Stroomopwaarts

  Research output: Book/ReportInaugural speechOther research output

  12 Downloads (Pure)

  Abstract

  In de elektriciteitsleer en elektronica worden veelvuldig begrippen gebruikt die we kennen van het beschrijven van vloeistoffen. In het bijzonder wordt elektrische stroom vergeleken met.waterstroom. We spreken hier van de hydraulische analogie. De engelse ingenieur, wis- en natuurkundige Oliver Heaviside (1850- 1925), één van de grondleggers van de theorie van het elektro-magnetisme, noemde dit spottend ook wel de “rioolpijptheorie‿. De analogie met water komt terug in meer termen. Zo heeft een transistor een “source‿, oftewel “bron‿, en een “drain‿, dat zich laat vertalen als “afvoerputje‿. Net als in het geval van mijn lumineuze idee, kan hetgeen wat wegstroomt uit het afvoerputje van de transistor weer nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het voeden van andere componenten in een geïntegreerd circuit, een chip.
  Original languageDutch
  Place of PublicationEnschede
  PublisherUniversiteit Twente
  Number of pages47
  Publication statusPublished - 27 May 2010

  Keywords

  • EWI-19230
  • IR-75477
  • METIS-275830

  Cite this

  van der Wiel, W. G. (2010). Stroomopwaarts. Enschede: Universiteit Twente.
  van der Wiel, Wilfred Gerard. / Stroomopwaarts. Enschede : Universiteit Twente, 2010. 47 p.
  @book{de9b97911a0c42f8904ff45758cc3fd4,
  title = "Stroomopwaarts",
  abstract = "In de elektriciteitsleer en elektronica worden veelvuldig begrippen gebruikt die we kennen van het beschrijven van vloeistoffen. In het bijzonder wordt elektrische stroom vergeleken met.waterstroom. We spreken hier van de hydraulische analogie. De engelse ingenieur, wis- en natuurkundige Oliver Heaviside (1850- 1925), {\'e}{\'e}n van de grondleggers van de theorie van het elektro-magnetisme, noemde dit spottend ook wel de “rioolpijptheorie‿. De analogie met water komt terug in meer termen. Zo heeft een transistor een “source‿, oftewel “bron‿, en een “drain‿, dat zich laat vertalen als “afvoerputje‿. Net als in het geval van mijn lumineuze idee, kan hetgeen wat wegstroomt uit het afvoerputje van de transistor weer nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het voeden van andere componenten in een ge{\"i}ntegreerd circuit, een chip.",
  keywords = "EWI-19230, IR-75477, METIS-275830",
  author = "{van der Wiel}, {Wilfred Gerard}",
  year = "2010",
  month = "5",
  day = "27",
  language = "Dutch",
  publisher = "Universiteit Twente",

  }

  van der Wiel, WG 2010, Stroomopwaarts. Universiteit Twente, Enschede.

  Stroomopwaarts. / van der Wiel, Wilfred Gerard.

  Enschede : Universiteit Twente, 2010. 47 p.

  Research output: Book/ReportInaugural speechOther research output

  TY - BOOK

  T1 - Stroomopwaarts

  AU - van der Wiel, Wilfred Gerard

  PY - 2010/5/27

  Y1 - 2010/5/27

  N2 - In de elektriciteitsleer en elektronica worden veelvuldig begrippen gebruikt die we kennen van het beschrijven van vloeistoffen. In het bijzonder wordt elektrische stroom vergeleken met.waterstroom. We spreken hier van de hydraulische analogie. De engelse ingenieur, wis- en natuurkundige Oliver Heaviside (1850- 1925), één van de grondleggers van de theorie van het elektro-magnetisme, noemde dit spottend ook wel de “rioolpijptheorie‿. De analogie met water komt terug in meer termen. Zo heeft een transistor een “source‿, oftewel “bron‿, en een “drain‿, dat zich laat vertalen als “afvoerputje‿. Net als in het geval van mijn lumineuze idee, kan hetgeen wat wegstroomt uit het afvoerputje van de transistor weer nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het voeden van andere componenten in een geïntegreerd circuit, een chip.

  AB - In de elektriciteitsleer en elektronica worden veelvuldig begrippen gebruikt die we kennen van het beschrijven van vloeistoffen. In het bijzonder wordt elektrische stroom vergeleken met.waterstroom. We spreken hier van de hydraulische analogie. De engelse ingenieur, wis- en natuurkundige Oliver Heaviside (1850- 1925), één van de grondleggers van de theorie van het elektro-magnetisme, noemde dit spottend ook wel de “rioolpijptheorie‿. De analogie met water komt terug in meer termen. Zo heeft een transistor een “source‿, oftewel “bron‿, en een “drain‿, dat zich laat vertalen als “afvoerputje‿. Net als in het geval van mijn lumineuze idee, kan hetgeen wat wegstroomt uit het afvoerputje van de transistor weer nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het voeden van andere componenten in een geïntegreerd circuit, een chip.

  KW - EWI-19230

  KW - IR-75477

  KW - METIS-275830

  M3 - Inaugural speech

  BT - Stroomopwaarts

  PB - Universiteit Twente

  CY - Enschede

  ER -

  van der Wiel WG. Stroomopwaarts. Enschede: Universiteit Twente, 2010. 47 p.