Surface plasmon resonance (SPR), analyses van cellen in apoptose

P. Engbers-Buijtenhuijs, Andreas A. Poot, C. Sephat, I. Vermes, Jan Feijen

Research output: Contribution to conferencePosterOther research output

Abstract

Inleiding: Apoptotische cellen geven expressie van phosphatidylserine (PS) aan de buitenkant van hun celmembraan. Annexine-V heeft in aanwezigheid van Ca2+ een sterke affiniteit voor PS. Dit verschijnsel wordt gebruikt voor het aantonen van cellen die in apoptose zijn door het meten van de mate van annexine-V binding aan het celmembraan van cellen in suspensie. Moleculaire interacties kunnen zeer gevoelig geanalyseerd worden met de ’Instrument for Biomolecular Interaction Sensing’ (IBIS). Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een goudoppervlak en een optische ‘surface plasmon resonance’ (SPR) biosensor dat veranderingen van de brekingsindex op het oppervlak registreert. Op deze manier wordt de interactie van annexine-V, dat gebonden is aan het oppervlak, met de expressie van PS op de celmembranen van een celsuspensie gemeten. Methoden: Het sensor oppervlak van goud is gecoat met 0.44 mg/ml annexine-V. Er wordt gemeten aan HL-60 cellen in HEPES buffer, die al dan niet 24 uur zijn geïncubeerd met 0,20 mM camptothecine. Resultaten en discussie: Annexine-V werd goed gebonden aan het goudoppervlak. Zowel controle cellen als de camptothecine geïnduceerde cellen gaven een verandering in het SPRsignaal, waarbij het verschil bij de apoptotische cellen het grootst was. Er werd in een HEPES buffer gemeten, wat geleid kan hebben tot spontaan geïnduceerde apoptose in de controle cellen. Conclusie: De metingen van de veranderingen van het SPRsignaal m.b.v. de IBIS voor het aantonen van apoptotische cellen is een veelbelovende methode om apoptose te meten.
Original languageDutch
Pages-
Publication statusPublished - 25 Apr 2002
Event55e Voorjaarscongres NVKC 2002 - Lunteren, Netherlands
Duration: 25 Apr 200226 Apr 2002
Conference number: 55

Conference

Conference55e Voorjaarscongres NVKC 2002
CountryNetherlands
CityLunteren
Period25/04/0226/04/02

Keywords

  • METIS-211080
  • IR-96471

Cite this

Engbers-Buijtenhuijs, P., Poot, A. A., Sephat, C., Vermes, I., & Feijen, J. (2002). Surface plasmon resonance (SPR), analyses van cellen in apoptose. -. Poster session presented at 55e Voorjaarscongres NVKC 2002, Lunteren, Netherlands.
Engbers-Buijtenhuijs, P. ; Poot, Andreas A. ; Sephat, C. ; Vermes, I. ; Feijen, Jan. / Surface plasmon resonance (SPR), analyses van cellen in apoptose. Poster session presented at 55e Voorjaarscongres NVKC 2002, Lunteren, Netherlands.
@conference{405754a522f94feda70fdbac38b87d36,
title = "Surface plasmon resonance (SPR), analyses van cellen in apoptose",
abstract = "Inleiding: Apoptotische cellen geven expressie van phosphatidylserine (PS) aan de buitenkant van hun celmembraan. Annexine-V heeft in aanwezigheid van Ca2+ een sterke affiniteit voor PS. Dit verschijnsel wordt gebruikt voor het aantonen van cellen die in apoptose zijn door het meten van de mate van annexine-V binding aan het celmembraan van cellen in suspensie. Moleculaire interacties kunnen zeer gevoelig geanalyseerd worden met de ’Instrument for Biomolecular Interaction Sensing’ (IBIS). Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een goudoppervlak en een optische ‘surface plasmon resonance’ (SPR) biosensor dat veranderingen van de brekingsindex op het oppervlak registreert. Op deze manier wordt de interactie van annexine-V, dat gebonden is aan het oppervlak, met de expressie van PS op de celmembranen van een celsuspensie gemeten. Methoden: Het sensor oppervlak van goud is gecoat met 0.44 mg/ml annexine-V. Er wordt gemeten aan HL-60 cellen in HEPES buffer, die al dan niet 24 uur zijn ge{\"i}ncubeerd met 0,20 mM camptothecine. Resultaten en discussie: Annexine-V werd goed gebonden aan het goudoppervlak. Zowel controle cellen als de camptothecine ge{\"i}nduceerde cellen gaven een verandering in het SPRsignaal, waarbij het verschil bij de apoptotische cellen het grootst was. Er werd in een HEPES buffer gemeten, wat geleid kan hebben tot spontaan ge{\"i}nduceerde apoptose in de controle cellen. Conclusie: De metingen van de veranderingen van het SPRsignaal m.b.v. de IBIS voor het aantonen van apoptotische cellen is een veelbelovende methode om apoptose te meten.",
keywords = "METIS-211080, IR-96471",
author = "P. Engbers-Buijtenhuijs and Poot, {Andreas A.} and C. Sephat and I. Vermes and Jan Feijen",
note = "Posterpresentaties tijdens het 55e Congres van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie op 25 en 26 april 2002 te Lunteren ; null ; Conference date: 25-04-2002 Through 26-04-2002",
year = "2002",
month = "4",
day = "25",
language = "Dutch",
pages = "--",

}

Engbers-Buijtenhuijs, P, Poot, AA, Sephat, C, Vermes, I & Feijen, J 2002, 'Surface plasmon resonance (SPR), analyses van cellen in apoptose' 55e Voorjaarscongres NVKC 2002, Lunteren, Netherlands, 25/04/02 - 26/04/02, pp. -.

Surface plasmon resonance (SPR), analyses van cellen in apoptose. / Engbers-Buijtenhuijs, P.; Poot, Andreas A.; Sephat, C.; Vermes, I.; Feijen, Jan.

2002. - Poster session presented at 55e Voorjaarscongres NVKC 2002, Lunteren, Netherlands.

Research output: Contribution to conferencePosterOther research output

TY - CONF

T1 - Surface plasmon resonance (SPR), analyses van cellen in apoptose

AU - Engbers-Buijtenhuijs, P.

AU - Poot, Andreas A.

AU - Sephat, C.

AU - Vermes, I.

AU - Feijen, Jan

N1 - Posterpresentaties tijdens het 55e Congres van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie op 25 en 26 april 2002 te Lunteren

PY - 2002/4/25

Y1 - 2002/4/25

N2 - Inleiding: Apoptotische cellen geven expressie van phosphatidylserine (PS) aan de buitenkant van hun celmembraan. Annexine-V heeft in aanwezigheid van Ca2+ een sterke affiniteit voor PS. Dit verschijnsel wordt gebruikt voor het aantonen van cellen die in apoptose zijn door het meten van de mate van annexine-V binding aan het celmembraan van cellen in suspensie. Moleculaire interacties kunnen zeer gevoelig geanalyseerd worden met de ’Instrument for Biomolecular Interaction Sensing’ (IBIS). Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een goudoppervlak en een optische ‘surface plasmon resonance’ (SPR) biosensor dat veranderingen van de brekingsindex op het oppervlak registreert. Op deze manier wordt de interactie van annexine-V, dat gebonden is aan het oppervlak, met de expressie van PS op de celmembranen van een celsuspensie gemeten. Methoden: Het sensor oppervlak van goud is gecoat met 0.44 mg/ml annexine-V. Er wordt gemeten aan HL-60 cellen in HEPES buffer, die al dan niet 24 uur zijn geïncubeerd met 0,20 mM camptothecine. Resultaten en discussie: Annexine-V werd goed gebonden aan het goudoppervlak. Zowel controle cellen als de camptothecine geïnduceerde cellen gaven een verandering in het SPRsignaal, waarbij het verschil bij de apoptotische cellen het grootst was. Er werd in een HEPES buffer gemeten, wat geleid kan hebben tot spontaan geïnduceerde apoptose in de controle cellen. Conclusie: De metingen van de veranderingen van het SPRsignaal m.b.v. de IBIS voor het aantonen van apoptotische cellen is een veelbelovende methode om apoptose te meten.

AB - Inleiding: Apoptotische cellen geven expressie van phosphatidylserine (PS) aan de buitenkant van hun celmembraan. Annexine-V heeft in aanwezigheid van Ca2+ een sterke affiniteit voor PS. Dit verschijnsel wordt gebruikt voor het aantonen van cellen die in apoptose zijn door het meten van de mate van annexine-V binding aan het celmembraan van cellen in suspensie. Moleculaire interacties kunnen zeer gevoelig geanalyseerd worden met de ’Instrument for Biomolecular Interaction Sensing’ (IBIS). Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een goudoppervlak en een optische ‘surface plasmon resonance’ (SPR) biosensor dat veranderingen van de brekingsindex op het oppervlak registreert. Op deze manier wordt de interactie van annexine-V, dat gebonden is aan het oppervlak, met de expressie van PS op de celmembranen van een celsuspensie gemeten. Methoden: Het sensor oppervlak van goud is gecoat met 0.44 mg/ml annexine-V. Er wordt gemeten aan HL-60 cellen in HEPES buffer, die al dan niet 24 uur zijn geïncubeerd met 0,20 mM camptothecine. Resultaten en discussie: Annexine-V werd goed gebonden aan het goudoppervlak. Zowel controle cellen als de camptothecine geïnduceerde cellen gaven een verandering in het SPRsignaal, waarbij het verschil bij de apoptotische cellen het grootst was. Er werd in een HEPES buffer gemeten, wat geleid kan hebben tot spontaan geïnduceerde apoptose in de controle cellen. Conclusie: De metingen van de veranderingen van het SPRsignaal m.b.v. de IBIS voor het aantonen van apoptotische cellen is een veelbelovende methode om apoptose te meten.

KW - METIS-211080

KW - IR-96471

M3 - Poster

SP - -

ER -

Engbers-Buijtenhuijs P, Poot AA, Sephat C, Vermes I, Feijen J. Surface plasmon resonance (SPR), analyses van cellen in apoptose. 2002. Poster session presented at 55e Voorjaarscongres NVKC 2002, Lunteren, Netherlands.