Wat beleeft een robot eigenlijk? Aantekeningen over de beleving en het gebruik van technologie

Hendrikus J.A. op den Akker, Charlotte Bijron

Research output: Book/ReportReportProfessional

57 Downloads (Pure)

Abstract

Deze aantekeningen gaan over een modern onderwerp van onderzoek op het gebied van de Mens/Machine-Interaktie (Human Media Interaction): het "sensationele", de beleving van de gebruiker in het gebruik van technologie. Beter bekend als de "user experience" (UX). De kwaliteit van die beleving staat steeds vaker centraal in het denken over het gebruik van techniek. Sterker nog: de kwaliteit van de beleving is vaak het primaire doel van die techniek die juist gemaakt wordt om te onderhouden. Daarom worden er ook instrumenten ontwikkeld om die UX te meten. Niet alleen de efficiëntie waarmee een taak wordt uitgevoerd met behulp van de techniek maar vooral de beleving is wat gemeten moet worden. Onderhoudende technologie kent de wetten van de beleving, ze weet wat bepaalde processen in het leven voor mensen kunnen betekenen, wat mensen prettig, aangenaam of sensationeel vinden. Techniek komt uit het leven voort. Haar primaire doel lijkt steeds meer de beleving te zijn. Is de aandacht voor de "user experience" alleen maar een modeverschijnsel of gaat het om een blijvertje? Wat hebben beleving en techniek eigenlijk met elkaar te maken? Om die vraag te beantwoorden zullen we ons moeten verdiepen in de betekenis van deze termen. Het blijkt verhelderend te zijn een duidelijk onderscheid te maken tussen het technische en het gebruik van het technische. Doen we dat dan zien we dat beleving niets met techniek en alles met het gebruik van de techniek te maken heeft. De beleving is bij uitstek het on-technische.
Original languageUndefined
Place of PublicationEnschede
PublisherCentre for Telematics and Information Technology (CTIT)
Number of pages20
Publication statusPublished - 23 May 2012

Publication series

NameCTIT Technical Report Series
PublisherUniversity of Twente, Centre for Telematics and Information Technology (CTIT)
No.TR-CTIT-12-14
ISSN (Print)1381-3625

Keywords

  • User Experience
  • beleving
  • METIS-296062
  • EWI-21861
  • Robots
  • IR-80450

Cite this

op den Akker, H. J. A., & Bijron, C. (2012). Wat beleeft een robot eigenlijk? Aantekeningen over de beleving en het gebruik van technologie. (CTIT Technical Report Series; No. TR-CTIT-12-14). Enschede: Centre for Telematics and Information Technology (CTIT).
op den Akker, Hendrikus J.A. ; Bijron, Charlotte. / Wat beleeft een robot eigenlijk? Aantekeningen over de beleving en het gebruik van technologie. Enschede : Centre for Telematics and Information Technology (CTIT), 2012. 20 p. (CTIT Technical Report Series; TR-CTIT-12-14).
@book{203632d7e82f47378557085a00dc0207,
title = "Wat beleeft een robot eigenlijk? Aantekeningen over de beleving en het gebruik van technologie",
abstract = "Deze aantekeningen gaan over een modern onderwerp van onderzoek op het gebied van de Mens/Machine-Interaktie (Human Media Interaction): het {"}sensationele{"}, de beleving van de gebruiker in het gebruik van technologie. Beter bekend als de {"}user experience{"} (UX). De kwaliteit van die beleving staat steeds vaker centraal in het denken over het gebruik van techniek. Sterker nog: de kwaliteit van de beleving is vaak het primaire doel van die techniek die juist gemaakt wordt om te onderhouden. Daarom worden er ook instrumenten ontwikkeld om die UX te meten. Niet alleen de effici{\"e}ntie waarmee een taak wordt uitgevoerd met behulp van de techniek maar vooral de beleving is wat gemeten moet worden. Onderhoudende technologie kent de wetten van de beleving, ze weet wat bepaalde processen in het leven voor mensen kunnen betekenen, wat mensen prettig, aangenaam of sensationeel vinden. Techniek komt uit het leven voort. Haar primaire doel lijkt steeds meer de beleving te zijn. Is de aandacht voor de {"}user experience{"} alleen maar een modeverschijnsel of gaat het om een blijvertje? Wat hebben beleving en techniek eigenlijk met elkaar te maken? Om die vraag te beantwoorden zullen we ons moeten verdiepen in de betekenis van deze termen. Het blijkt verhelderend te zijn een duidelijk onderscheid te maken tussen het technische en het gebruik van het technische. Doen we dat dan zien we dat beleving niets met techniek en alles met het gebruik van de techniek te maken heeft. De beleving is bij uitstek het on-technische.",
keywords = "User Experience, beleving, METIS-296062, EWI-21861, Robots, IR-80450",
author = "{op den Akker}, {Hendrikus J.A.} and Charlotte Bijron",
year = "2012",
month = "5",
day = "23",
language = "Undefined",
series = "CTIT Technical Report Series",
publisher = "Centre for Telematics and Information Technology (CTIT)",
number = "TR-CTIT-12-14",
address = "Netherlands",

}

op den Akker, HJA & Bijron, C 2012, Wat beleeft een robot eigenlijk? Aantekeningen over de beleving en het gebruik van technologie. CTIT Technical Report Series, no. TR-CTIT-12-14, Centre for Telematics and Information Technology (CTIT), Enschede.

Wat beleeft een robot eigenlijk? Aantekeningen over de beleving en het gebruik van technologie. / op den Akker, Hendrikus J.A.; Bijron, Charlotte.

Enschede : Centre for Telematics and Information Technology (CTIT), 2012. 20 p. (CTIT Technical Report Series; No. TR-CTIT-12-14).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Wat beleeft een robot eigenlijk? Aantekeningen over de beleving en het gebruik van technologie

AU - op den Akker, Hendrikus J.A.

AU - Bijron, Charlotte

PY - 2012/5/23

Y1 - 2012/5/23

N2 - Deze aantekeningen gaan over een modern onderwerp van onderzoek op het gebied van de Mens/Machine-Interaktie (Human Media Interaction): het "sensationele", de beleving van de gebruiker in het gebruik van technologie. Beter bekend als de "user experience" (UX). De kwaliteit van die beleving staat steeds vaker centraal in het denken over het gebruik van techniek. Sterker nog: de kwaliteit van de beleving is vaak het primaire doel van die techniek die juist gemaakt wordt om te onderhouden. Daarom worden er ook instrumenten ontwikkeld om die UX te meten. Niet alleen de efficiëntie waarmee een taak wordt uitgevoerd met behulp van de techniek maar vooral de beleving is wat gemeten moet worden. Onderhoudende technologie kent de wetten van de beleving, ze weet wat bepaalde processen in het leven voor mensen kunnen betekenen, wat mensen prettig, aangenaam of sensationeel vinden. Techniek komt uit het leven voort. Haar primaire doel lijkt steeds meer de beleving te zijn. Is de aandacht voor de "user experience" alleen maar een modeverschijnsel of gaat het om een blijvertje? Wat hebben beleving en techniek eigenlijk met elkaar te maken? Om die vraag te beantwoorden zullen we ons moeten verdiepen in de betekenis van deze termen. Het blijkt verhelderend te zijn een duidelijk onderscheid te maken tussen het technische en het gebruik van het technische. Doen we dat dan zien we dat beleving niets met techniek en alles met het gebruik van de techniek te maken heeft. De beleving is bij uitstek het on-technische.

AB - Deze aantekeningen gaan over een modern onderwerp van onderzoek op het gebied van de Mens/Machine-Interaktie (Human Media Interaction): het "sensationele", de beleving van de gebruiker in het gebruik van technologie. Beter bekend als de "user experience" (UX). De kwaliteit van die beleving staat steeds vaker centraal in het denken over het gebruik van techniek. Sterker nog: de kwaliteit van de beleving is vaak het primaire doel van die techniek die juist gemaakt wordt om te onderhouden. Daarom worden er ook instrumenten ontwikkeld om die UX te meten. Niet alleen de efficiëntie waarmee een taak wordt uitgevoerd met behulp van de techniek maar vooral de beleving is wat gemeten moet worden. Onderhoudende technologie kent de wetten van de beleving, ze weet wat bepaalde processen in het leven voor mensen kunnen betekenen, wat mensen prettig, aangenaam of sensationeel vinden. Techniek komt uit het leven voort. Haar primaire doel lijkt steeds meer de beleving te zijn. Is de aandacht voor de "user experience" alleen maar een modeverschijnsel of gaat het om een blijvertje? Wat hebben beleving en techniek eigenlijk met elkaar te maken? Om die vraag te beantwoorden zullen we ons moeten verdiepen in de betekenis van deze termen. Het blijkt verhelderend te zijn een duidelijk onderscheid te maken tussen het technische en het gebruik van het technische. Doen we dat dan zien we dat beleving niets met techniek en alles met het gebruik van de techniek te maken heeft. De beleving is bij uitstek het on-technische.

KW - User Experience

KW - beleving

KW - METIS-296062

KW - EWI-21861

KW - Robots

KW - IR-80450

M3 - Report

T3 - CTIT Technical Report Series

BT - Wat beleeft een robot eigenlijk? Aantekeningen over de beleving en het gebruik van technologie

PB - Centre for Telematics and Information Technology (CTIT)

CY - Enschede

ER -

op den Akker HJA, Bijron C. Wat beleeft een robot eigenlijk? Aantekeningen over de beleving en het gebruik van technologie. Enschede: Centre for Telematics and Information Technology (CTIT), 2012. 20 p. (CTIT Technical Report Series; TR-CTIT-12-14).