Stroomopwaarts

Research output: Book/ReportInaugural speechOther research output

10 Downloads (Pure)

Abstract

In de elektriciteitsleer en elektronica worden veelvuldig begrippen gebruikt die we kennen van het beschrijven van vloeistoffen. In het bijzonder wordt elektrische stroom vergeleken met.waterstroom. We spreken hier van de hydraulische analogie. De engelse ingenieur, wis- en natuurkundige Oliver Heaviside (1850- 1925), één van de grondleggers van de theorie van het elektro-magnetisme, noemde dit spottend ook wel de “rioolpijptheorie‿. De analogie met water komt terug in meer termen. Zo heeft een transistor een “source‿, oftewel “bron‿, en een “drain‿, dat zich laat vertalen als “afvoerputje‿. Net als in het geval van mijn lumineuze idee, kan hetgeen wat wegstroomt uit het afvoerputje van de transistor weer nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het voeden van andere componenten in een geïntegreerd circuit, een chip.
Original languageDutch
Place of PublicationEnschede
PublisherUniversiteit Twente
Number of pages47
Publication statusPublished - 27 May 2010

Keywords

  • EWI-19230
  • IR-75477
  • METIS-275830

Cite this

van der Wiel, W. G. (2010). Stroomopwaarts. Enschede: Universiteit Twente.
van der Wiel, Wilfred Gerard. / Stroomopwaarts. Enschede : Universiteit Twente, 2010. 47 p.
@book{de9b97911a0c42f8904ff45758cc3fd4,
title = "Stroomopwaarts",
abstract = "In de elektriciteitsleer en elektronica worden veelvuldig begrippen gebruikt die we kennen van het beschrijven van vloeistoffen. In het bijzonder wordt elektrische stroom vergeleken met.waterstroom. We spreken hier van de hydraulische analogie. De engelse ingenieur, wis- en natuurkundige Oliver Heaviside (1850- 1925), {\'e}{\'e}n van de grondleggers van de theorie van het elektro-magnetisme, noemde dit spottend ook wel de “rioolpijptheorie‿. De analogie met water komt terug in meer termen. Zo heeft een transistor een “source‿, oftewel “bron‿, en een “drain‿, dat zich laat vertalen als “afvoerputje‿. Net als in het geval van mijn lumineuze idee, kan hetgeen wat wegstroomt uit het afvoerputje van de transistor weer nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het voeden van andere componenten in een ge{\"i}ntegreerd circuit, een chip.",
keywords = "EWI-19230, IR-75477, METIS-275830",
author = "{van der Wiel}, {Wilfred Gerard}",
year = "2010",
month = "5",
day = "27",
language = "Dutch",
publisher = "Universiteit Twente",

}

van der Wiel, WG 2010, Stroomopwaarts. Universiteit Twente, Enschede.

Stroomopwaarts. / van der Wiel, Wilfred Gerard.

Enschede : Universiteit Twente, 2010. 47 p.

Research output: Book/ReportInaugural speechOther research output

TY - BOOK

T1 - Stroomopwaarts

AU - van der Wiel, Wilfred Gerard

PY - 2010/5/27

Y1 - 2010/5/27

N2 - In de elektriciteitsleer en elektronica worden veelvuldig begrippen gebruikt die we kennen van het beschrijven van vloeistoffen. In het bijzonder wordt elektrische stroom vergeleken met.waterstroom. We spreken hier van de hydraulische analogie. De engelse ingenieur, wis- en natuurkundige Oliver Heaviside (1850- 1925), één van de grondleggers van de theorie van het elektro-magnetisme, noemde dit spottend ook wel de “rioolpijptheorie‿. De analogie met water komt terug in meer termen. Zo heeft een transistor een “source‿, oftewel “bron‿, en een “drain‿, dat zich laat vertalen als “afvoerputje‿. Net als in het geval van mijn lumineuze idee, kan hetgeen wat wegstroomt uit het afvoerputje van de transistor weer nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het voeden van andere componenten in een geïntegreerd circuit, een chip.

AB - In de elektriciteitsleer en elektronica worden veelvuldig begrippen gebruikt die we kennen van het beschrijven van vloeistoffen. In het bijzonder wordt elektrische stroom vergeleken met.waterstroom. We spreken hier van de hydraulische analogie. De engelse ingenieur, wis- en natuurkundige Oliver Heaviside (1850- 1925), één van de grondleggers van de theorie van het elektro-magnetisme, noemde dit spottend ook wel de “rioolpijptheorie‿. De analogie met water komt terug in meer termen. Zo heeft een transistor een “source‿, oftewel “bron‿, en een “drain‿, dat zich laat vertalen als “afvoerputje‿. Net als in het geval van mijn lumineuze idee, kan hetgeen wat wegstroomt uit het afvoerputje van de transistor weer nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het voeden van andere componenten in een geïntegreerd circuit, een chip.

KW - EWI-19230

KW - IR-75477

KW - METIS-275830

M3 - Inaugural speech

BT - Stroomopwaarts

PB - Universiteit Twente

CY - Enschede

ER -

van der Wiel WG. Stroomopwaarts. Enschede: Universiteit Twente, 2010. 47 p.