Verschillen in leercultuur tussen sectoren

P.M. Gielen, Loek Nieuwenhuis, L.S.E. Woudstra, P.A. Kirschner

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  145 Downloads (Pure)

  Abstract

  De Denktank ‘Een leven lang leren’ heeft een viertal onderzoeken uitgezet, om op korte termijn een onderbouwing te verkrijgen voor haar advies (circa medio 2009) aan de staatssecretarissen van OCW en SZW. Deze onderzoeken richten zich op de motieven en het motiveren van individuen en organisaties om te leren, de rol van de werkgever hierbij, eventuele verschillen tussen sectoren met betrekking tot leven lang leren en de mate waarin het huidige beleidsinstrumentarium hierbij bevorderend dan wel belemmerend werkt.

  De Denktank heeft zich tot doel gesteld een concept of kader te ontwikkelen, dat erop is gericht dat individuen uit zichzelf aan hun ontwikkeling en inzetbaarheid blijven werken en dat werkgevers de ontwikkeling van hun personeel aanmoedigen en ondersteunen.

  Dit rapport beschrijft één van die vier onderzoeken. Het betreft een vergelijking tussen bedrijfstakken/sectoren die gekenmerkt worden door een sterke dan wel een zwakke leercultuur met als doel te zoeken naar verklarende variabelen die een leven lang leren stimuleren. Welke institutionele factoren werken bevorderend dan wel belemmerend op een leven lang leren? En is hierbij een onderscheid te maken tussen specifieke en generieke interventies? Ook stelt men een internationale dimensie voor, door de vergelijking door te trekken naar een (EU) land dat bekend staat om zijn sterke leercultuur.
  Original languageDutch
  Place of PublicationTilburg
  PublisherIVA
  Number of pages85
  Publication statusPublished - 2009

  Keywords

  • METIS-261782

  Cite this