Vallen en Opstaan

Research output: Book/ReportInaugural speechOther research output

24 Downloads (Pure)

Abstract

De medische term revalidatie betekent herstel; letterlijk het weer valide worden na bijvoorbeeld een medische ingreep, een hersenbloeding of een ongeluk. Ook wel een kwestie van Vallen en (weliswaar langzaam) Opstaan. Revalidatiegeneeskunde is het hieraan gelieerde medisch specialisme dat zich richt op het voorkomen, terugbrengen en genezen van (te verwachten) gevolgen voor mensen met blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking. Het vakgebied revalidatiegeneeskunde en technologie richt zich op het verklaren en analyseren van afwijkingen in het houding- en bewegingsapparaat en het door inzet van technologie, verbeteren van de revalidatiegeneeskundige behandeling. Een van de belangrijkste peilers van de revalidatiegeneeskunde behandeling is het herleren van motorische vaardigheden/activiteiten. Aan de hand van het (her)leren van het lopen, in het bijzonder bij patiënten na een amputatie van het been, worden begrippen als motorisch herleren, adaptatie en compensatie en de rol van de technologie hierin verder uiteengezet. Lopen wordt beschreven als een cyclisch motorische activiteit van Vallen en Opstaan ofwel a repeated forward fall. Een patient met een beenamputatie moet adapteren aan een nieuwe situatie. Hij krijgt ter compensatie een prothese. Om met deze prothese te kunnen lopen gaat hij een motorisch leerproces in; een kwestie van vallen en opstaan. Speciale aandacht wordt besteed aan het motorisch leerproces op zich, dat moet voldoen aan drie belangrijke voorwaarden: adequate en snelle terugkoppeling van informatie variabiliteit in de oefensituatie: situationele equivalentie De rol van nieuwe technologieën zoals Virtual Reality en Robotica bij dit motorisch leerproces wordt belicht. De samenwerking tussen de Universiteit Twente, het Roessingh Revalidatie Centrum en het Roessingh Research and Development is van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling en integratie van technologie ter behoeve van de revalidatiegeneeskundige diagnostiek en behandeling.
Original languageDutch
Place of PublicationEnschede
PublisherUniversity of Twente
Number of pages58
Publication statusPublished - 31 May 2007

Keywords

  • BSS-Biomechatronics and rehabilitation technology
  • METIS-241746
  • EWI-10391
  • IR-58046

Cite this

Rietman, J. S. (2007). Vallen en Opstaan. Enschede: University of Twente.
Rietman, Johan Swanik. / Vallen en Opstaan. Enschede : University of Twente, 2007. 58 p.
@book{92f22e5ce4a94bf8a154adeb7e262908,
title = "Vallen en Opstaan",
abstract = "De medische term revalidatie betekent herstel; letterlijk het weer valide worden na bijvoorbeeld een medische ingreep, een hersenbloeding of een ongeluk. Ook wel een kwestie van Vallen en (weliswaar langzaam) Opstaan. Revalidatiegeneeskunde is het hieraan gelieerde medisch specialisme dat zich richt op het voorkomen, terugbrengen en genezen van (te verwachten) gevolgen voor mensen met blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking. Het vakgebied revalidatiegeneeskunde en technologie richt zich op het verklaren en analyseren van afwijkingen in het houding- en bewegingsapparaat en het door inzet van technologie, verbeteren van de revalidatiegeneeskundige behandeling. Een van de belangrijkste peilers van de revalidatiegeneeskunde behandeling is het herleren van motorische vaardigheden/activiteiten. Aan de hand van het (her)leren van het lopen, in het bijzonder bij pati{\"e}nten na een amputatie van het been, worden begrippen als motorisch herleren, adaptatie en compensatie en de rol van de technologie hierin verder uiteengezet. Lopen wordt beschreven als een cyclisch motorische activiteit van Vallen en Opstaan ofwel a repeated forward fall. Een patient met een beenamputatie moet adapteren aan een nieuwe situatie. Hij krijgt ter compensatie een prothese. Om met deze prothese te kunnen lopen gaat hij een motorisch leerproces in; een kwestie van vallen en opstaan. Speciale aandacht wordt besteed aan het motorisch leerproces op zich, dat moet voldoen aan drie belangrijke voorwaarden: adequate en snelle terugkoppeling van informatie variabiliteit in de oefensituatie: situationele equivalentie De rol van nieuwe technologie{\"e}n zoals Virtual Reality en Robotica bij dit motorisch leerproces wordt belicht. De samenwerking tussen de Universiteit Twente, het Roessingh Revalidatie Centrum en het Roessingh Research and Development is van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling en integratie van technologie ter behoeve van de revalidatiegeneeskundige diagnostiek en behandeling.",
keywords = "BSS-Biomechatronics and rehabilitation technology, METIS-241746, EWI-10391, IR-58046",
author = "Rietman, {Johan Swanik}",
year = "2007",
month = "5",
day = "31",
language = "Dutch",
publisher = "University of Twente",
address = "Netherlands",

}

Rietman, JS 2007, Vallen en Opstaan. University of Twente, Enschede.

Vallen en Opstaan. / Rietman, Johan Swanik.

Enschede : University of Twente, 2007. 58 p.

Research output: Book/ReportInaugural speechOther research output

TY - BOOK

T1 - Vallen en Opstaan

AU - Rietman, Johan Swanik

PY - 2007/5/31

Y1 - 2007/5/31

N2 - De medische term revalidatie betekent herstel; letterlijk het weer valide worden na bijvoorbeeld een medische ingreep, een hersenbloeding of een ongeluk. Ook wel een kwestie van Vallen en (weliswaar langzaam) Opstaan. Revalidatiegeneeskunde is het hieraan gelieerde medisch specialisme dat zich richt op het voorkomen, terugbrengen en genezen van (te verwachten) gevolgen voor mensen met blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking. Het vakgebied revalidatiegeneeskunde en technologie richt zich op het verklaren en analyseren van afwijkingen in het houding- en bewegingsapparaat en het door inzet van technologie, verbeteren van de revalidatiegeneeskundige behandeling. Een van de belangrijkste peilers van de revalidatiegeneeskunde behandeling is het herleren van motorische vaardigheden/activiteiten. Aan de hand van het (her)leren van het lopen, in het bijzonder bij patiënten na een amputatie van het been, worden begrippen als motorisch herleren, adaptatie en compensatie en de rol van de technologie hierin verder uiteengezet. Lopen wordt beschreven als een cyclisch motorische activiteit van Vallen en Opstaan ofwel a repeated forward fall. Een patient met een beenamputatie moet adapteren aan een nieuwe situatie. Hij krijgt ter compensatie een prothese. Om met deze prothese te kunnen lopen gaat hij een motorisch leerproces in; een kwestie van vallen en opstaan. Speciale aandacht wordt besteed aan het motorisch leerproces op zich, dat moet voldoen aan drie belangrijke voorwaarden: adequate en snelle terugkoppeling van informatie variabiliteit in de oefensituatie: situationele equivalentie De rol van nieuwe technologieën zoals Virtual Reality en Robotica bij dit motorisch leerproces wordt belicht. De samenwerking tussen de Universiteit Twente, het Roessingh Revalidatie Centrum en het Roessingh Research and Development is van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling en integratie van technologie ter behoeve van de revalidatiegeneeskundige diagnostiek en behandeling.

AB - De medische term revalidatie betekent herstel; letterlijk het weer valide worden na bijvoorbeeld een medische ingreep, een hersenbloeding of een ongeluk. Ook wel een kwestie van Vallen en (weliswaar langzaam) Opstaan. Revalidatiegeneeskunde is het hieraan gelieerde medisch specialisme dat zich richt op het voorkomen, terugbrengen en genezen van (te verwachten) gevolgen voor mensen met blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking. Het vakgebied revalidatiegeneeskunde en technologie richt zich op het verklaren en analyseren van afwijkingen in het houding- en bewegingsapparaat en het door inzet van technologie, verbeteren van de revalidatiegeneeskundige behandeling. Een van de belangrijkste peilers van de revalidatiegeneeskunde behandeling is het herleren van motorische vaardigheden/activiteiten. Aan de hand van het (her)leren van het lopen, in het bijzonder bij patiënten na een amputatie van het been, worden begrippen als motorisch herleren, adaptatie en compensatie en de rol van de technologie hierin verder uiteengezet. Lopen wordt beschreven als een cyclisch motorische activiteit van Vallen en Opstaan ofwel a repeated forward fall. Een patient met een beenamputatie moet adapteren aan een nieuwe situatie. Hij krijgt ter compensatie een prothese. Om met deze prothese te kunnen lopen gaat hij een motorisch leerproces in; een kwestie van vallen en opstaan. Speciale aandacht wordt besteed aan het motorisch leerproces op zich, dat moet voldoen aan drie belangrijke voorwaarden: adequate en snelle terugkoppeling van informatie variabiliteit in de oefensituatie: situationele equivalentie De rol van nieuwe technologieën zoals Virtual Reality en Robotica bij dit motorisch leerproces wordt belicht. De samenwerking tussen de Universiteit Twente, het Roessingh Revalidatie Centrum en het Roessingh Research and Development is van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling en integratie van technologie ter behoeve van de revalidatiegeneeskundige diagnostiek en behandeling.

KW - BSS-Biomechatronics and rehabilitation technology

KW - METIS-241746

KW - EWI-10391

KW - IR-58046

M3 - Inaugural speech

BT - Vallen en Opstaan

PB - University of Twente

CY - Enschede

ER -

Rietman JS. Vallen en Opstaan. Enschede: University of Twente, 2007. 58 p.