Wat gaan we doen tegen de cyberaanvallen?

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

54 Downloads (Pure)

Abstract

Een aantal bedrijven, zoals ING, de Telegraaf, en de NS hebben de afgelopen maand last gehad van Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen. Enigszins gesimplificeerd zijn hierin de volgende stappen te onderscheiden: 1) de PC van een gebruiker loopt een computervirus op, bijvoorbeeld omdat de gebruiker een email aanhangsel van dubieuze herkomst opent. 2) de Geïnfecteerde PC gaat daardoor deel uitmaken van een 'botnet', waarbij de PC op afstand bestuurd wordt door een crimineel, ook wel bot-herder genoemd. Hoe meer PC's er in het botnet zitten, hoe meer schade de bot-herder kan aanrichten. 3) De Bot-herder besluit om het botnet in te zetten om berichten naar een bepaalde website, bijvoorbeeld van een bank, te sturen. 4)Als dat wordt gedaan, dan wordt de website door overbelasting - nagenoeg - onbereikbaar. Wereldwijd worden er per dag honderden van dergelijke DDoS-aanvallen geregistreerd [1]. Soms pakt de politie een bot-herder op, maar meestal niet, omdat ze zich goed kunnen verstoppen.
Original languageUndefined
Pages (from-to)10-11
Number of pages2
JournalInformatiebeveiliging
Volume4
Issue number4
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • Cyberaanvallen
  • DDoS
  • IR-86506
  • SCS-Cybersecurity
  • EWI-23483
  • METIS-297717

Cite this

@article{990da9ead72d4d3c92d9d7bd1b57e0b3,
title = "Wat gaan we doen tegen de cyberaanvallen?",
abstract = "Een aantal bedrijven, zoals ING, de Telegraaf, en de NS hebben de afgelopen maand last gehad van Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen. Enigszins gesimplificeerd zijn hierin de volgende stappen te onderscheiden: 1) de PC van een gebruiker loopt een computervirus op, bijvoorbeeld omdat de gebruiker een email aanhangsel van dubieuze herkomst opent. 2) de Ge{\"i}nfecteerde PC gaat daardoor deel uitmaken van een 'botnet', waarbij de PC op afstand bestuurd wordt door een crimineel, ook wel bot-herder genoemd. Hoe meer PC's er in het botnet zitten, hoe meer schade de bot-herder kan aanrichten. 3) De Bot-herder besluit om het botnet in te zetten om berichten naar een bepaalde website, bijvoorbeeld van een bank, te sturen. 4)Als dat wordt gedaan, dan wordt de website door overbelasting - nagenoeg - onbereikbaar. Wereldwijd worden er per dag honderden van dergelijke DDoS-aanvallen geregistreerd [1]. Soms pakt de politie een bot-herder op, maar meestal niet, omdat ze zich goed kunnen verstoppen.",
keywords = "Cyberaanvallen, DDoS, IR-86506, SCS-Cybersecurity, EWI-23483, METIS-297717",
author = "Hartel, {Pieter H.} and J. Berg and Marianne Junger",
note = "eemcs-eprint-23483",
year = "2013",
language = "Undefined",
volume = "4",
pages = "10--11",
journal = "Informatiebeveiliging",
issn = "1569-1063",
publisher = "SDU",
number = "4",

}

Wat gaan we doen tegen de cyberaanvallen? / Hartel, Pieter H.; Berg, J.; Junger, Marianne.

In: Informatiebeveiliging, Vol. 4, No. 4, 2013, p. 10-11.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Wat gaan we doen tegen de cyberaanvallen?

AU - Hartel, Pieter H.

AU - Berg, J.

AU - Junger, Marianne

N1 - eemcs-eprint-23483

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Een aantal bedrijven, zoals ING, de Telegraaf, en de NS hebben de afgelopen maand last gehad van Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen. Enigszins gesimplificeerd zijn hierin de volgende stappen te onderscheiden: 1) de PC van een gebruiker loopt een computervirus op, bijvoorbeeld omdat de gebruiker een email aanhangsel van dubieuze herkomst opent. 2) de Geïnfecteerde PC gaat daardoor deel uitmaken van een 'botnet', waarbij de PC op afstand bestuurd wordt door een crimineel, ook wel bot-herder genoemd. Hoe meer PC's er in het botnet zitten, hoe meer schade de bot-herder kan aanrichten. 3) De Bot-herder besluit om het botnet in te zetten om berichten naar een bepaalde website, bijvoorbeeld van een bank, te sturen. 4)Als dat wordt gedaan, dan wordt de website door overbelasting - nagenoeg - onbereikbaar. Wereldwijd worden er per dag honderden van dergelijke DDoS-aanvallen geregistreerd [1]. Soms pakt de politie een bot-herder op, maar meestal niet, omdat ze zich goed kunnen verstoppen.

AB - Een aantal bedrijven, zoals ING, de Telegraaf, en de NS hebben de afgelopen maand last gehad van Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen. Enigszins gesimplificeerd zijn hierin de volgende stappen te onderscheiden: 1) de PC van een gebruiker loopt een computervirus op, bijvoorbeeld omdat de gebruiker een email aanhangsel van dubieuze herkomst opent. 2) de Geïnfecteerde PC gaat daardoor deel uitmaken van een 'botnet', waarbij de PC op afstand bestuurd wordt door een crimineel, ook wel bot-herder genoemd. Hoe meer PC's er in het botnet zitten, hoe meer schade de bot-herder kan aanrichten. 3) De Bot-herder besluit om het botnet in te zetten om berichten naar een bepaalde website, bijvoorbeeld van een bank, te sturen. 4)Als dat wordt gedaan, dan wordt de website door overbelasting - nagenoeg - onbereikbaar. Wereldwijd worden er per dag honderden van dergelijke DDoS-aanvallen geregistreerd [1]. Soms pakt de politie een bot-herder op, maar meestal niet, omdat ze zich goed kunnen verstoppen.

KW - Cyberaanvallen

KW - DDoS

KW - IR-86506

KW - SCS-Cybersecurity

KW - EWI-23483

KW - METIS-297717

M3 - Article

VL - 4

SP - 10

EP - 11

JO - Informatiebeveiliging

JF - Informatiebeveiliging

SN - 1569-1063

IS - 4

ER -