrumentarium voldoende aan bij de gehanteerde besturingsfilosofie? Het onderzoek laat zien dat het ministerie veelvuldig gebruik maakt van beleidsrelevante informatie, maar dat tegelijkertijd de mogelijkheden van nieuwe technologie-gedreven methoden voor informatieverzameling, -analyse en -verwerking nog onvoldoende worden benut. Bovendien is er geen goede balans tussen het ingezette beleidsinstrumentarium en de besturingsfilosofie. Over dat laatste merken de onderzoekers op dat de huidige besturingsfilosofie weinigen in het hoger onderwijs helder voor ogen staat en dat er behoefte is om de besturingsfilosofie opnieuw te doordenken en herkenbaar te maken.
Original languageDutch
Commissioning bodyNationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)
Number of pages73
Publication statusPublished - 2 Dec 2019

Fingerprint

education

Keywords

  • hoger onderwijs
  • sturing
  • beleidsinstrumenten
  • HOAK-nota
  • toezicht
  • autonomie
  • Beleidsdoorlichting
  • Beleidsinformatie

Cite this

@book{01f7f5cbc45b405792936c15858fe3ee,
title = "Sturing en beleidsinstrumentanalyse: Beleidsdoorlichting Hoger Onderwijs 2015-2018",
abstract = "De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat het beleidsinstrumentarium van het ministerie van OCW kan worden verbeterd door in verschillende stadia van de beleidscyclus meer technologie-gedreven methoden van informatieverzameling, -analyse en -verwerking te gebruiken en door het instrumentarium beter in balans te brengen met een hernieuwde besturingsfilosofie. Er moeten andere accenten worden gelegd in de beleidsinstrumentenmix: minder sturen door middel van regelgeving en meer sturen op basis van overleg en transparantie-instrumenten. Opwaardering van een permanente dialoog wordt als zeer wenselijk gezien. Dit blijkt uit de beleidsinstrumentenanalyse die door Renze Kolster, Don Westerheijden en Harry de Boer van CHEPS in opdracht van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) is uitgevoerd. Het onderzoek, gebruikt als input voor de nieuwe strategische agenda hoger onderwijs (verschenen op 2 december 2019), richtte zich op twee vragen: 1) wordt bij het ontwerpen en inzet van beleidsinstrumenten voldoende gebruik gemaakt van beleidsrelevante informatie en 2) sluit het beleidsinstrumentarium voldoende aan bij de gehanteerde besturingsfilosofie? Het onderzoek laat zien dat het ministerie veelvuldig gebruik maakt van beleidsrelevante informatie, maar dat tegelijkertijd de mogelijkheden van nieuwe technologie-gedreven methoden voor informatieverzameling, -analyse en -verwerking nog onvoldoende worden benut. Bovendien is er geen goede balans tussen het ingezette beleidsinstrumentarium en de besturingsfilosofie. Over dat laatste merken de onderzoekers op dat de huidige besturingsfilosofie weinigen in het hoger onderwijs helder voor ogen staat en dat er behoefte is om de besturingsfilosofie opnieuw te doordenken en herkenbaar te maken.",
keywords = "hoger onderwijs, sturing, beleidsinstrumenten, HOAK-nota, toezicht, autonomie, Beleidsdoorlichting, Beleidsinformatie",
author = "{de Boer}, {Harry F.} and Renze Kolster and Don Westerheijden",
year = "2019",
month = "12",
day = "2",
language = "Dutch",

}

TY - BOOK

T1 - Sturing en beleidsinstrumentanalyse

T2 - Beleidsdoorlichting Hoger Onderwijs 2015-2018

AU - de Boer, Harry F.

AU - Kolster, Renze

AU - Westerheijden, Don

PY - 2019/12/2

Y1 - 2019/12/2

N2 - De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat het beleidsinstrumentarium van het ministerie van OCW kan worden verbeterd door in verschillende stadia van de beleidscyclus meer technologie-gedreven methoden van informatieverzameling, -analyse en -verwerking te gebruiken en door het instrumentarium beter in balans te brengen met een hernieuwde besturingsfilosofie. Er moeten andere accenten worden gelegd in de beleidsinstrumentenmix: minder sturen door middel van regelgeving en meer sturen op basis van overleg en transparantie-instrumenten. Opwaardering van een permanente dialoog wordt als zeer wenselijk gezien. Dit blijkt uit de beleidsinstrumentenanalyse die door Renze Kolster, Don Westerheijden en Harry de Boer van CHEPS in opdracht van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) is uitgevoerd. Het onderzoek, gebruikt als input voor de nieuwe strategische agenda hoger onderwijs (verschenen op 2 december 2019), richtte zich op twee vragen: 1) wordt bij het ontwerpen en inzet van beleidsinstrumenten voldoende gebruik gemaakt van beleidsrelevante informatie en 2) sluit het beleidsinstrumentarium voldoende aan bij de gehanteerde besturingsfilosofie? Het onderzoek laat zien dat het ministerie veelvuldig gebruik maakt van beleidsrelevante informatie, maar dat tegelijkertijd de mogelijkheden van nieuwe technologie-gedreven methoden voor informatieverzameling, -analyse en -verwerking nog onvoldoende worden benut. Bovendien is er geen goede balans tussen het ingezette beleidsinstrumentarium en de besturingsfilosofie. Over dat laatste merken de onderzoekers op dat de huidige besturingsfilosofie weinigen in het hoger onderwijs helder voor ogen staat en dat er behoefte is om de besturingsfilosofie opnieuw te doordenken en herkenbaar te maken.

AB - De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat het beleidsinstrumentarium van het ministerie van OCW kan worden verbeterd door in verschillende stadia van de beleidscyclus meer technologie-gedreven methoden van informatieverzameling, -analyse en -verwerking te gebruiken en door het instrumentarium beter in balans te brengen met een hernieuwde besturingsfilosofie. Er moeten andere accenten worden gelegd in de beleidsinstrumentenmix: minder sturen door middel van regelgeving en meer sturen op basis van overleg en transparantie-instrumenten. Opwaardering van een permanente dialoog wordt als zeer wenselijk gezien. Dit blijkt uit de beleidsinstrumentenanalyse die door Renze Kolster, Don Westerheijden en Harry de Boer van CHEPS in opdracht van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) is uitgevoerd. Het onderzoek, gebruikt als input voor de nieuwe strategische agenda hoger onderwijs (verschenen op 2 december 2019), richtte zich op twee vragen: 1) wordt bij het ontwerpen en inzet van beleidsinstrumenten voldoende gebruik gemaakt van beleidsrelevante informatie en 2) sluit het beleidsinstrumentarium voldoende aan bij de gehanteerde besturingsfilosofie? Het onderzoek laat zien dat het ministerie veelvuldig gebruik maakt van beleidsrelevante informatie, maar dat tegelijkertijd de mogelijkheden van nieuwe technologie-gedreven methoden voor informatieverzameling, -analyse en -verwerking nog onvoldoende worden benut. Bovendien is er geen goede balans tussen het ingezette beleidsinstrumentarium en de besturingsfilosofie. Over dat laatste merken de onderzoekers op dat de huidige besturingsfilosofie weinigen in het hoger onderwijs helder voor ogen staat en dat er behoefte is om de besturingsfilosofie opnieuw te doordenken en herkenbaar te maken.

KW - hoger onderwijs

KW - sturing

KW - beleidsinstrumenten

KW - HOAK-nota

KW - toezicht

KW - autonomie

KW - Beleidsdoorlichting

KW - Beleidsinformatie

UR - file:///C:/Users/boerhf/Downloads/bijlage-beleidsdoorlichting-hoger-onderwijs-bijlage-bij-sa%20(1).pdf

M3 - Report

BT - Sturing en beleidsinstrumentanalyse

ER -