Zelftests: zelfbeschikking of professionele bescherming?

Dirk Stemerding, E. van Rijswoud, D.W. Swinkels

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

1 Citation (Scopus)

Abstract

Er woedt vandaag de dag een levendige discussie over de zin en onzin van medische zelftests. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, medisch consumentisme en marktwerking lijkt aan de opmars van deze tests moeilijk te ontkomen. We staan nog maar aan het begin van een ontwikkeling. Twee waarden staan in de discussie over zelftests tegenover elkaar. Voor sommigen heeft de waarde van individuele zelfbeschikking prioriteit, terwijl anderen consumenten graag willen behoeden voor onbewezen medische praktijken. In de bestaande praktijk van regulering is het vooral de waarde van zelfbeschikking die de doorslag geeft. Intensieve samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen is nodig om aan de waarde van bescherming meer gewicht te kunnen geven. Dat vraagt juist van de medische en klinisch chemische beroepsgroepen initiatief en leiderschap.
Original languageUndefined
Pages (from-to)35-38
JournalNederlands tijdschrift voor klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde
Volume33
Issue number1
Publication statusPublished - 2008

Keywords

  • IR-58773

Cite this

Stemerding, Dirk ; van Rijswoud, E. ; Swinkels, D.W. / Zelftests: zelfbeschikking of professionele bescherming?. In: Nederlands tijdschrift voor klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde. 2008 ; Vol. 33, No. 1. pp. 35-38.
@article{20eaea49dc33478f976609dc93fb6ed6,
title = "Zelftests: zelfbeschikking of professionele bescherming?",
abstract = "Er woedt vandaag de dag een levendige discussie over de zin en onzin van medische zelftests. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, medisch consumentisme en marktwerking lijkt aan de opmars van deze tests moeilijk te ontkomen. We staan nog maar aan het begin van een ontwikkeling. Twee waarden staan in de discussie over zelftests tegenover elkaar. Voor sommigen heeft de waarde van individuele zelfbeschikking prioriteit, terwijl anderen consumenten graag willen behoeden voor onbewezen medische praktijken. In de bestaande praktijk van regulering is het vooral de waarde van zelfbeschikking die de doorslag geeft. Intensieve samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen is nodig om aan de waarde van bescherming meer gewicht te kunnen geven. Dat vraagt juist van de medische en klinisch chemische beroepsgroepen initiatief en leiderschap.",
keywords = "IR-58773",
author = "Dirk Stemerding and {van Rijswoud}, E. and D.W. Swinkels",
year = "2008",
language = "Undefined",
volume = "33",
pages = "35--38",
journal = "Nederlands tijdschrift voor klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde",
issn = "1570-8306",
publisher = "Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie",
number = "1",

}

Zelftests: zelfbeschikking of professionele bescherming? / Stemerding, Dirk; van Rijswoud, E.; Swinkels, D.W.

In: Nederlands tijdschrift voor klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde, Vol. 33, No. 1, 2008, p. 35-38.

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

TY - JOUR

T1 - Zelftests: zelfbeschikking of professionele bescherming?

AU - Stemerding, Dirk

AU - van Rijswoud, E.

AU - Swinkels, D.W.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Er woedt vandaag de dag een levendige discussie over de zin en onzin van medische zelftests. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, medisch consumentisme en marktwerking lijkt aan de opmars van deze tests moeilijk te ontkomen. We staan nog maar aan het begin van een ontwikkeling. Twee waarden staan in de discussie over zelftests tegenover elkaar. Voor sommigen heeft de waarde van individuele zelfbeschikking prioriteit, terwijl anderen consumenten graag willen behoeden voor onbewezen medische praktijken. In de bestaande praktijk van regulering is het vooral de waarde van zelfbeschikking die de doorslag geeft. Intensieve samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen is nodig om aan de waarde van bescherming meer gewicht te kunnen geven. Dat vraagt juist van de medische en klinisch chemische beroepsgroepen initiatief en leiderschap.

AB - Er woedt vandaag de dag een levendige discussie over de zin en onzin van medische zelftests. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, medisch consumentisme en marktwerking lijkt aan de opmars van deze tests moeilijk te ontkomen. We staan nog maar aan het begin van een ontwikkeling. Twee waarden staan in de discussie over zelftests tegenover elkaar. Voor sommigen heeft de waarde van individuele zelfbeschikking prioriteit, terwijl anderen consumenten graag willen behoeden voor onbewezen medische praktijken. In de bestaande praktijk van regulering is het vooral de waarde van zelfbeschikking die de doorslag geeft. Intensieve samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen is nodig om aan de waarde van bescherming meer gewicht te kunnen geven. Dat vraagt juist van de medische en klinisch chemische beroepsgroepen initiatief en leiderschap.

KW - IR-58773

M3 - Article

VL - 33

SP - 35

EP - 38

JO - Nederlands tijdschrift voor klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde

JF - Nederlands tijdschrift voor klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde

SN - 1570-8306

IS - 1

ER -