Vakdidactiek wiskunde in een Community of Learners (CoL)

Neeltje Cornelia Verhoef, C. Terlouw

Research output: Contribution to conferencePaper

19 Downloads (Pure)

Abstract

Vakdidactiek op de lerarenopleiding in een Community of Learners (CoL) was stimulerend voor docenten in opleiding (DIO’s). Zij leerden door wetenschappelijke artikelen over de didactiek van de wiskunde aan el-kaar te presenteren en samen problemen op te lossen. De vertaling van de opleidingssituatie naar de schoolsituatie stond voortdurend centraal. In de voorbereiding was er in alle gevallen sprake van integratie van de aangereikte theorie. In de uitvoering bracht de schoolpraktijk echter zo’n schokeffect teweeg dat DIO’s niet in staat waren de geplande onderwijsleergesprekken met het oog op de ontwikkeling van wis-kundige begrippen daadwerkelijk te houden. In de evaluatie lag het accent op het keurslijf van het boek, de sommencultuur, de studiewijzer en de cultuur van zelfstandig werken, en niet op de inbedding van de theorie. De aanbeveling is om inrichting van een CoL te verrijken met de concrete deelname van docenten die lesgeven op school.
Original languageDutch
Pages19-26
Publication statusPublished - 2006
EventSamen kennis ontwikkelen: 36e Onderwijs Research Dagen 2006 - Amsterdam, Netherlands
Duration: 10 May 200612 May 2006
Conference number: 36

Conference

ConferenceSamen kennis ontwikkelen
Abbreviated titleORD 2006
CountryNetherlands
CityAmsterdam
Period10/05/0612/05/06
Other10-12 May 2006

Keywords

  • METIS-234825
  • IR-92806

Cite this

Verhoef, N. C., & Terlouw, C. (2006). Vakdidactiek wiskunde in een Community of Learners (CoL). 19-26. Paper presented at Samen kennis ontwikkelen, Amsterdam, Netherlands.
Verhoef, Neeltje Cornelia ; Terlouw, C. / Vakdidactiek wiskunde in een Community of Learners (CoL). Paper presented at Samen kennis ontwikkelen, Amsterdam, Netherlands.
@conference{cf6a83768bb9401481a317c1155268c3,
title = "Vakdidactiek wiskunde in een Community of Learners (CoL)",
abstract = "Vakdidactiek op de lerarenopleiding in een Community of Learners (CoL) was stimulerend voor docenten in opleiding (DIO’s). Zij leerden door wetenschappelijke artikelen over de didactiek van de wiskunde aan el-kaar te presenteren en samen problemen op te lossen. De vertaling van de opleidingssituatie naar de schoolsituatie stond voortdurend centraal. In de voorbereiding was er in alle gevallen sprake van integratie van de aangereikte theorie. In de uitvoering bracht de schoolpraktijk echter zo’n schokeffect teweeg dat DIO’s niet in staat waren de geplande onderwijsleergesprekken met het oog op de ontwikkeling van wis-kundige begrippen daadwerkelijk te houden. In de evaluatie lag het accent op het keurslijf van het boek, de sommencultuur, de studiewijzer en de cultuur van zelfstandig werken, en niet op de inbedding van de theorie. De aanbeveling is om inrichting van een CoL te verrijken met de concrete deelname van docenten die lesgeven op school.",
keywords = "METIS-234825, IR-92806",
author = "Verhoef, {Neeltje Cornelia} and C. Terlouw",
year = "2006",
language = "Dutch",
pages = "19--26",
note = "null ; Conference date: 10-05-2006 Through 12-05-2006",

}

Verhoef, NC & Terlouw, C 2006, 'Vakdidactiek wiskunde in een Community of Learners (CoL)' Paper presented at Samen kennis ontwikkelen, Amsterdam, Netherlands, 10/05/06 - 12/05/06, pp. 19-26.

Vakdidactiek wiskunde in een Community of Learners (CoL). / Verhoef, Neeltje Cornelia; Terlouw, C.

2006. 19-26 Paper presented at Samen kennis ontwikkelen, Amsterdam, Netherlands.

Research output: Contribution to conferencePaper

TY - CONF

T1 - Vakdidactiek wiskunde in een Community of Learners (CoL)

AU - Verhoef, Neeltje Cornelia

AU - Terlouw, C.

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Vakdidactiek op de lerarenopleiding in een Community of Learners (CoL) was stimulerend voor docenten in opleiding (DIO’s). Zij leerden door wetenschappelijke artikelen over de didactiek van de wiskunde aan el-kaar te presenteren en samen problemen op te lossen. De vertaling van de opleidingssituatie naar de schoolsituatie stond voortdurend centraal. In de voorbereiding was er in alle gevallen sprake van integratie van de aangereikte theorie. In de uitvoering bracht de schoolpraktijk echter zo’n schokeffect teweeg dat DIO’s niet in staat waren de geplande onderwijsleergesprekken met het oog op de ontwikkeling van wis-kundige begrippen daadwerkelijk te houden. In de evaluatie lag het accent op het keurslijf van het boek, de sommencultuur, de studiewijzer en de cultuur van zelfstandig werken, en niet op de inbedding van de theorie. De aanbeveling is om inrichting van een CoL te verrijken met de concrete deelname van docenten die lesgeven op school.

AB - Vakdidactiek op de lerarenopleiding in een Community of Learners (CoL) was stimulerend voor docenten in opleiding (DIO’s). Zij leerden door wetenschappelijke artikelen over de didactiek van de wiskunde aan el-kaar te presenteren en samen problemen op te lossen. De vertaling van de opleidingssituatie naar de schoolsituatie stond voortdurend centraal. In de voorbereiding was er in alle gevallen sprake van integratie van de aangereikte theorie. In de uitvoering bracht de schoolpraktijk echter zo’n schokeffect teweeg dat DIO’s niet in staat waren de geplande onderwijsleergesprekken met het oog op de ontwikkeling van wis-kundige begrippen daadwerkelijk te houden. In de evaluatie lag het accent op het keurslijf van het boek, de sommencultuur, de studiewijzer en de cultuur van zelfstandig werken, en niet op de inbedding van de theorie. De aanbeveling is om inrichting van een CoL te verrijken met de concrete deelname van docenten die lesgeven op school.

KW - METIS-234825

KW - IR-92806

M3 - Paper

SP - 19

EP - 26

ER -

Verhoef NC, Terlouw C. Vakdidactiek wiskunde in een Community of Learners (CoL). 2006. Paper presented at Samen kennis ontwikkelen, Amsterdam, Netherlands.