Technologie in de forensische zorg: Crossing borders

Translated title of the contribution: Technology in forensic care: Crossing borders

Hanneke Kip*, Kira Oberschmidt, Joyce Bierbooms, Dirk Dijkslag, Saskia Kelders, Bianca Roelofsen

*Corresponding author for this work

Research output: Book/ReportReportProfessional

2140 Downloads (Pure)

Abstract

In de Nederlandse ggz wordt vanuit praktijk en onderzoek steeds meer aandacht besteed aan het gebruik van technologie, voornamelijk omdat de inzet van technologie de kwaliteit van zorg kan vergroten. Zo kan het de behandelmotivatie positief beïnvloeden, krijgt de patiënt een groter gevoel van eigenaarschap over de behandeling, is het mogelijk de fysiologische en emotionele staat continu te monitoren, kunnen impliciete cognities in kaart gebracht en beïnvloed worden, en kan 24 uur per dag zorg geboden worden . Veel van deze voordelen zijn relevant voor de forensische ggz, waarin sprake is van een brede, vaak laaggeletterde patiëntpopulatie met lage behandelmotivatie en hoge co-morbiditeit.

In 2015 leverden Transfore, Minddistrict en de Woenselse Poort het rapport ‘Do’s en don’ts van e-health in de fggz’ op. Drie jaar na oplevering kan geconcludeerd worden dat een deel van de adviezen zijn geactualiseerd en veel vooruitgang is geboekt, maar dat er zeker nog ruimte is voor verbetering. De implementatie van eHealth op grote schaal valt nog altijd tegen: gebruik blijft achter en technologieën zijn vaak niet bekend of goed ingebed in de behandeling.

Om de kloof tussen het potentieel van technologie en de huidige stand van zaken te verkleinen is in dit project wetenschappelijke literatuur en ervaring vanuit de praktijk met elkaar verbonden. Veelbelovende richtingen voor technologie in de forensische zorg zijn in dit rapport in kaart gebracht. Op basis van deze aanbevelingen kan worden bepaald waar de komende jaren tijd en geld in moet worden geïnvesteerd.
Translated title of the contributionTechnology in forensic care: Crossing borders
Original languageDutch
PublisherKwaliteit Forensische Zorg
Number of pages148
Publication statusPublished - Jun 2019

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Technology in forensic care: Crossing borders'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this