Wat maakt een slimme meter echt slim?

Gerardus Johannes Maria Smit, Andre B.J. Kokkeler, Vincent Bakker, M.G.C. Bosman, Albert Molderink

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

Abstract

In de Tweede Kamer laaide in 2008 een discussie op naar aanleiding van geluiden uit de samenleving over het wel of niet verplicht installeren van slimme meters in huizen. Voor- en tegenstanders van een verplichte invoer gebruiken ondertussen alle media om de algemene opinie te beïnvloeden. Voorstanders wijzen op de potentie van slimme meters voor energiebesparing. Tegenstanders roepen leuzen als ‘Slim meten is slinks weten’ en zijn waakzaam voor het zomaar vrijgeven van privacygevoelige informatie. Ondertussen wordt er al ingespeeld op toekomstige wetgeving en onderscheidt Oxxio zich van andere nutsbedrijven door bij iedere klant een slimme meter te installeren. Het elektriciteits- en gasverbruik kan vervolgens op de website bekeken worden. Aan de hand van deze gegevens kunnen klanten conclusies trekken over hun energieverbruik en zich bewuster worden van hun eigen kosten voor energieverbruik. De grenzen van de mogelijkheden van de slimme meter zijn hiermee echter nog lang niet bereikt: een slimme meter kan de interface worden van uitgebreidere besparingstechnieken. Dit hoofdstuk zal een antwoord proberen te geven op de vraag: wat maakt een slimme meter echt slim en wat is de potentie van een slimme meter?
Original languageUndefined
Title of host publicationDuurzame ICT
EditorsRoel Croes
Place of PublicationDen Haag
PublisherAcademic Service
Pages35-50
Number of pages16
ISBN (Print)978-90-12-58228-5
Publication statusPublished - Aug 2010

Publication series

Name
PublisherAcademic Service

Keywords

  • IR-74668
  • EWI-18812
  • METIS-271134

Cite this

Smit, G. J. M., Kokkeler, A. B. J., Bakker, V., Bosman, M. G. C., & Molderink, A. (2010). Wat maakt een slimme meter echt slim? In R. Croes (Ed.), Duurzame ICT (pp. 35-50). Den Haag: Academic Service.
Smit, Gerardus Johannes Maria ; Kokkeler, Andre B.J. ; Bakker, Vincent ; Bosman, M.G.C. ; Molderink, Albert. / Wat maakt een slimme meter echt slim?. Duurzame ICT. editor / Roel Croes. Den Haag : Academic Service, 2010. pp. 35-50
@inbook{bdce69a9f5614c4590157ef6a83f7b97,
title = "Wat maakt een slimme meter echt slim?",
abstract = "In de Tweede Kamer laaide in 2008 een discussie op naar aanleiding van geluiden uit de samenleving over het wel of niet verplicht installeren van slimme meters in huizen. Voor- en tegenstanders van een verplichte invoer gebruiken ondertussen alle media om de algemene opinie te be{\"i}nvloeden. Voorstanders wijzen op de potentie van slimme meters voor energiebesparing. Tegenstanders roepen leuzen als ‘Slim meten is slinks weten’ en zijn waakzaam voor het zomaar vrijgeven van privacygevoelige informatie. Ondertussen wordt er al ingespeeld op toekomstige wetgeving en onderscheidt Oxxio zich van andere nutsbedrijven door bij iedere klant een slimme meter te installeren. Het elektriciteits- en gasverbruik kan vervolgens op de website bekeken worden. Aan de hand van deze gegevens kunnen klanten conclusies trekken over hun energieverbruik en zich bewuster worden van hun eigen kosten voor energieverbruik. De grenzen van de mogelijkheden van de slimme meter zijn hiermee echter nog lang niet bereikt: een slimme meter kan de interface worden van uitgebreidere besparingstechnieken. Dit hoofdstuk zal een antwoord proberen te geven op de vraag: wat maakt een slimme meter echt slim en wat is de potentie van een slimme meter?",
keywords = "IR-74668, EWI-18812, METIS-271134",
author = "Smit, {Gerardus Johannes Maria} and Kokkeler, {Andre B.J.} and Vincent Bakker and M.G.C. Bosman and Albert Molderink",
year = "2010",
month = "8",
language = "Undefined",
isbn = "978-90-12-58228-5",
publisher = "Academic Service",
pages = "35--50",
editor = "Roel Croes",
booktitle = "Duurzame ICT",

}

Smit, GJM, Kokkeler, ABJ, Bakker, V, Bosman, MGC & Molderink, A 2010, Wat maakt een slimme meter echt slim? in R Croes (ed.), Duurzame ICT. Academic Service, Den Haag, pp. 35-50.

Wat maakt een slimme meter echt slim? / Smit, Gerardus Johannes Maria; Kokkeler, Andre B.J.; Bakker, Vincent; Bosman, M.G.C.; Molderink, Albert.

Duurzame ICT. ed. / Roel Croes. Den Haag : Academic Service, 2010. p. 35-50.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Wat maakt een slimme meter echt slim?

AU - Smit, Gerardus Johannes Maria

AU - Kokkeler, Andre B.J.

AU - Bakker, Vincent

AU - Bosman, M.G.C.

AU - Molderink, Albert

PY - 2010/8

Y1 - 2010/8

N2 - In de Tweede Kamer laaide in 2008 een discussie op naar aanleiding van geluiden uit de samenleving over het wel of niet verplicht installeren van slimme meters in huizen. Voor- en tegenstanders van een verplichte invoer gebruiken ondertussen alle media om de algemene opinie te beïnvloeden. Voorstanders wijzen op de potentie van slimme meters voor energiebesparing. Tegenstanders roepen leuzen als ‘Slim meten is slinks weten’ en zijn waakzaam voor het zomaar vrijgeven van privacygevoelige informatie. Ondertussen wordt er al ingespeeld op toekomstige wetgeving en onderscheidt Oxxio zich van andere nutsbedrijven door bij iedere klant een slimme meter te installeren. Het elektriciteits- en gasverbruik kan vervolgens op de website bekeken worden. Aan de hand van deze gegevens kunnen klanten conclusies trekken over hun energieverbruik en zich bewuster worden van hun eigen kosten voor energieverbruik. De grenzen van de mogelijkheden van de slimme meter zijn hiermee echter nog lang niet bereikt: een slimme meter kan de interface worden van uitgebreidere besparingstechnieken. Dit hoofdstuk zal een antwoord proberen te geven op de vraag: wat maakt een slimme meter echt slim en wat is de potentie van een slimme meter?

AB - In de Tweede Kamer laaide in 2008 een discussie op naar aanleiding van geluiden uit de samenleving over het wel of niet verplicht installeren van slimme meters in huizen. Voor- en tegenstanders van een verplichte invoer gebruiken ondertussen alle media om de algemene opinie te beïnvloeden. Voorstanders wijzen op de potentie van slimme meters voor energiebesparing. Tegenstanders roepen leuzen als ‘Slim meten is slinks weten’ en zijn waakzaam voor het zomaar vrijgeven van privacygevoelige informatie. Ondertussen wordt er al ingespeeld op toekomstige wetgeving en onderscheidt Oxxio zich van andere nutsbedrijven door bij iedere klant een slimme meter te installeren. Het elektriciteits- en gasverbruik kan vervolgens op de website bekeken worden. Aan de hand van deze gegevens kunnen klanten conclusies trekken over hun energieverbruik en zich bewuster worden van hun eigen kosten voor energieverbruik. De grenzen van de mogelijkheden van de slimme meter zijn hiermee echter nog lang niet bereikt: een slimme meter kan de interface worden van uitgebreidere besparingstechnieken. Dit hoofdstuk zal een antwoord proberen te geven op de vraag: wat maakt een slimme meter echt slim en wat is de potentie van een slimme meter?

KW - IR-74668

KW - EWI-18812

KW - METIS-271134

M3 - Chapter

SN - 978-90-12-58228-5

SP - 35

EP - 50

BT - Duurzame ICT

A2 - Croes, Roel

PB - Academic Service

CY - Den Haag

ER -

Smit GJM, Kokkeler ABJ, Bakker V, Bosman MGC, Molderink A. Wat maakt een slimme meter echt slim? In Croes R, editor, Duurzame ICT. Den Haag: Academic Service. 2010. p. 35-50