Stucturen op de zeebodem: zandbanken en zandgolven

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Het grootste gedeelte van de zuidelijke Noordzee ligt bezaaid met zogenaamde zandgolven en zandbanken. Dat zijn beide regelmatig ogende, golvende zeebodempatronen. Vanuit fysisch oogpunt is het interessant te achterhalen hoe deze patronen gevormd worden, en waarom ze op de ene plek wel voorkomen, en op andere plaatsen weer niet. Daarnaast zijn deze bodempatronen ook relevant vanuit beheersoogpunt. We willen de zeebodem intensiever gaan gebruiken: zandwinning, windmolenparken, kunstmatige eilanden (een nieuw Schiphol?). Zulke eventuele veranderingen zullen zeker de morfologie beïnvloeden, direct, of indirect door veranderingen in getijbewegingen in de Noordzee.
Original languageUndefined
Pages (from-to)266-270
Number of pages5
JournalNederlands tijdschrift voor natuurkunde
Volume68
Issue number8
Publication statusPublished - 2002

Keywords

  • IR-43141
  • METIS-205976

Cite this

@article{09143eef26b14041833deabf8f5068e7,
title = "Stucturen op de zeebodem: zandbanken en zandgolven",
abstract = "Het grootste gedeelte van de zuidelijke Noordzee ligt bezaaid met zogenaamde zandgolven en zandbanken. Dat zijn beide regelmatig ogende, golvende zeebodempatronen. Vanuit fysisch oogpunt is het interessant te achterhalen hoe deze patronen gevormd worden, en waarom ze op de ene plek wel voorkomen, en op andere plaatsen weer niet. Daarnaast zijn deze bodempatronen ook relevant vanuit beheersoogpunt. We willen de zeebodem intensiever gaan gebruiken: zandwinning, windmolenparken, kunstmatige eilanden (een nieuw Schiphol?). Zulke eventuele veranderingen zullen zeker de morfologie be{\"i}nvloeden, direct, of indirect door veranderingen in getijbewegingen in de Noordzee.",
keywords = "IR-43141, METIS-205976",
author = "Hulscher, {Suzanne J.M.H.} and {van Damme}, {Rudolf M.J.}",
year = "2002",
language = "Undefined",
volume = "68",
pages = "266--270",
journal = "Nederlands tijdschrift voor natuurkunde",
issn = "0926-4264",
publisher = "Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV)",
number = "8",

}

Stucturen op de zeebodem: zandbanken en zandgolven. / Hulscher, Suzanne J.M.H.; van Damme, Rudolf M.J.

In: Nederlands tijdschrift voor natuurkunde, Vol. 68, No. 8, 2002, p. 266-270.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Stucturen op de zeebodem: zandbanken en zandgolven

AU - Hulscher, Suzanne J.M.H.

AU - van Damme, Rudolf M.J.

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Het grootste gedeelte van de zuidelijke Noordzee ligt bezaaid met zogenaamde zandgolven en zandbanken. Dat zijn beide regelmatig ogende, golvende zeebodempatronen. Vanuit fysisch oogpunt is het interessant te achterhalen hoe deze patronen gevormd worden, en waarom ze op de ene plek wel voorkomen, en op andere plaatsen weer niet. Daarnaast zijn deze bodempatronen ook relevant vanuit beheersoogpunt. We willen de zeebodem intensiever gaan gebruiken: zandwinning, windmolenparken, kunstmatige eilanden (een nieuw Schiphol?). Zulke eventuele veranderingen zullen zeker de morfologie beïnvloeden, direct, of indirect door veranderingen in getijbewegingen in de Noordzee.

AB - Het grootste gedeelte van de zuidelijke Noordzee ligt bezaaid met zogenaamde zandgolven en zandbanken. Dat zijn beide regelmatig ogende, golvende zeebodempatronen. Vanuit fysisch oogpunt is het interessant te achterhalen hoe deze patronen gevormd worden, en waarom ze op de ene plek wel voorkomen, en op andere plaatsen weer niet. Daarnaast zijn deze bodempatronen ook relevant vanuit beheersoogpunt. We willen de zeebodem intensiever gaan gebruiken: zandwinning, windmolenparken, kunstmatige eilanden (een nieuw Schiphol?). Zulke eventuele veranderingen zullen zeker de morfologie beïnvloeden, direct, of indirect door veranderingen in getijbewegingen in de Noordzee.

KW - IR-43141

KW - METIS-205976

M3 - Article

VL - 68

SP - 266

EP - 270

JO - Nederlands tijdschrift voor natuurkunde

JF - Nederlands tijdschrift voor natuurkunde

SN - 0926-4264

IS - 8

ER -